FOTBAL  »  Superliga  »  CEAHLĂUL

INTERVIU Costel Enache: ”Sînt precum ”femeia fără semnalmente” din BD”

Enache cîştigă 3.000 de euro lunar, plus diferite bonusuri în funcţie de performanţele obţinute
Enache cîştigă 3.000 de euro lunar, plus diferite bonusuri în funcţie de performanţele obţinute

Articol de - Publicat miercuri, 28 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 decembrie 2011 20:39

Costel Enache se confesează, exprimîndu-şi filosofia ca tehnician, dar îşi dezvăluie şi alte trăsături de caracter, completînd un tablou care îl prezintă ca om şi ca antrenor.

Costel Enache (38 de ani) e una dintre surprizele plăcute ale actualei stagiuni. Antrenor din noul val, moldoveanul a fost mereu cumpătat la vorbă, modest şi a ales să se exprime prin jucătorii săi, care au făcut cîteva partide spectaculoase sau eficiente în toamna revenirii în prima divizie. Fostul mijlocaş a avut sabia demiterii, la un moment dat, deasupra capului, însă lama nu l-a atins, iar Enache a ieşit cuceritor, învingînd Steaua cu 1-0. Nu întîmplător, cu 13 puncte luate în deplasări şi 9 acasă, Ceahlăul e singura nou-promovată care nu are probleme la retrogradare, nemţenii gîndindu-se să termine chiar în top 8. Şi-au pierdut faima de "echipa lui Pinalti", acum sînt trupa lui Enache, o formaţie de provincie de genul "greu de ucis".

- Domnule Enache, cum e Ceahlăul în prezent?
- Nu sîntem nici în zona fierbinte, nici la răcoare, departe de orice griji. E mai mult decît se aşteptau unii în prima parte a campionatului, dar, sincer, nu e super. OK, nu sîntem la retrogradare, asta şi fiindcă n-am trişat fotbalul, n-am sărit cîte două trepte deodată, avem o organizare bună la club, nu doar la echipă. Ne-am propus obiectiv să terminăm pe locurile 8 -12, însă, mai presus de toate, să cristalizăm o idee de joc.

- Se poate spera din nou la meciuri în cupele europene cu Juventus Torino şi Real Mallorca, mai ales că aţi jucat în acele partide?
- Să nu ne grăbim, mai e mult pînă la asemenea gînduri frumoase. Dacă vom confirma în retur parcursul bun din toamnă, ne vom gîndi la aspiraţii mai înalte.

"Nu-s războinic, n-am săbii, sînt băiat paşnic"

- Sînteţi unul dintre cei mai tineri antrenori din divizie. Cum vă spun jucătorii?
- Sîntem mai apropiaţi, că lucrăm de ceva vreme împreună. "Nea Costel" îmi spun, dar respectul prefer să mi-l arate prin exprimarea pe teren. De ce să-mi zică "dom' profesor"? E şi forţat, şi pentru mine, şi pentru fotbal. "Mister"? Sîntem români! În fine, străinii îmi zic "coach", probabil li s-ar împletici limba în gură dacă m-ar striga "nea Costel".

- Ce tip de antrenor tindeţi să deveniţi?
- Nu poţi copia un anume tip. Să zici, uite, ăsta e cel mai bun, ca ăsta vreau să fiu şi eu! Iei de la unul carisma, de la altul limbajul, pui de la tine ceva şi aplici modelul respectiv. De exemplu, n-aş putea fi precum Sorin Cîrţu, coleric. Am luat lucruri de la alţii pe care, cred eu, le pot transmite jucătorilor. Alt exemplu, am făcut nişte cursuri la şcoală cu domnul Chihaia din care am luat multe chestii ce le pot aplica eu, chiar dacă dînsul n-a fost antrenor mulţi ani la Liga 1.

- Ce fel de antrenor sînteţi?
- În filmul românesc "Brigada Diverse" era un episod despre "femeia fără semnalmente". Nici prea tînără, nici prea bătrînă, nici prea frumoasă, nici prea urîtă, nici prea scundă, nici prea înaltă, nici blondă, nici brunetă. Cam aşa sînt şi eu. Nu sînt la extreme.

- Ca jucător, aţi lucrat cu antrenori duri, gen Halagian, Florin Marin, Hizo. V-au influenţat?
- Sînt duri profesional, foloseau o metodă ce a fost de succes pentru ei, dar eu n-aş putea fi astfel. Nu sînt războinic, n-am săbii la mine, sînt un băiat paşnic. De la ei am luat rigurozitatea.

"M-o lăuda lumea, dar nu sînt în primii 5 din ţară. Încă!"

- Sînt oameni în fotbalul românesc care vă plasează în primii 5 antrenori pe 2011. Cum vă simţiţi?
- Chiar îmi zicea un prieten că dacă mă întreabă cineva din media pe cine să trec la categoria "antrenorul anului" să mă pun pe mine, pentru că, spunea el, "dacă tu nu ai încredere în tine, atunci cine să aibă?!". Pe bune acum, nu sînt încă de primii 5. Voi fi! Sînt oameni mari în antrenoratul din România cu multe performanţe, eu îmi ştiu locul, să nu exagerăm!

- O să fiţi acuzat de prea mare modestie.
- Dar aşa e. Uite, trebuie să le mulţumesc secunzilor mei, oamenii-tampon între mine şi jucători, care preiau din nervii mei şi din frustrările jucătorilor. Mai sînt kinetoterapeutul, doctorii, magazinerul, masorii, oameni mai în vîrstă ca mine, dar care sînt alături de mine, de echipă, chiar şi după înfrîngeri, cînd nu e totul roz. Fiindcă important e cînd e omul alături la rău, la bucurie am o mulţime de amici.

- Care este tipul preferat de jucător?
- Cei pe care îi am în lot sînt preferaţii mei. Nici eu nu sînt vreo minune de antrenor, nici ei, dar sîntem muncitori, ei acceptă pregătirile pe care le spun eu, sînt deschişi la dialog, chiar formăm o familie frumoasă.

"Am vise lumeşti"

- Nu vă enervează faptul că dumneavoastră nu sînteţi mediatizat decît cu o zi înainte de un meci cu Steaua, Dinamo sau Rapid şi apoi doar dacă învingeţi?
- Fotbalul e şi business. Ştiu că numele noastre nu vînd decît dacă sînt asociate cu nişte branduri. Da, te simţi frustrat, fiindcă şi noi am vrea să spunem cum am gîndit un meci, de ce aşa şi pe dincolo, şi eu doresc să-mi laud băieţii etc. Dar trebuie să acceptăm realitatea şi să vrem să-i batem mereu pe toţi ca să ne fie bine.

- Sînteţi la primul sezon de prima ligă. La ce nivel aţi vrea să ajungeţi în viitor?
- Visele mele sînt mai lumeşti, nu m-am gîndit niciodată la Real Madrid, Barcelona, nici la echipa naţională. N-am ajuns la nivelul maxim, asta e clar. Încă învăţ cu ce se mănîncă meseria asta.

- Dar la ce echipă mare din Liga 1?
- E prea devreme, cine o să citească o să zică "Ia uite şi pe Enache acum, îi place vorba şi se bagă în seamă!". Mai am multe de arătat la Ceahlăul.

"N-aş duce acum mai mult de 15 minute pe teren"

- Vă e dor de un meci cu "prietenii" de la Gloria Bistriţa?
- Da, acum da! Fiindcă sînt momente cînd mă simt bătrîn şi-aş vrea să joc fotbal. Ştiu eu unde bateţi, dar răspund cum îmi convine mie. Oricum, cu Pandurii, de exemplu, n-aş mai duce meciul din teren.

- Nu aveţi nici 40 de ani, n-aţi avut tentaţia să mai jucaţi fotbal? Dănciulescu, la 35 de ani, de exemplu, e printre cei mai buni din campionat.
- Mai mă bag la antrenamente, n-aş putea zice că mă fac de rîs. Dar atît. N-aş face faţă duelurilor de acum din Liga 1, nu la nivelul de pregătire pe care eu îl cer de la jucătorii mei. Poate aş duce 15-20 de minute, însă sînt dueluri tari, par ele mai uşoare, dar vă zic, se joacă tare.

- Ce vă doriţi de la 2012?
- Confirmarea şi menţinerea lucrurilor frumoase din 2011. Adică sănătate mie, familiei, jucătorilor, conducătorilor de la Ceahlăul. Restul le facem dacă sîntem sănătoşi.

"Eu sînt încă un puştan printre antrenori, un novice. Am avut şi şansă, fiindcă mi s-a dat pe mînă o echipă de liga secundă, apoi de prima ligă. Mulţi foşti fotbalişti n-au această oportunitate. Sînt în creştere" (Costel Enache, antrenor Ceahlăul)

"Cea mai importantă victorie a mea, în toamnă, cu Voinţa Sibiu, a fost un moment psihologic. Cea mai mare, adică mediatizată, a fost cu Steaua" (Costel Enache, antrenor Ceahlăul)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Superliga
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Superliga
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Superliga
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (6)
krinos
krinos  •  03 Ianuarie 2012, 21:30

Un mare plus pentru fotbalul romanesc! Mult Succes! Ma bucur mult sa vad si astfel de oameni. Asadar, se poate, bineinteles, daca se vrea.

zarqa
zarqa  •  28 Decembrie 2011, 15:44

Microbistii de fotbal, nu neapărat fani Ceahlăul, au fost sceptici atunci când echipa de sub Petricica a plecat la drum (în Liga 1) sub comanda lui Costel Enache. Pe parcurs antrenorul (debutant pe prima scenă) a dovedit că are capacitatea să pregătească o grupare de acest nivel datorită, în primul rând, felului lui de a fi adică muncitor disciplinat, preocupat de inventivitate, ne-infatuat şi plin de modestie pozitivă. Un merit important în ascensiunea lui C.Enache o au conducătorii clubului, care i-au acordat încredere când era la greu, dar şi cei 10-12 antrenori ce activează în club. Meritul este pe deplin al lui că a ştiut (şi nu i-a fost ruşine ) să plece de la munca de jos.

athos2175
athos2175  •  28 Decembrie 2011, 09:36

Ceahlaul si Pandurii sunt echipele cu cel mai spectaculos joc din prima divizie,si asta se datoreaza antrenorilor...Bravo Enache..Din punctul meu de vedere,regresul fotbalului romanesc se datoreaza si antrenorilor...Avem antrenori foarte slabi pregatiti,fricosi,cu un bagaj tactic prea mic,si care nu stiu decat sa se certe la tv sau sa arunce vina pe arbitri.Daca va uitati la statistici,cred ca echipele romanesti se situeaza la coada clasamentului in Europa in ceea ce priveste actiunile ofensive ,suturile la poarta/pe poarta..Nu avem curajul sa inovam,sa promovam tineri,si se sta prea mult la cheremul patronilor...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează