Articol de GSP - Publicat vineri, 06 iulie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 06 iulie 2012 18:20
Ultimul italian de la CFR, Felice Piccolo (28 de ani), s-a îndrăgostit de Cluj, unde şi-a cumpărat o casă. Stoperul napoletan vorbeşte de răul din fotbalul românesc, de mafia pariurilor, dar şi de jucătorii care i-au marcat cariera.
- Felice, eşti de aproape doi ani şi jumătate la CFR. Acum te feliciţi că ai venit în România?
- La început am venit doar pentru 4 luni. Eram la Chievo şi m-a sunat Mandorlini. După, am văzut că mă simt bine, am cîştigat campionatul, Cupa, Supercupa, am vorbit cu cei din club, cu familia mea, şi am decis să rămîn. Acum, după doi ani şi jumătate, pot să zic că a fost o decizie bună. Ce am trăit în România a fost şi este o experienţă bună.
- Cum apreciezi nivelul fotbalului din Liga 1?
- Italienii cred că numai în Italia există fotbal sau poate, puţin, şi în Anglia, Spania şi Germania. Dar ajung să joace afară, în cupele europene, şi pierd cu echipe din Bulgaria sau Cipru! Fotbalul s-a schimbat foarte mult. Vedem că şi în România se joacă un fotbal bun.
"La Cluj mă simt acasă"
- Ce ştiai despre România înainte să ajungi aici? Românii nu sînt văzuţi deloc bine în Italia.
- Nu se vorbeşte bine de români în Italia şi la început mi-a fost puţin greu pentru că nici italienii nu sînt iubiţi de români. Dar după ce ajung să te cunoască, românii te acceptă pentru ce eşti tu ca om, pentru caracter. Acesta este cel mai frumos sentiment pe care l-am văzut aici, în România. Am mulţi prieteni la Cluj şi mă simt ca acasă.
- Ce îţi place şi ce nu-ţi place în România?
- Nu-mi place că se vorbeşte foarte mult după meciuri despre arbitraje, mai mult decît despre meci în sine. Se scot în evidenţă greşelile şi prea puţin lucrurile pozitive. Nu-mi place că unii conducători aruncă cu noroi în stînga şi dreapta şi nu sînt amendaţi. În Italia se dau amenzi şi s-a ajuns şi la depunctări! Trebuie să se întîmple asta şi în România! Nu e posibil ca acela care cîştigă să fie mereu contestat. Iar în afara fotbalului nu-mi place că există diferenţă mare între oamenii cu bani şi ceilalţi. Nu există o clasă de mijloc. Nu se poate ca un om să trăiască cu 300 de euro pe lună! Şi sînt foarte mulţi aşa. Asta nu înseamnă că trebuie să plece afară pentru a-şi cîştiga existenţa, pentru că România este o ţară foarte frumoasă, cu mult potenţial.
- Şi totuşi, ce îţi place?
- Îmi place că în Cluj nu există criminalitate. În Napoli sau Milano nu poţi să-ţi laşi maşina într-un loc nesigur. Clujul e un oraş cuminte. Nu ştiu Bucureştiul, dar am auzit că e puţin altfel acolo, un Napoli mai mic.
- Care dintre cele două titluri ţi-a provocat mai multă satisfacţie, cel din 2010 sau cel de acum?
- În 2010 a fost mai special, am fost pentru prima dată campion, au fost 8 italieni... Apoi, nu prea am mai jucat din cauza unei accidentări şi, practic, titlul de acum a fost mai mult confirmarea revenirii pentru mine.
Ocolit de mafia pariurilor
- De ce joci cu numărul 13? Multă lume spune că poartă ghinion.
- De mic copil, cel mai bun fundaş pentru mine a fost Nesta. De cînd am început fotbalul, la Juventus, apoi la Lazio, la Chievo, am avut peste tot numărul 13 şi îl voi avea pe viaţă. Nesta a fost un idol pentru mine şi, din fericire, l-am şi cunoscut personal. E un băiat formidabil.
- Dacă nu era fotbalul, din ce crezi că ai fi cîştigat bani?
- Am plecat din Napoli la 13 ani împreună cu mai mulţi băieţi să jucăm fotbal. Toţi cei care au fost cu mine, după 3 ani în care s-au dedicat fotbalului, s-au întors acasă. Între 13 şi 18 ani se fac sacrificii. Cînd ai un vis şi te întorci aşa acasă, pentru mine e o mare frustrare. Şi fratele meu a făcut aşa, a făcut junioratul la Juventus şi apoi a plecat acasă la 20 de ani. Cînd eram copil nu aveam nimic şi a trebuit să plec la 13 ani de acasă să ajung să-mi ajut familia. Dacă nu era fotbalul poate făceam mai multă şcoală. În 10 ani am schimbat 10 oraşe şi a fost greu să fac o facultate, dar e posibil să urmez una la Cluj.
- Mafia pariurilor îşi face simţită tot mai mult prezenţa în fotbal şi Italia este una din ţările cu probleme...
- În Italia sînt 3 grupări mafiote, Mafia Siciliană, Camora Napoletană şi în Calabria este 'Ndrangheta. Au fost mulţi fotbalişti implicaţi, iar eu nu îi înţeleg pe cei care cîştigă 600.000 de euro - 1 milion de euro pe an şi vînd un meci pentru 10.000 de euro. Niciodată nu trebuie să vinzi un meci! În Serie C se cîştigă mai puţin şi acolo sînt implicate Camora şi 'Ndrangheta în pariuri. Ce face un copil de 22 de ani cînd se trezeşte ameninţat: «Ori faci cum spunem noi, ori familia ta e în pericol»...
- Ţi s-a propus vreodată în carieră să truchezi un meci?
- Mă bucur că niciodată nu m-am aflat într-o asemenea situaţie. Acum, după scandalul care există, sînt pregătit să înfrunt o asemenea situaţie.
- Crezi că mafia pariurilor a intrat periculos şi în fotbalul românesc?
- S-a vorbit de multe meciuri trucate şi aici. Printre ele şi meciul nostru de la Mioveni, acel 5-0 în apă. Nu sînt însă de acord. Mai degrabă cred că sînt fotbalişti care pariază, dar nu e bine, pentru că intri în teren cu prejudecăţi. Eu nu joc la pariuri şi dacă aş juca, aş pierde. Statistica e aşa la jocurile de noroc: mai mult pierzi decît cîştigi.
"Traore are calitate, Yssouf Kone inteligenţă"
- Care e atacantul care ţi-a pus cele mai mari probleme?
- Au fost mai mulţi. Dintre cei împotriva cărora am jucat, cel mai mare a fost Ibrahimovici. Are toate calităţile. Cel mai greu mi-a fost cu Inzaghi. E uşor de marcat, nu are foarte multă tehnică, dar cînd e în careu pleacă de lîngă tine, nu-l mai prinzi şi îl vezi cum înscrie. Cel mai bun finalizator pentru mine, în ultimii 11 metri, a fost Trezeguet, indiferent cu ce lovea mingea, cu capul, cu genunchiul, cu pieptul, din noroc.
- Din România te-a impresionat vreun jucător?
- Dintre colegi, ca şi calitate, Traore. Joacă de puţin timp fotbal, iar dacă va avea grijă o să ajungă mare fotbalist. Cel mai complet mi s-a părut Yssouf Kone. El e foarte inteligent şi în afara terenului. Iar cel mai fantezist pentru mine a fost Roberto de Zerbi, dar la CFR nu a avut noroc. Dintre adversari îmi place cum joacă Alexe, aleargă mult, are tehnică şi dacă are un antrenor bun să-l ajute la tactică, poate cum e Bonetti, ar putea ajunge ca Torje.
- Ai cîştigat tot pe plan intern cu CFR. Ce motivaţie mai ai?
- Eu cu cît cîştig mai mult, cu atît vreau mai mult! Problemele apar atunci cînd nu ai cîştigat nimic pentru că nu ai atitudine de învingător. Ai văzut Spania... A fost greu pînă a cîştigat primul trofeu, celelalte au venit mult mai uşor.
- Te-a impresionat Italia la Campionatul European?
- Ştiam că poate ajunge în finală, dar diferenţa faţă de Spania e mare. Mi-a plăcut mult mijlocul Italiei, Marchisio, De Rossi şi Pirlo. Pune-l pe Pirlo în Spania şi pune-l pe Xavi în Italia, cine ar schimba jocul în mai bine?
40 de partide în Liga 1 a jucat Piccolo pentru CFR
Se stabileşte la Cluj
Fascinat de oraş, Piccolo şi-a achiziţionat de curînd o casă în Cluj. "Am casă în Cluj. Fac doar o oră şi jumătate pînă în Italia cu avionul. De exemplu, fac mai puţin pînă la Palermo decît aş face din Milano sau din Napoli", a specificat fundaşul, care se gîndeşte serios să se stabilească în oraşul de pe Someş.
A refuzat banii din China
În vară, Piccolo a fost foarte aproape de un transfer în China. Deşi la asiatici ar fi cîştigat dublu decît la CFR, 900.000 de dolari pe an, stoperul italian a refuzat oferta pentru a juca în Liga Campionilor. Piccolo este suspendat două etape în competiţiile europene, după ce acum doi ani a fost eliminat în meciul de la Basel (0-1), şi va rata astfel partidele din turul trei preliminar.