FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Interviu EXCLUSIV GSP » Sabău: "Am luat ultimul titlu al Rapidului ca jucător. Vreau unul ca antrenor"

Sabău a pozat cu ultimul trofeu de campion cîştigat de Rapid, în 2003, pe vremea cînd el era jucător în Grant // Foto: Alex Nicodim +1   FOTO
Sabău a pozat cu ultimul trofeu de campion cîştigat de Rapid, în 2003, pe vremea cînd el era jucător în Grant // Foto: Alex Nicodim

Articol de , - Publicat joi, 20 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 19 septembrie 2012 20:13

După 3 luni de mandat în Giuleşti, Ovidiu Sabău şi-a pus două dorinţe: s-o bată luni pe Steaua pe Naţional Arena, apoi să cîştige campionatul cu alb-vişiniii.

Un antrenor mai calm şi mai calculat ca Ioan Ovidiu Sabău se naşte la o mie de ani. Elegant, îmbrăcat într-un tricou albastru, în pantaloni uşori şi pantofi din piele întoarsă maro şi cu un ceas mare la mînă. Aşa a venit antrenorul de 44 de ani la întîlnirea cu reporterii Gazetei, programată la baza Pro Rapid. Nu a ezitat să răspundă la toate întrebările într-un interviu de aproape o oră.

- Domnule Sabău, e mai grea viaţa la Rapid decît v-aţi fi imaginat?
- Viaţa la Rapid sau la echipele mari nu e chiar aşa de grea din punct de vedere tehnic. Totul e extra! Sînt foarte multe interese, sînt foarte mulţi oameni pe lîngă echipă care pun presiune. Nu vorbesc de cei care sînt angajaţii clubului, ci de ceilalţi. Sînt lucruri comandate care să pună presiune şi se lucrează intens la asta. Legat de partea tehnică, nu simt o presiune extraordinară.

- Ce lucruri comandate?
- Se pune presiune pe adversare. Dacă sînt de la Rapid trebuie să creez o stare de conflict la Dinamo sau la Steaua. Sînt tot felul de interese bazate pe prietenii cu diverse persoane. Dacă sînt, să zicem, prieten cu tine ca ziarist, intervin pentru a pune presiune la una dintre echipe. Că scrii şi tu ceva în ziar înainte de un meci pentru a ieşi un scandal. Cam aşa se lucrează!

"Restanţele se plătesc pînă pe 30"

- În ultima dumneavoastră conferinţă aţi spus aşa: "Sînt probleme cu Rui Duarte, probleme cu Teixeira, probleme cu Ioniţă, probleme cu gazonul, probleme cu stadionul, probleme cu banii"....
- Sînt probleme... În primul rînd, probleme medicale care nu ştiu cînd se vor rezolva. Din păcate, Abrudan este şi el accidentat, a mai apărut această problemă şi cu Marius Constantin, e greu. În schimb, vorbind de partea de pregătire, am înţeles că s-a discutat cu anumite firme pentru refacerea gazonului de la ProRapid.

- Banii vin?
- Am discutat cu domnul Copos despre problemele financiare de la echipă şi mi-a dat asigurări că în această lună se vor rezolva toate necazurile cu banii. Va discuta şi cu jucătorii şi mi se pare normal să le explice situaţia.

- Cît de greu e să faceţi primul 11 înaintea unui meci ca acela cu Steaua?
- E greu atunci cînd trebuie să apelezi la jucătorii care au intrat puţin şi la cei care n-au meciuri în picioare. Trebuie să iau o decizie care poate să fie foarte bună, iar alte ori să nu mă ajute cu nimic. Nu am o reţetă şi o logică de a găsi un jucător ca rezervă care să-mi fie la nivelul unui titular.

- Totuşi, cum alegeţi jucătorii din echipa de start?
- Mă uit la starea lor psihică şi fizică, dacă au ritm la antrenament, dacă au prospeţime şi sînt concentraţi. Un jucător care se antrenează foarte bine va avea un randament foarte bun şi în teren.

- Rapid a transferat în această vară foarte mulţi fotbalişti care nu prind echipa! Explicaţi-ne de ce.
- Sînt probleme de pregătire şi de adaptare. Străinii în general nu s-au adaptat. Le voi da şanse, dar în funcţie de multe criterii. Unii vor primi şanse mai curînd, alţii cînd o să le vină rîndul. Nu pot să mă gîndesc la ei înainte să mă gîndesc la rezultatele echipei.

"Codrea, jucător de naţională!"

- Cu Ilijoski...
- Depinde numai de el de acum înainte. Momentan nu este pregătit pentru Rapid, mai ales prin ce face la antrenament. La cum se implică, din punctul meu de vedere nu este pregătit pentru un meci oficial, iar testele fizice pe care le-a susţinut au confirmat acest lucru. El trebuie să analizeze mai mult şi să încerce să ceară mai mult de la el. Cînd voi considera că poate intra să joace, îl voi băga. În momentul de faţă nu m-a convins că merită să fie în primii 18 jucători din lot! Nu mai are nici un fel de legătură incidentul pe care l-am avut cu el la meciul de la Ploieşti. Ilijoski nu dă totul la antrenamente. A avut şansa lui şi atît....

- Mai sînt jucători care nu vă mulţumesc?

- Păi, am 29 de jucători în lot, toţi cei care nu joacă pot veni la mine să mă întrebe de ce nu intră! Le-aş răspunde că alţii sînt mai buni decît ei sau mai pregătiţi. Eu nu fac alegeri pe simpatii, că nu vreau să mă dau singur afară! Sînt foarte corect faţă de meseria pe care o practic, apoi faţă de jucători. Chiar dacă şi eu greşesc uneori, nu e ceva premeditat!

- Au plecat Coman, Marcos, Alexa şi Deac... E greu fără ei?
- Au fost jucători foarte importanţi pentru Rapid şi au venit alţii care nu erau la nivelul lor de pregătire.

- Codrea...
- Codrea este la nivelul lui Alexa, un jucător foarte valoros. Nu ştiu alţi jucători care pot evolua 8 ani în Italia. Dacă Paul mai intră în 4-5 meciuri, va ajunge la forma unui jucător de echipa naţională.

- Şi Goga s-a adaptat greu.
- Exact. A intrat foarte greu în joc, dar uşor, uşor poate ajunge la un nivel bun. Încă nu este pregătit, îi lipsesc jocurile.

- Nu l-aţi mai vrut pe Marcos Antonio?
- Nu se pune problema! Sînt doar zvonuri. Trebuia să rămînă aici, din păcate au fost unele probleme.

- La ultimul meci, George Copos a fost extrem de nemulţumit de jucători...
- Este o părere a dînsului. Îşi doreşte, la fel ca şi mine, de la unii jucători să dea mai mult la meciuri, aşa cum sper ca şi ei să-şi dorească asta. E supărat, e normal, pentru că investeşte bani. E supărat în limita bunului simţ!

"Copos nu-mi zice niciodată ce jucători să bag!"

- Aveţi o relaţie cu domnul Copos la fel ca Reghe cu Becali şi Şumudică cu Porumboiu?
- Adică?!

- Vorbiţi nonstop, vă sfătuiţi cînd faceţi echipa de joc pentru un meci?
- Eu văd că domnul Copos mă respectă foarte mult şi nu încearcă să-mi sugereze să iau anumite decizii legate de echipă. Nu-mi face programul de antrenament, nu iese cu declaraţii cu anumită tentă. Mă susţine şi mă respectă.

- Vă sună telefonul pentru o anumită mutare?
- Nu se întîmplă asta şi nu mă gîndesc la asta. După meciul cu Pandurii, domnul Copos s-a mirat de ce n-am jucat cu Herea. Dînsul şi-a spus o părere pentru că a făcut o analiză a jocului. Dar nu poate şi nici nu încearcă să impună ca un jucător să joace titular la Rapid.

- Deci nu v-a sugerat niciodată asta?
- Nici un patron nu mi-a impus asta! Vorbeam cu domnul Iancu şi nu mi-a spus niciodată să bag un jucător. Eu am comunicat cu fiecare patron, am avut şi discuţii contradictorii, dar mi-am menţinut punctul de vedere. Nimeni, niciodată, nu mi-a comandat să folosesc un anumit jucător!

- Dar dacă...
- Staţi! Dacă vine Copos şi-mi spune: "Neluţu, uite, vine cineva să-l vadă pe Herea la meciul cu cutare. Vreau să-l vînd în iarnă. Bagă-l la un meci...". Da, atunci ţin cont de părerea lui, iar la meciul respectiv s-ar putea să-l folosesc, că e interesul clubului. Eu aşa văd discuţia, nu să-mi ceară cineva direct!

- Şi dacă v-ar cere?
- N-aş putea să fac asta!

- Vă enervează că sînt mediatizate personaje gen Gigi Becali?
- Asta se cere la noi... Pe mine m-ar interesa ceva mai atractiv şi mai educativ. E doar un punct de vedere al meu şi nu vreau să fac eu educaţia posturilor de televiziune. Specialiştii trebuie să vorbească, jucătorii şi antrenorii. Prefer să am la antrenament ziarişti pentru a discuta cu mine. Eu aşa văd această meserie! Ca ziaristul să stea alături de echipă şi să aibă o comunicare cu cei din lot. Ar ieşi lucruri mult mai educative decît altele...

"L-am vrut pe Sepsi, dar a fost prea tîrziu!"

- Bumba, Astafei, Balauru se aflau pe lista dumneavoastră?
- Am vrut să-i aduc pe toţi trei, dar erau nişte costuri foarte mari.

- Bumba a plecat pe 100.000 de euro.
- La Rapid era vorba de alţi bani!

- E adevărat că l-aţi vrut şi pe Sepsi la Rapid?
- Da! Dar, din păcate, nu s-a putut, a fost prea tîrziu. Cînd am avut discuţiile cu el, Sepsi nu mai putea să aştepte.

- Cît de mult este afectată echipa de relaţia din acest moment cu suporterii?
- Eu cred că suporterii sînt deranjaţi mai mult de cum arată şi stadionul. Nu cred că sînt supăraţi doar pe echipă. Şi noi trebuie să fim mai serioşi şi mai motivaţi, aşa cum ne cer ei. Reacţionăm rapid şi nu cred că suporterii i-au jignit pe jucători. Doar au fost nemulţumiţi la meciurile cu CFR şi cu Bistriţa. Sînt lucruri normale, nu cred că au exagerat!

"Chiricheş este un băiat de nota 10"

- V-a surprins escapada nocturnă a jucătorilor dumneavoastră?
- Am discutat cu ei şi am ţinut cont de părerea conducerii, care mi-a spus că nu pot să-i dau afară! Trebuia să înţeleg situaţia clubului şi a jucătorilor şi să fac un compromis! Am trecut peste faptul că trebuiau să se antreneze separat!

- Au plătit totuşi cumva?
- Evident, au fost amendaţi! Li s-a luat 25% din salariu.

- La Rapid cu vodcă, la Steaua bătăi pe la mare, la Dinamo discuţii vulgare cu dansatoarele...
- Unii nu înţeleg fenomenul şi vor să cîştige bani foarte mulţi antrenîndu-se puţin şi distrîndu-se foarte mult. Ei nu sînt conectaţi la fotbal, să facă performanţă şi să cîştige trofee. Ei cîştigă sute de mii de euro şi nu mai au nici un fel de motivaţie! Ca să dau un contraexemplu, Chiricheş este un băiat de nota 10, pe care nu l-a schimbat deloc situaţia financiară după ce a semnat cu Steaua! Îmi place enorm de el.

"Cu Steaua victorie, apoi egal!"

- Şi-a revenit Rapid din punct de vedere fizic?
- Da, dar încă nu sînt mulţumit. Nu se poate face o analiză după un singur meci. Eu, ca specialist, trasez unele sarcini, iar dacă mă retrag 20 de minute într-un meci nu se poate spune că am picat fizic! Există unele meciuri cînd trebuie să te retragi pentru a nu le da posibilitatea adversarilor să joace pe contraatac!

- Vine meciul cu Steaua! Cum staţi înainte de acest joc?
- Steaua e o echipă foarte bine pregătită, dar eu nu mă iau după ce zic alţii. Eu am analiza mea şi îmi pregătesc jocul pentru a cîştiga cu Steaua. Evident că m-ar mulţumi şi un punct pentru că jucăm în deplasare. Oricum, nu cred că e un avantaj pentru noi că ei vin după meciul cu Stuttgart din Europa League.

- Care-i cheia meciului?
- Echipele sînt foarte bine pregătite din punct de vedere tactic, iar echipa care va greşi va pierde!

- E ultimul hop, dintre adversarele puternice.
- Da, urmează apoi meciuri cu echipe nou-promovate, unde putem să cîştigăm puncte şi să urcăm în clasament.

"Nu revin pe teren chiar dacă ies campion"

- Poate cîştiga Rapidul campionatul după o pauză de aproape 10 ani?
- Trebuie să spere şi să poată! Jucătorii trebuie să-şi propună acest lucru, să fie mai responsabili şi să-şi dorească acest lucru. Totul trebuie arătat pe teren, nu în declaraţii! Jucătorii trebuie să-şi ia o revanşă faţă de ei!

- Speraţi la titlu?
- E visul meu! Să cîştig campionatul ca antrenor, aşa cum am făcut-o ca jucător! A fost ultimul trofeu al Rapidului. Pot să construiesc o echipă care să ia campionatul, o echipă puternică. Am lucrat 4 ani de zile aici şi am toate motivele să-mi doresc să cîştig campionatul cu Rapid şi ca tehnician! Eu aloc fotbalului prea mult din păcate! După antrenament fac analiza lui, urmăresc meciul Stelei, apoi pe-al meu, după care începe un nou antrenament. Pot să reuşesc!

" Romeo Surdu e un inimos şi un sufletist care dă totul pe teren. Din punctul de vedere al omului Surdu, tot respectul pentru el!" (Ovidiu Sabău, antrenor Rapid)

"Un jucător care nu se respectă pe el nu poate să fie un caracter puternic. Doar un indolent care nu respectă regulamentul unui club" (Ovidiu Sabău, antrenor Rapid)

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (14)
inginerul.
inginerul.  •  20 Septembrie 2012, 16:34

castigati meciul cu Fc Valiza si veti dobandi respectul nostru!

emainter
emainter  •  20 Septembrie 2012, 16:18

un antrenor cu simtul realitatii la fel cum il are si grigoras

il_unico_capitano_totti
il_unico_capitano_totti  •  20 Septembrie 2012, 10:39

un om prea educat pt fotbalul romanesc...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează