FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Insolvenţa, o sabie cu două tăişuri » Care sînt cele două variante pentru viitorul lui Dinamo

Articol de - Publicat joi, 15 mai 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 14 mai 2014 23:42

Ionuţ Negoiţă a cerut insolvenţa clubului pe care-l conduce. Dinamo stă la mîna Tribunalului, apoi a unui administrator judiciar şi a creditorilor. Viorel Duru admite însă că roş-albii încă îşi păstrează şansele să evolueze în Europa în proximul sezon, dar forul continental poate decide şi excluderea

VARIANTA PESIMISTĂ » Există şi spectrul falimentului, dacă planul de reorganizare nu va fi acceptat: "Să ne vindecăm de cancer"

Dinamo a depus la Tribunalul Bucureşti cerere de intrare în insolvenţă, iar informaţia a devenit oficială tocmai ieri, cînd clubul a împlinit 66 de ani de existenţă! Dacă va accepta cererea, Tribunalul va însărcina un administrator judiciar, ce va prelua frîiele clubului şi va lua actele la verificat, după care se vor înscrie la masa credală toţi cei care au de recuperat bani de la "cîini".

După aprobarea tabelului nominal de către judecătorul sindic, administratorul judiciar va trebui să facă un plan de reorganizare ce va fi supus din nou aprobării judecătorului sindic. Dacă planul nu va fi aprobat, clubul intră în faliment! Iar bunurile mobile şi imobile vor fi scoase la licitaţie. E un proces de durată, rapidiştilor, de exemplu, le-a luat un an să-l parcurgă.

"Deceniu criminal, de jaf"
Prin intermediul unei scrisori publice, Ionuţ Negoiţă, acţionarul majoritar al roş-albilor, a explicat ce anume l-a determinat să ceară insolvenţa clubului. Conducătorul "cîinilor" i-a acuzat în termeni duri pe şefii grupării dinaintea sa, vorbind despre "un deceniu criminal", "datorii enorme", "clubul a fost jefuit în mai multe feluri de-a lungul acestei perioade", "rezultatul jafului, unul extrem de dureros şi palpabil: un club afundat în datorii, aproape fără nici o şansă la viitor" şi "contracte foarte păguboase pentru club, dar extrem de avantajose pentru unii dintre foştii acţionari sau firmele acestora".

Negoiţă vrea să coopteze alţi oameni de afaceri la grupare sau s-o vîndă, afirmînd totuşi: "Nu abandonez Dinamo! Această zi înseamnă renaşterea, este prima zi din viitorul lui Dinamo. Clubul trebuie vindecat, mai întîi, de cancer, singura soluţie pentru ca viitorul să existe este reorganizarea prin insolvenţă şi crearea unui moment zero".

"Nu-mi vine să cred şi nu pricep cum s-a ajuns în această situaţie. Probabil, s-au acumulat datorii mari din trecut, altfel nu-mi explic. Dinamo trebuie ajutată, cu orice!"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Nu mi-a plăcut de la început ce face Negoiţă. N-a ştiut în ce se implică. Îmi pare rău de Dinamo"
Mircea Rednic, ex-antrenor Dinamo

"M-a întristat informaţia. Negoiţă e singurul om care a venit la Dinamo şi a spus adevărul. Fotbalul e ca un sac fără fund, cînd te trezeşti cu datorii peste datorii din urmă nu e confortabil"
Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi

"E o situaţie de rîsul-plînsul. Ştiam că sînt datorii, domnul Negoiţă trebuia să plătească lunar în jur de 500.000 de euro"
Gigi Mulţescu, ex-antrenor Dinamo

14 milioane de euro a susţinut ieri Negoiţă că a investit de cînd a preluat Dinamo, în urmă cu 13 luni, aici incluzînd şi plata multor datorii

89 de milioane de lei, adică 20 de milioane de euro, însumează datoriilor actuale pe care le are Dinamo

VARIANTA OPTIMISTĂ » Viorel Duru le dă speranţe "cîinilor": "Stau la mîna UEFA"


Viorel Duru a spus ieri că Dinamo continuă să aibă şanse să joace în viitorul sezon al cupelor continentale chiar şi în situaţia actuală. Şeful Comisiei de Licenţiere a FRF a detaliat: "Clubul este eligibil pentru participarea în Europa League, ediţia 2014-2015, pentru că a primit licenţă atît pentru Liga 1, cît şi pentru competiţia organizată de forul continental înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă. Însă decizia finală privind participarea o va lua UEFA. Pentru că este posibil ca UEFA să decidă excluderea! Pînă la 30 iunie, Dinamo trebuie să le raporteze datoriile restante".

Oficialii clubului au declarat ieri că au informat forul de la Nyon de problemele existente, aşteptînd acum un răspuns oficial în ceea ce priveşte participarea în următorul sezon. "Avem licenţe, actele sînt în regulă, dar fără acceptul UEFA nu putem face nimic", a explicat Dorin Irimia, purtătorul de cuvînt al roş-albilor. "Noi vom juca foarte serios în ultimele două etape de campionat, pentru că sperăm ca lucrurile să se rezolve, să terminăm pe locul 4, de Europa League" a fost declaraţia oferită de către dinamovişti, de la Negoiţă şi pînă la Stoican.

"Nu ştim detalii, noi mergem la antrenamente şi ne pregătim de meciul cu Săgeata, pe care vrem să-l cîştigăm, e singurul lucru pe care-l cunoaştem"
Cătălin Munteanu, mijlocaş Dinamo

"Din punct de vedere sportiv, Dinamo nu are nici o problemă şi îşi desfăşoară activitatea normal. Sînt sigur că se vor rezolva celelalte situaţii, patronul Negoiţă lucrează la ele, noi ne vedem de treabă la echipă".
Cristi Bobar, director sportiv Dinamo

"Îmi pare rău că s-a ajuns aici. E o şansă pentru noi, dar, cu lotul actual, ar fi greu să accedem în grupele Europa League, însă cu 3-4 jucători de valoare cred că am putea face faţă"
Vasile Miriuţă, antrenor CFR Cluj

Salarii plătite ieri
Stoican nu vrea să creadă că insolvenţa ar putea bara accesul echipei în cupele continentale, mai ales că Flavius a preluat formaţia de pe locul 12 şi-a dus-o pînă pe 4, unde este acum, amănunt ce i-ar permite, sportiv, să joace în Europa League. "Nu vreau să cred că am putea rata Europa în acest sezon, din nici o situaţie. Eu îi fac pe jucători să fie concentraţi la muncă, să învingem în ultimele două etape. Insolvenţă, neinsolvenţă, eu cred că vom juca în Europa! Se vor rezolva problemele". Tot ieri, salariile pe luna martie au fost virate în conturile jucătorilor!

7 cluburi în insolvenţă, două se pregătesc
Pînă acum, în fotbalul românesc sînt 7 grupări care au intrat în insolvenţă şi nici uneia nu-i merge prea bine: în Liga 1 sînt U Cluj şi Oţelul, în ligile inferioare Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa, UTA, FC Argeş şi FC Poli Timişoara. Conform afirmaţiilor oamenilor de fotbal, alte două cluburi, FC Vaslui şi CFR Cluj, riscă acelaşi lucru.

Insolvenţa, o sabie cu două tăişuri
Avantaje
- Clubul poate scăpa de majoritatea datoriilor. De exemplu, Rapid a obţinut, conform planului de reorganizare, anularea a 99,63% din restanţe!
- Reeşalonarea datoriilor restante care rămîn, pe o durată de trei ani.
- Protecţie în faţa creditorilor, inclusiv a statului.
- Poate scăpa de jucătorii cu salarii mari, după analiza administratorului judiciar.

Dezavantaje
- Dacă planul de reorganizare nu este aprobat, clubul este declarat în faliment, dezafiliat şi retrogradat în ultima ligă posibilă! Totuşi, pînă acum, nici una dintre echipele din România aflate într-o situaţie similară n-a păţit acest lucru.
- Clubul nu va mai fi condus de Negoiţă, ci de un administrator judiciar desemnat de Tribunalul Bucureşti. Acesta va lua toate hotărîrile, inclusiv transferurile.
- Nu are dreptul de a juca în Europa încă doi ani de la ieşirea din insolvenţă, pentru a-şi putea întări, astfel, stabilitatea financiară. Se pierd sume importante ce puteau fi atrase de la forul de la Nyon.
- Renume prost pe piaţa de marketing, ceea ce înseamnă alţi bani în minus.
- Sponsorii se feresc de echipele cu probleme.
- Fanii se vor îndepărta de echipă.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (156)
dinamo66
dinamo66  •  16 Mai 2014, 20:42

speram sa nu intre in "insolventa" si spectatorii, Baietii joaca ceva . Prezenta noastra pe stadion si nu la TV ar fi mai buna. Felicitari spectatorilor prezenti la meciul cu SAGEATA

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  16 Mai 2014, 15:11
Postat de ticutroya pe 15 Mai 2014, 13:57

Baieti , suntem cu un an inaintea voastra ! Eheeiii ....

Ce aiurea , facem haz de necaz : )) maine poimaine avem derby la 11 dimineata , treaba e ca nu prea sunt obisnuit cu ore de astea , imi place cand echipa mea joaca la 19 00 ori 21 30 : ))

ticutroya
ticutroya  •  15 Mai 2014, 13:57

Baieti , suntem cu un an inaintea voastra ! Eheeiii ....

Vezi toate comentariile (156)
Comentează