FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU » Dorinel Munteanu este realist: "Rezultatele mă vor ţine la Dinamo, nu tradiţia sau spectacolul"

Dorinel Munteanu crede că ”dacă trecem de iarnă, ne va merge bine tot anul”
Dorinel Munteanu crede că ”dacă trecem de iarnă, ne va merge bine tot anul”

Articol de - Publicat sambata, 15 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 15 decembrie 2012 09:14

Dorinel Munteanu promite un Dinamo competitiv, care să prindă cupele europene la vară, şi spune că nu are fantezii cu grupele Champions League.

Dinamo e pe locul 7, la cinci puncte de locul 3, ultimul ce duce sigur în Europa League în sezonul următor, iar situaţia financiară este dintre cele mai precare din istoria clubului. Chiar şi aşa, Dorinel Munteanu, 44 de ani, are atitudinea omului sigur pe el, convins că va redresa situaţia în 2013.

Repetă obsesiv că are nevoie de susţinerea conducerii, spune că jucătorii săi sînt foarte talentaţi şi că pot face lucruri mari, vorbeşte întruna de "muncă, muncă, muncă". Pune o singură condiţie: "Nu vorbim de patronul Stelei, da? Nu mă întrebaţi nimic de el, că nu răspund, n-am ce să vorbesc eu despre un europarlamentar, un om politic!".

- Domnule Munteanu, Dinamo e pe locul 7, iar în ultimele trei sezoane a terminat campionatul pe poziţia a 6-a şi o dată pe 5. Trece şi de iarna asta, avînd în vedere ce probleme financiare sînt?
- Situaţia nu este roz de cîţiva ani, dar chiar nu mi-a fost frică atunci cînd am acceptat discuţia cu domnul Badea să preiau echipa. E o perioadă dificilă, criza economică a afectat România şi este pregnantă, mai ales la Dinamo. Spun asta pentru că sînt aici şi văd cel mai bine, fiind implicat direct. Sper ca acea vorbă din popor că dacă treci iarna, îţi merge bine tot anul să se adeverească şi la noi.

- Sincer, dacă aţi fi ştiut că unii acţionari se vor retrage, iar jucătorii vor fi neplătiţi cu lunile, aţi mai fi acceptat să preluaţi Dinamo?
- Ştiam că e greu, dar au fost ceva promisiuni că totul se va remedia. Eu am răbdare, sînt tolerant pînă la echipă, pentru că doar cu băieţii pot aduce Dinamo în lumina în care a fost odată!

- Cît de greu e să antrenaţi jucători cu probleme financiare?
- Sînt de trei săptămîni la echipă şi sînt total de acord cu jucătorii, ei nu pot da tot în condiţiile în care sînt neplătiţi. S-a făcut un mic pas înainte, s-au plătit salariile pe o lună şi jumătate. Sper să se rezolve problemele pînă la 31 decembrie pentru că, dacă dorim să facem performanţă, echipa trebuie să fie mulţumită.

"Jucătorii pot ajunge sus doar cu sacrificii"

- Vă deranjează că jucătorii vă bombardează zilnic cu problemele lor?
- (rîde) Chiar vreau să vină la mine cu toate problemele lor, îmi doresc să ştiu foarte multe! Şi la Galaţi am trecut prin probleme financiare în primele şase luni, dar Marius Stan a gestionat foarte bine situaţia, sînt sigur că asta vor face şi domnii Badea şi Negoiţă. Am jucători valoroşi, iar prin rezultate, prin îndeplinirea obiectivelor trebuie să dovedim că sîntem buni. Nu am venit aici ca să mă ţină tradiţia în spate, ci rezultatele. Cu muncă şi susţinere vor veni rezultatele, o să vedeţi.

- Aţi jucat mulţi ani în Germania, aveţi vreun model de acolo de la care vă inspiraţi?
- În Germania i-am avut antrenori pe Magath şi pe Cristoph Daum, dar fotbalul nu aşteaptă, apar alte sisteme, alte lucruri noi. În meseria asta trebuie să fii mereu informat. De la disciplină şi muncă nu fac rabat, nu mă sustrag de la muncă. Mi-aş dori şi eu să mă susţină patronul, să am milioane de euro să cumpăr jucători, dar mă descurc aşa, doar cu multă muncă.

- S-a terminat sezonul de toamnă. Ne puteţi spune cum aţi găsit echipa din punct de vedere fizic?
- Nu sînt genul de om care să arunce problemele în spatele vechiului antrenor. Echipa va arăta altfel din punct de vedere fizic şi al determinării. Jucătorii trebuie să înţeleagă că pot ajunge sus făcînd sacrificii. Şi cei tineri au valoare, se pot impune, le trebuie doar voinţă.

- Cereţi elevilor dumneavoastră să aibă atitudinea pe care o aveaţi dumneavoastră ca jucător?
- Sînt adeptul rezultatelor, nu al spectacolului. Ca jucător, dacă aveam momente cînd evoluam mai puţin bine, mă salva colegul. Vreau implicare de la toţi, ei trebuie să fie foarte bine pregătiţi pentru a se ajuta între ei pe teren. Caruselul acesta al responsabilităţii trebuie bine transmis, bine structurat.

"Vreau 6-7 jucători, dar mă mulţumesc şi cu 4-5"

- Veţi transfera sau veţi promova jucători de la echipa a doua a clubului?
- Vreau un lot echilibrat valoric, iar pentru asta voi promova băieţi şi de la Dinamo II. Îmi doresc 6-7 jucători. (Rîde cu poftă) Bine, spun atîţia, dar aş fi mulţumit şi cu 4-5! Vreau un lot echilibrat, cu concurenţă pe toate posturile. Structura o avem, pentru restul mă va susţine conducerea.

- Strategia de transferuri din vară a fost aducerea de jucători liberi de contract.
- Pot fi şi liberi, dar să fie buni, ce ne trebuie nouă.

"Nu sînt poliţist la pîndă"

- Cum vi se pare actualul lot pentru performanţă?
- Jucătorii sînt valoroşi, sînt unii care au venit la Dinamo, deşi mi i-am dorit la echipele pe care le-am antrenat. Dacă vor fi serioşi, fotbalişti precum Matei sau Alexe vor ajunge departe. Trebuie să înţeleagă că doar rezultatele îi pot duce acolo unde îşi doreşte fiecare. Dacă nu e seriozitate, nu facem altceva decît să ne amăgim.

- Aţi spus că puneţi accent pe disciplină. Cum îi monitorizaţi pe băieţi?
- Să ştiţi că am găsit o echipă cuminte. Nu sînt poliţist să stau la pîndă, în spatele jucătorilor. Cel mai important este ca ei să înţeleagă situaţia actuală şi cerinţele mele. Dacă au reuşit să reziste patru luni fără salarii, anul viitor vor fi mult mai puternici!

- Cum aţi fi gestionat o situaţie de genul celei în care au fost implicaţi Nikolici şi Gabi Matei?
- (gesticulează amuzat) Am avut şi mai grele la Galaţi, a călcat pe bec un jucător care a fost cel mai bun în acel sezon. Sînt tineri, nu sînt absurd, dar la primele două abateri primesc avertisment, iar la a treia gata! Nu penalizez la bani, dar pentru mine e important grupul. Cred că pe un jucător îl doare mai mult cînd nu e băgat în seamă şi e trimis la echipa a doua, decît dacă e amendat.

- Sînt toţi jucătorii de nivelul lui Dinamo acum? De cîţi jucători vă veţi despărţi?
- În funcţie de cei ce vor veni, vom hotărî şi cine va pleca. Toţi sînt de nivelul lui Dinamo de acum, dar vreau altceva, un Dinamo mai performant pentru că nonperformanţa nu se plăteşte.

"N-ar fi o tragedie să nu prindem Europa"

- Cu Issa Ba şi Koulibaly ce se va întîmpla?
- Mie îmi place un jucător cu bun-simţ, cu caracter, apreciez dacă are calitate. Nu agreez aroganţa, vorbesc în general, nu neapărat vizavi de cei doi. Cînd sînt probleme ca acum, e nevoie de caracter.

- Să înţelegem că amîndoi au fost aroganţi?
- La mine nu există aroganţă! O să vedeţi consecinţele.

- Am tot vorbit de problemele financiare ale jucătorilor, dar v-aţi gîndit că e posibil să fiţi şi dumneavoastră neplătit cîteva luni bune?
- Niciodată nu am fost cu banii la zi! Nu ar fi corect să primesc salariul înaintea jucătorilor, munca mea ar fi în zadar.

- Ar fi o tragedie dacă Dinamo nu ar prinde cupele europene?
- Nu ar fi o tragedie! Facem tot ce e omeneşte posibil, garantez că băieţii vor da totul, vor juca la un nivel înalt pentru a prinde un loc de Europa. Dar să obţii un loc acolo fără să ajungi în grupele competiţiei nu înseamnă nimic!

- Sînteţi invidios pe performanţele Stelei?
- Prin ce trec ei acum, eu am trăit acum cîţiva ani. Steaua e pe primul loc după şapte ani de criză, e normal să se bucure. Sînt motivat ca în şase luni să creez şi eu o echipă performantă.

"Nu sînt Mesia, n-am nici obsesii"

- E o obsesie pentru Dinamo participarea în Champions League?
- Dinamo a fost foarte aproape de această competiţie, dar acum e foarte departe. Oamenii slabi au obsesii, cine e realist nu are nici o obsesie. Nu sînt Mesia salvatorul, dar cred că pot face lucruri bune. Eu trăiesc prezentul, nu un vis periculos.

- Jucătorii au făcut febră în urma exerciţiilor fizice impuse de dumneavoastră. Ce îi aşteaptă în cantonamentele de iarnă?
- Pot să facă şi mai multă febră, dar trebuie să ştie că orice lucru se obţine extrem de greu în fotbal. Pentru viitorul echipei, în iarnă vom pune în practică un program de lucru care poate părea foarte greu, dar este ceva necesar, normal.

- Credeţi că echipa simte lipsa unui manager cum este Mihai Stoica la Steaua?
- Cu cît mai multe păreri, cu atît mai multe probleme. Sînt în dialog permanent cu acţionarii, nu simt nevoia unui manager. Nu m-ar deranja dacă ar fi adus, dar cred că n-ar fi oportun acum, pentru că sînt alte probleme mai grave.

Rivala îl lasă rece

- Ce părere aveţi cînd steliştii spun că a început hegemonia?
- Hegemonia Stelei este de jumătate de an. Echipa e pe val acum, dar să vedem dacă se şi menţine, cum a făcut-o CFR Cluj, care a luat 8 trofee în ultimii ani.

- Aveţi drept obiectiv să ajungeţi Steaua în clasament?
- Nu pot să am obiectiv să ajung Steaua. Ar însemna să pun glonţul pe ţeavă şi să mă împuşc. Să se gîndească alţii să ajungă Steaua, cei care sînt la zece puncte, nu eu, care sînt la 17. Obiectivul nostru este locul 3, o poziţie de cupă europeană.

- Ce simţiţi cînd Steaua cîştigă în Europa?
- Aş fi ipocrit să spun că sînt fericit, dar nici nu mă supăr. România pierde puncte dacă echipele implicate nu ar învinge, aş vrea un fotbal românesc puternic, cu echipe de club care să adune multe puncte pentru coeficientul ţării.

- Visaţi să fiţi primul antrenor care o duce pe Dinamo în grupele Champions League?
- (Trage aer în piept şi îl suflă repede afară pufăind) Fotbalul e făcut să construieşti ceva nou în fiecare zi, să cîştigi meciuri şi să formezi în fiecare lună o echipă mai puternică. Orice antrenor care preia Dinamo are obiective măreţe: titlul şi calificarea în Champions League. Nu am venit aici să obţin locurile 5, 6 sau 7! Am gustat bucuria campionatului cu Oţelul şi îl vreau pe al doilea. Cînd îţi doreşti ceva, faci orice, iar eu ştiu că sînt incomod pentru oamenii cu care lucrez. Dar promit să fac lucruri bune!

43 de ocazii s-au ivit pentru Dorinel în timpul interviului de o oră în care a pronunţat cuvîntul "muncă"

Rusia se şi refuză
Echipa de pe ultimul loc din prima ligă rusă, Mordavia Saransk, l-a ofertat pe tehnicianul dinamovist, dar Dorinel Munteanu nu intenţionează să lase Dinamo pentru cîteva sute de mii de euro în străinătate. "Nu ştiu foarte multe. Un antrenor nu poate fi dezamăgit cînd îl curtează alte echipe. Nu comentez deocamdată", a spus Munteanu la DolceSport.

Ruşii au apelat şi la Ioan Andone, dar nici "Fălcosul" nu este tentat să preia Mordavia, echipă ce are doar două victorii în 19 runde. Ruşii se laudă că oferă 500.000 de euro viitorului antrenor care-i salvează de la retrogradare.

"Am în vedere 4-5 jucători români buni, tineri. Aş vrea şi jucători de la Rapid, dar nu am cum să-i aduc la Dinamo" (Dorinel Munteanu, antrenor Dinamo)

"Am o relaţie foarte bună cu Cornel Dinu, am discuţii zilnice cu el. Nu ştiam că pînă acum ceilalţi antrenori nu au dorit să colaboreze cu dînsul, n-aş vedea cine ar fi mai indicat!" (Dorinel Munteanu, antrenor Dinamo)

Inbox

- Dorinel nu-i mai duce pe "cîini" la Poiana Braşov pentru prima parte a pregătirilor. S-a hotărît ca antrenamentele de început, "spartane", cel puţin de nivelul ultimelor zile, să se desfăşoare tot la Săftica. Apoi, turnee cu amicale în Turcia şi în Spania.
- Roş-albii au intrat de aseară în vacanţă, pînă pe 9 ianuarie. Jucătorilor li s-a atras atenţia să mănînce şi să bea cu moderaţie în perioada Sărbătorilor, întrucît surplusul de greutate poate atrage penalizări.
- După ce au primit un salariu şi jumătate, fotbaliştii au primit asigurări că pînă la finele anului vor mai încasa ceva bani din cele două luni de restanţe.

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (24)
drunk_driver
drunk_driver  •  16 Decembrie 2012, 09:57
Postat de conasu_boeru pe 15 Decembrie 2012, 13:54

Poate pica anul asta cu Ekranas, Sparta Trnava si Molde, echipe cunoscute, sa faca puncte in Europa !

Fiecare dintre ele a facut infinit mai multe decat cele 0 (zero) ale voastre ;))))

yup
yup  •  15 Decembrie 2012, 21:49

foarte frumos mea placut dorinele , sa ti ajute dumnezeu sa faci tot ce e omeneste sa ne scoti din mocirla ca nem cam inpomolit si e rusinos locul 6, 7 sau 8 asa sa nia jute dumnezeu FARA JUCATORI DE LA STEAUA SAU RAPID .

reddogsv
reddogsv  •  15 Decembrie 2012, 19:25
Postat de calinescu_ pe 15 Decembrie 2012, 14:34

AVEM NEVOIE DE CEL PUTIN TREI INCHIZATORI DE VALOARE .....!!!! IN REST E NEVOIE DOAR DE DUBLURI ....!!!! DACA EXISTA OFERTE PENTRU ALEXE ,MATEI, LUCHIN , NAUMOVSCHI SAU BALGRADEAN , ACESTIA TREBUIE CEDATI RAPID ....!!!! COJOCNEAN DE LA PETROLUL E JUCATOR LIBER SI II POATE INLOCUI CU SUCCES PE ATACANTI ...!!! SI MULTI ALTII CA EL .....!!!

Tu ai da toata echipa, poate si echipa a II a! Nu te inteleg!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează