Articol de GSP - Publicat miercuri, 07 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 07 noiembrie 2012 09:22
Steaua e cea mai avantajată echipă din actualul campionat. Nici una dintre rivalele tradiţionale, Dinamo, Rapid, CFR şi Vaslui, nu e pe plus în raportul erori pro - erori contra. Steaua a cîştigat două derby-uri, cu CFR şi cu Dinamo, pe "mîna" arbitrilor străini.
Steaua are 10 puncte avans faţă de Vaslui, 13 faţă de CFR şi Dinamo şi 16 faţă de Rapid, însă, în afara jocului foarte bun, mare parte din acest decalaj a fost posibil şi datorită arbitrajelor părtinitoare de care trupa lui Reghecampf a beneficiat în aceste prime 14 etape ale campionatului.
8-4, scorul din meciul arbitrilor
Steaua e echipa care conduce, în mod detaşat, clasamentul în privinţa echipelor care au fost cel mai favorizate de arbitri în 2012-2013. Are un scor de 8-4 în raportul erori pro - erori contra. Dintre formaţiile pe care Steaua le vede ca principale contracandidate, nici una nu e pe plus.
Dinamo, CFR şi Rapid n-au fost nici avantajate, nici defavorizate, în timp ce Vaslui are un pasiv de o eroare. Singurele echipe din prima jumătate a clasamentului general care se află în situaţia Stelei, de a fi pe plus la capitolul arbitri, sînt Pandurii (6-3) şi Petrolul (5-3).
Cinci victorii pătate de "oamenii în negru"
Mai mult, dintre cele 11 victorii pe care Steaua le-a reuşit pînă acum, aproape jumătate au fost obţinute în jocuri în care a primit din plin sprijin de la arbitri. Cu Chiajna, Astra, Oţelul, dar mai ales în derby-urile cu CFR şi Dinamo, Steaua a fost echipa avantajată în momente decisive ale jocului. La ultimele două partide a avut parte de brigăzi din străinătate, care au refuzat nu mai puţin de 3 penalty-uri şi o eliminare adversarelor Stelei.
Explicaţii bizare ale lui Boucaut: "Au fost contacte minime"
Publicaţia belgiană De Morgen l-a pus la zid pe centralul derby-ului Steaua - Dinamo, scriind că "a avut cîteva decizii ridicole în favoarea echipei gazdă". Mai mult, a găzduit şi o scurtă explicaţie a lui Alexandre Boucaut, care a motivat de ce nu a acordat cele două penalty-uri trupei lui Bonetti: "Pentru că au fost doar contacte minime în careul Stelei".
Prima reacţie: Vaslui a renunţat la străini!
După prestaţia dezastruoasă de la Steaua - Dinamo a brigăzii belgiene, un club din Liga 1 care solicitase cu vehemenţă, la începutul acestui sezon, arbitri de afară, şi-a regîndit poziţia.
E vorba despre FC Vaslui, echipă care a informat oficial FRF şi LPF că nu mai doreşte arbitri de afară, iar ieri, Comitetul Executiv a luat act de solicitare şi a anunţat că partidele Vaslui - Rapid, Vaslui - CFR şi Vaslui - Dinamo vor fi conduse de români! Pînă mîine la prînz, Steaua şi Rapid au termen pentru a răspunde dacă solicitările lor rămîn în picioare cu privire la brigăzile străine.
Al treilea derby cu străini pro-Steaua
În 2012, Steaua a mai beneficiat de o eroare importantă de arbitraj. În returul sezonului trecut, la derby-ul din Giuleşti cu Rapid, roş-albaştrii au beneficiat de o mare greşeală a brigăzii din Cehia. "Centralul" Miroslav Zelinka n-a acordat un penalty pentru Rapid în finalul meciului, la scorul de 1-1, după ce Bicfalvi a comis un henţ în propria suprafaţă de pedeapsă.
Străinii nu păţesc nimic
Care e diferenţa dintre o prestaţie foarte slabă a unui arbitru român şi una a unui "central" de afară? Arbitrul român stă pe margine cîteva etape, fiind reţinut de la delegări, în timp ce un străin nu are nimic de suferit, deoarece raportul observatorului, care e român, ajunge în ţara "centralului" doar dacă e solicitat în mod expres de comisia de specialitate de acolo.
"Recunosc că a fost penalty pentru Dinamo la Cosmin Matei şi că Alex Chipciu merita eliminat, însă chiar dacă ar fi marcat şi ar fi făcut 2-1 sînt convins că am fi revenit şi am fi egalat" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)
"Cum să fiu eu acuzat de jocuri de culise cu arbitrii din moment ce eu am fost singurul patron dintre cei 18 care am solicitat brigăzi de afară la maximum de meciuri care era posibil, adică la 6?!" (Gigi Becali, patron Steaua)
Începînd din sezonul 2007-2008, n-a fost sezon în care echipa care a cîştigat campionatul să nu o facă ajutată puternic de arbitri, indiferent că a fost vorba despre brigăzi din România sau din străinătate.
Sezonul 2007-2008: CFR, pe mîna arbitrilor români
A fost primul campionat în ultimul deceniu în care echipa care a terminat pe primul loc a beneficiat de foarte multe erori de arbitraj. CFR, doar în turul acelui sezon, a avut un raport al erorilor pro-contra de 10-2, iar la final a terminat cu 15-6!
Sezonul 2008-2009: Urziceni, ajutată decisiv de un spaniol
A urmat un campionat în care titlul s-a decis în mare măsură la meciul direct Unirea Urziceni - Dinamo 1-0. "Centralul" spaniol Cesar Muniz a greşit grav atunci în defavoarea lui Dinamo, care a avut un penalty clar în final, refuzat de arbitrul iberic. Acea victorie a făcut-o lider pe Unirea, care n-a mai părăsit primul loc pînă la final. În returul acelui sezon a avut loc arestarea fostului şef al CCA, Gheorghe Constantin "Vîlcea".
Sezonul 2009-2010: CFR, raport al erorilor pro-contra de 14-8
Şi acum 3 sezoane, trupa din Gruia a fost ajutată din greu de arbitri. A profitat de nu mai puţin de 14 greşeli mari ale brigăzilor de arbitri şi a cîştigat titlul în faţa Unirii Urziceni.
Sezonul 2010-2011: Oţelul, record absolut de erori favorabile
Acest campionat a fost cel mai viciat de arbitri. Oţelul, care a terminat pe primul loc, a fost echipa care a beneficiat de un număr record de erori de arbitraj pro versus erori contra în timpul unui sezon, 18-7! În returul acelui sezon, trupa de la Dunăre nu a avut nici măcar o greşeală împortiva ei.
Sezonul 2011-2012: Croatul Vucemilovici a făcut-o campioană pe CFR
În etapa a 31-a a campionatului, meci care s-a jucat însă chiar înainte de ultima rundă, la U Cluj - CFR 2-3, arbitrul croat a fost cel care a stabilit învingătoarea şi, implicit, deţinătoarea titlului. În minutul 89, la scorul de 2-2, Ante Vucemilovici a inventat un penalty pentru CFR, transformat în gol de căpitanul Cadu. Mai mult, CFR a avut un raport al erorilor pro-contra de 19-11.
4,4 e media de mari erori de arbitraj produse pe etapă de arbitri în primele 14 runde din actualul sezon, cînd au fost comise nu mai puţin de 62 de greşeli decisive
84.000 de euro e suma pe care Steaua o va plăti pentru cele 6 brigăzi din străinătate pe care le-a solicitat la meciurile de pe teren propriu cu CFR, Rapid, Dinamo, Vaslui, Pandurii şi Petrolul
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat