Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat joi, 21 mai 2015 00:00
Cei 8 centrali şi asistenţi care au fost la turneul "Lennart Johansson Academy Trophy" şi-au plătit din propriul buzunar biletele de avion, în timp ce 3 angajaţi de la Casa Fotbalului au fost invitaţi pe cheltuiala UEFA la un forum la Copenhaga, dar au încasat sute de euro diurne din partea federaţiei.
Nu toţi cei care reprezintă FRF la diverse acţiuni oficiale în străinătate sînt obligaţi să-şi suporte costurile de deplasare din propriul buzunar.
Gazeta a scris ieri despre faptul că 8 arbitri care au participat timp de 3 zile în Suedia, la un turneu de juniori, în onoarea fostului preşedinte UEFA, Lennart Johansson, au fost nevoiţi să-și plătească singuri biletele de avion.
Nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu o delegaţie a FRF, care a mers pentru 4 zile tot într-o ţară nordică, în Danemarca, la Copenhaga, la un study group organizat de UEFA.
"Ei nu sînt angajaţi, n-au dreptul la diurne"
Deplasarea celor 4 trimişi ai forului condus de Răzvan Burleanu, în frunte cu Ciprian Paraschiv, manager dezvoltare, şi Radu Vișan, manager dezvoltare instituțională, a fost suportată în întregime de forul european.
Totuşi, în plus, 3 dintre cei 4 care au mers în capitala Danemarcei la finalul lunii aprilie au beneficiat de diurne din partea FRF.
"Valoarea lor este confidenţială" a fost răspunsul pe care Gazeta l-a primit ieri de la Casa Fotbalului, dar surse ale ziarului susţin că pentru unii dintre angajaţii federaţiei diurna externă e de 200 de euro pe zi. Explicaţia FRF? "Arbitrii nu sînt salariaţi FRF, aşadar nu pot primi diurne".
Arbitrii pe minus, FRF se explică
Comparativ, toţi cei 8 arbitri au ieşit pe minus la întoarcere. Biletele de avion, în funcţie de perioada în care au fost rezervate, au costat pentru fiecare între 250 şi 375 de euro, iar suma maximă încasată pentru jocurile la care au oficiat în Suedia a fost de 200-250 de euro.
FRF are şi aici un punct de vedere: "Nu a existat o solicitare oficială adresată FRF, din partea CCA sau din partea vreunuia dintre participanţii la Lennart Johansson Academy Trophy, cu privire la un eventual sprijin financiar dedicat acestei deplasări. În plus, turneul nu e organizat de UEFA, ci e o iniţiativă privată, aprobată de UEFA. Participarea este opţională şi depinde exclusiv de voinţa doritorilor, care îşi exprimă acordul privind condiţiile de participare, în timp ce participarea la standy group-ul din Danemarca are caracter instituţional, în urma unei solicitări UEFA".
FRF, în studiu la "exemplu de bune practici"
Pe site-ul FRF a fost postat un articol, chiar a doua zi după întoarcerea delegaţiei de la Copenhaga, în care federalii se lăudau pentru acţiune. "Proiectele FRF pentru dezvoltarea fotbalului de bază, parte componentă a Planului Strategic de Dezvoltare a Fotbalului în România 2015-2020, au primit un feed-back pozitiv din partea celorlalte Federații participante la eveniment, precum și aprecierea experților UEFA. În plus, delegaţia noastră a avut o vizită de studiu și la clubul Osterbro IF, exemplu de bune practici în fotbalul amator, precum și la stadionul Parken din Copenhaga", stă scris pe pagina de internet a FRF.
Cine a făcut parte din delegaţia FRF din Danemarca, 27-30 aprilie:
- Ciprian Paraschiv (Manager Dezvoltare Fotbalistică)
- Radu Vișan (Manager Dezvoltare Instituțională)
- Gabriel Berceanu (Manager Comunicare)
- Ciprian Anton (președinte AJF Suceava)
Ce arbitri au mers în Suedia, la turneul Lennart Johansson, 15-17 mai:
- Sebastian Colțescu
- Horațiu Feșnic
- Iulian Călin
- Marian Barbu
- Alexandra Apostu
- Iuliana Demetrescu
- Cătălina Nan
- Patricia Samsudean
- Andra Tănăsuc
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor