Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 25 iulie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 25 iulie 2014 11:44
Două dosare tratate confuz de Comisia de Disciplină traduc linia periculoasă îmbrăţişată de noua conducere de la Casa Fotbalului, în frunte cu preşedintele Răzvan Burleanu
FRF demonstrează pe zi ce trece că mecanismele girate de succesorul lui Mircea Sandu din data de 5 martie încep să funcţioneze periculos pentru fotbalul românesc. Iar felul în care noii şefi de la Casa Fotbalului gestionează două teme fierbinţi traduce aplecarea spre legea "c-aşa vrem noi!". Sau spre stilul "Cine nu e cu noi e împotriva noastră!". Citat din Stalin, adăugire superfluă, căci preşedintele Răzvan Burleanu stăpîneşte cu siguranţă clasice detalii istorice din vremea studiilor diplomatice.
Vîlvătaia din sertar
Desigur, încercarea de decapitare peste noapte a unui membru ostil din Comitetul Executiv nu se face cu gloanţe în ceafă. Războiul lui Burleanu e mai subtil şi se duce în tăcere, prin mîinile tremurînde ale altora. Respectiv Comisia de Disciplină. Doar ea, deocamdată!
S-o luăm băbeşte! Arbitrul Ovidiu Haţegan depune un memoriu la CCA prin care reclamă intervenţia lui Alex Krenek, membru în CEx din partea L3, în sensul de a-i sugera să arbitreze corect la partida CSU Craiova - ASA Tg. Mureş, 28 mai, play-off-ul ligii secunde. Asta e informaţia la zi, pe surse, despre substanţa plîngerii, versiunile oficiale stau în sertare, sub cheie. Ca orice document care poate produce o vîlvătaie!
Cale bătătorită spre scoaterea din CEx
E singurul amănunt pentru care Comisia de Disciplină îi aplică lui Krenek o amendă de 5.000 de lei, oferind un certificat de garanţie memoriului lui Haţegan. Îl crede pe cuvînt pe "centralul" arădean, în timp ce preşedintelui de la CS Oşorhei i se acordă dreptul la apărare doar în scris, fără o audiere personală. Bună manieră de a rezolva parşiv un caz penal: nu-l radem nici pe Krenek, nu-l tăvălim nici pe Haţegan, dar deschidem calea preşedintelui Burleanu să-l tragă de perciuni pe preotul orădean în Comitetul Executiv. Şi să-i facă eventual un brînci în afara guvernului federal, căci asta pare să fie ţinta finală!
Cinci întrebări-cheie
Dar cine răspunde la următoarele întrebări? Cum de un asemenea caz-model se judecă la aproape două luni după discuţia Haţegan- Krenek? A fost dosarul acesta doar un cîrlig inventat pentru a-i arăta pisica lui Krenek, om ostil în Comitetul Executiv, altfel un personaj dubios, tip de casă al toxicului Kassai şi cu un trecut plin de controverse?
A fost folosit Haţegan drept scut în această poveste, uzîndu-se de statutul lui internaţional şi de credibilitatea ridicată? De ce s-a aruncat Haţegan cu capul înainte într-un scenariu care pare să aibă probe fragile, oferind capilor FRF posibilitatea să-l utilizeze potrivit intereselor de moment? Sau, dacă a făcut-o deliberat, ce a căutat, de fapt, Haţegan cu o săgeată boantă? E posibil ca răspunsurile să nu conteze pe culoarele federale şi să ne întoarcem tot la Stalin: "Nu putem face o revoluţie cu mănuşi de mătase".
Strategia bizară a Vîlcei din "dosarul Craiova"
Şi trecem la tema doi. CSU Craiova e afiliată definitiv în Adunarea Generală Extraordinară din 28 iunie 2014. Rămîne însă în suspans dreptul de promovare, pe care chiar regulamentele FRF îl tratează distinct. La Comisia de Disciplină, litigiul trenează de aproape două luni, iar CSM Rm. Vîlcea şi-a retras dintr-odată contestaţia.
"Revenim cu o altă plîngere, pe o altă strategie spre a obţine mai repede un verdict. N-avem nici o înţelegere ascunsă cu Craiova pentru a ne retrage, dovadă că nici n-am acceptat ofertele lor pentru doi jucători, Pîrvulescu şi Briceag", parează Lucian Munteanu, managerul general din Zăvoi.
Arma cu două tăişuri a autosesizării
Dar de ce trebuie să existe neapărat un demers din partea unui club, cînd FRF are la îndemînă opţiunea de a se autosesiza prin secretarul general Gheorghe Chivorchian pentru a lămuri, pînă la urmă, o problemă de legitimitate a campionatului? Iar un posibil răspuns despre nisipurile mişcătoare propuse acum de federaţie vine tot dinspre regulamente. Pe vechiul statut, Craiova ar fi şi acum blocată, pentru că nu îndeplineşte criteriul celor trei ani de existenţă. Pe noul statut, prevederea a dispărut, cu dedicaţie pentru CraiOlguţa, spun răutăcioşii. Dar noul statut nu e validat încă de tribunal.
Dansul lui Burleanu
Care dintre documente ar funcţiona? "Noul statut! E o situaţie similară cu validarea formală a preşedintelui", zice Chivorchian. Numeroase păreri juridice contrare îl combat, chiar din interiorul FRF. Nu cereţi nume, ca să nu oferim o nouă ţintă!
Peste toate, rămîne însă bîlbîiala perpetuă în jurul subiectului şi teama de a tranşa, într-un sens sau altul, un dosar cu dus şi-ntors, în mijlocul căruia stă un borcan plin cu miere. Dezlegarea involuntară vine însă chiar de la Burleanu. Tînărul şef a trecut de la fraza "pe statut, Craiova nu poate promova" la abordarea "Craiova e una dintre favoritele la titlu". Curios dans pe sîrmă!
"Dacă se respectă statutul, CSU Craiova n-are drept de promovare"
Răzvan Burleanu, aprilie 2014
"Craiova e una dintre favorite la titlul de campioană"
Răzvan Burleanu, iulie 2014
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”