Articol de Remus Dinu - Publicat miercuri, 10 ianuarie 2018 10:00
În plin război între Ionuț Negoiță și Nicolae Badea, Dinamo ar putea primi cât de curând un sprijin nesperat care să o ajute să-și regăsească strălucirea pierdută în ultimii ani.
Un grup de suporteri pune la cale un plan revoluționar prin care să preia definitiv echipa din mâinile lui Negoiță și Badea, iar Dinamo să devină, pe modelul lui Bayern Munchen, un club care cu ajutorul fanilor să se autofinanțeze an de an.
Actorul Răzvan Oprea (38 de ani), susținător al roș-albilor și unul dintre inițiatorii proiectului, a acordat un interviu în care a vorbit pe larg despre planurile pe care le are la Dinamo și ideile pe care ar vrea să le implementeze în "Ștefan cel Mare" în cazul în care demersurile sale vor avea succes.
- Domnule Oprea, referitor la postarea dumneavoastră de pe Facebok, ce presupune această inițiativă?
- E o inițiativă pe care eu o am împreună cu alți dinamoviști convinși, ca și mine, care țin cu Dinamo de când se știu. Sunt implicați în cadrul acestor discuții și oameni din istoria echipei. Noi sperăm ca acest proiect să capete o formă juridică și legală în câteva săptămâni. Voi reveni și pe facebook cu o postare despre termenul acestor demersuri pe care noi le facem acum pentru a obține forma legală prin care să ne organizăm. Apoi, în această formă legală se vor implica toți fanii echipei pentru că Dinamo are forța să adune sute de mii de oameni în jurul acestui proiect.
modelul Bayern munchen
- Concret, cum ar urma să se deruleze proiectul?
- În viziunea noastră, tot ceea înseamnă Dinamo la nivel de palmares și tot ceea ce deține de fapt Nicolae Badea ar trebui să fie patrimoniul unei asociații ca aceea pe care vrem noi să o înființăm, iar această societate non-profit să trimită apoi lucrurile în grija unor societăți comericale pentru că legea română nu permite unei asociații non-profit să desfășoare activități în Liga 1.
Deci, ceva asemănător modelului Bayern Munchen, unde e aceeași formă juridică de organizare, cu o societatea comercială care administrează tot ceea ce se întâmplă cu echipa luând palmaresul, emblema și identitatea spirituală de la o asosciație non-profit.
- Asta înseamnă că dumneavoastră susțineți că palmaresul și brandul nu s-ar afla, de fapt, la Negoiță.
- Din informațiile pe care le am de la anumite surse, eu cred că domnul Negoiță folosește aceste lucruri prin intermediul acelei asociații care a preluat activele de la asociația domnului Badea. Sunt convins că aceste active sunt folosite și nu deținute de către domnul Negoiță.
- Fie că aceste lucruri sunt deținute de Badea sau de Negoiță, cum vă propuneți să intrați în posesia lor?
- Noi, suporterii dinamoviști, vom strânge acești bani. Am credința că masa uriașă de suporteri pe care noi credem că Dinamo o are este foarte devotată și are și capacitatea de a se organiza și de a produce o explozie în fotbal. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom avea de-a face cu o revoluție în fotbalul românesc! Vom vedea că nu este deloc normal și sănătos pentru fotbal ca anumite entități sportive să nu fie deținute de suporteri, adică de un grup de oameni care nu au interese financiare și care finanțează ceva doar pentru ca sportul să meargă bine.
-Ne puteți spune cine sunt oamenii care ar urma să se alăture proiectului?
- Încă nu. Sunt un om de cuvânt și am convenit împreună ca acest lucru să nu fie dezvăluit până nu rezolvăm toate demersurile. Vom anunța oficial când va fi, dar nu vrem să ne pierdem în detalii dinainte, așa cum se întâmplă în România. Să sperăm că vom găsi formula cea mai potrivită prin care să găsim destinul acestui demers. În momentul în care noi toți vom avea o singură voce, atunci eu sau altcineva va explica exact cine face parte și unde vrem să ajungem.
- În proiect se vor regăsi și foste glorii ale echipei?
- Vom discuta cu mai multe personalități din istoria lui Dinamo pentru că nu putem fi reprezentați doar de suporteri. Dinamo trebuie să fie reprezentată și de oameni care au făcut istorie și au contat și contează pentru echipă.
"Dinamo are cei mai inteligenți fani"
- Ați evocat o comparație cu modelul Bayern Munchen, dar e o diferență uriașă între cele două țări. De ce credeți că acest model care nu a prins până acum la noi în țară ar putea avea succes tocmai la Dinamo?
- Eu cred că Dinamo are fani mai inteligenți decât ai altor echipe, cu un IQ mult mai ridicat, dar și mult mai implicați. Nu sunt pe stadion foarte mulți, dar hai să vedem și unde jucăm. Vom avea un stadion nou în ceva vreme, iar lucrurile se vor schimba.
- Deci sunteți încrezători că stadionul se va face până la urmă?
- Așa credem, ni s-a promis. Dacă oamenii politici și oamenii din managementul de stat au promis că vor face acest stadion, atunci eu cred că se va face. Noi ne bazăm și pe acest lucru, ați văzut cum s-au schimbat lucrurile la Craiova: fanii vin în număr mare la stadion atât timp cât există un proiect serios și bine conturat.
15 lei lunar de la 500.000 de oameni!
- Nu sunt cam îndrăznețe estimările privind numărul de fani care ar urma să participe la proiect?
- Eu am spus 15 lei de persoană pe lună și un număr ideal de fani, 500.000. Este o sumă modică, însă nu vă pot dezvălui încă formula prin care noi vom colecta acești bani. Dacă vor fi oameni care vor dori să contribuie cu mai mult, sunt bineveniți.
- Credeți că fanii dinamoviști vor putea să se mobilizeze într-un număr atât de mare? La ultimele meciuri, asistențele de la meciurile de acasă au fost extrem de mici.
- Este adevărat, au fost puțini suporteri, dar știți ce se întâmplă? E vorba de toată această stare gri de incertitudine, de lipsa totală de transparență. Nu este vina lui Negoiță că nu poate, sau chiar nu vrea să investească într-un lucru care nu produce foarte mulți bani. Sau poate asta e capacitatea lui.
Dânsul trebuie aplaudat și să rămână în istoria echipei pentru faptul că a salvat această echipă de la insolvență și faliment. De aici înainte, îi mulțumim și sper că dinamoviștii se vor mobiliza în așa fel încât să plătim oamenilor aceștia banii pe care îi cer și pe care i-au investit, iar de acum încolo să angajăm doar oameni profesioniști.
- Chiar dacă mesajul dumneavoastră a ajuns la multă lume, nu am văzut încă o poziție oficială a peluzei, poate cea mai reprezentativă voce a fanilor dinamoviști. Cum comentați?
- E adevărat, nu au reacționat. Noi suntem la început. Sunt convins că există enorm de multe îndoieli și suspiciuni, așa cum se întâmplă în societatea românească. E normal să nu aibă încredere până nu va avea loc acea mică explozie pe care noi o anticipăm. Noi încercăm să fim mai mult decât niște fani, să încercăm să ne asumăm o responsbilitate uriașă și să luăm din timpul nostru personal pentru a investi timp și pricepere în acest proiect.
- Când urmează să mai faceți un anunț despre stadiul în care decurg demersurile voastre?
- În două-trei săptămâni voi anunța echipa noastră și pe cei ce vor fi cei implicați în acest proiect. Fără acordul lor, nu pot spune încă nimic. Imediat ce vom finaliza aceste discuții și vom fi clari între noi, vom ieși să anunțăm despre ce e vorba.
"Ne dorim ca Dinamo să însemne și o academie de fotbal adevărată. Noi avem un proiect național vizavi de ceea ce vrem să facem pentru fotbalul românesc în următorii ani. Ne dorim ca Dinamo să însemne o uriașă academie în Europa de Est. Cred că fanii dinamoviști vor fi foarte fericiți să finanțeze acest proiect pe o perioadă nedeterminată" Răzvan Oprea
"Nicidecum nu vreau să fiu patron de club, nu vreau să ne substituim și să fim șefi la Dinamo. Noi vrem să protejăm ceea ce are Dinamo mai important - emblema, palmaresul și entitatea spirituală, lucruri care sunt mai importante decât toți banii din lume" Răzvan Oprea
CV
În vârstă de 38 de ani, Răzvan Oprea este un actor de teatru și film ce poate fi urmărit cel mai des la Teatrul Național București.
A jucat în "Crăciunul la Castel" , "Omul care a văzut moartea cu ochii", "Vizita bătrânei doamne", "Comedia Norilor", "Complexul România".
Așa arată anunțul lui Răzvan Oprea, postat pe facebook pe 8 ianuarie:
"Salut. Eu sunt Răzvan Oprea și pe lângă faptul că sunt câine pe viață, sunt și actor. Dacă iubești Dinamo și îți dorești să fim așa cum tradiția noastră o cere, dacă vrei să creștem copii și ei să devină adevăratele personalități ale lui Dinamo și ale fotbalului românesc, dacă vrei ca numele Dinamo să însemne ceva în Europa, dacă ești cu adevărat "câine", atunci citește ce scrie mai jos.
Vom crea o asociație non-profit care să preia Dinamo de la Negoiță și apoi să construiască un Dinamo de care noi, "câinii", să fim mereu mândri și să facem istorie.
E simplu. Se spune că noi, "câinii" adevărați, cu adevărat pasionați de Dinamo, suntem cam 1.000.000. Dacă e adevărat, și eu sunt sigur de asta, cu 15 lei pe lună din partea a măcar 500.000 de oameni ar însemna un buget lunar de peste 1.612.000 de euro. Adică 19.354.000 de euro pe an. De departe cel mai mare buget din România și la care vom adăuga banii din drepturile de televizare și ce am mai putea atrage din sponsorizări. Toți acești bani vor fi cheltuiți pentru fotbal și dezvoltarea fotbalului dinamovist", e o parte din mesajul distribuit de Răzvan Oprea pe pagina sa de facebook.