FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

INTERVIU Jorge Costa: "Am schimbat sistemul 4-3-3 după plecarea lui Renan" » Surpriza Rui Pedro

Jorge Costa a schimbat sistemul pentru retur
Jorge Costa a schimbat sistemul pentru retur

Articol de GSP - Publicat joi, 01 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 01 martie 2012 12:23

Tehnicianul i-a făcut loc în formula de start mijlocaşului transferat de la FC Porto


În noul sistem 4-2-3-1, surprizele lui Jorge Costa pentru retur sînt fundaşul Vasile Maftei, care va fi folosit în banda dreaptă, şi portughezul Rui Pedro (24 de ani), noul playmaker al feroviarilor. "Animalul" vrea un start lansat de retur, care să menţină CFR în plasa liderului Dinamo.

- Domnule Costa, jucaţi cu FCM Tg. Mureş în primul meci oficial din 2012. E un adversar facil?
- Este prima partidă oficială din an şi nu contează prea mult ce adversar întîlnim. Venim după o pauză lungă şi e foarte important să începem bine, cu 3 puncte. Sîntem într-un moment crucial al campionatului, iar primele partide din retur sînt foarte importante pentru noi, pentru că nu vrem să pierdem contactul cu primul loc.

- Este FCM o echipă mai periculoasă după venirea lui Marius Lăcătuş?
- Nu s-au schimbat multe la Tg. Mureş faţă de prima parte a campionatului. Este adevărat că e un antrenor nou acolo, dar jucătorii sînt cam aceiaşi. Este normal ca atunci cînd schimbi antrenorul, să se schimbe şi ideile de joc, însă i-am urmărit în ultima perioadă şi nu sînt schimbări majore faţă de ce jucau în tur.

Renan a schimbat sistemul
- Cît de mari sînt pierderile lui Renan şi Weldon pentru CFR?
- Cu siguranţă, am pierdut doi jucători care erau importanţi pentru noi, Weldon şi Renan, dar echipa este în continuare puternică. Au venit Vranjes, Godemeche, Ganea şi, în plus, Maftei şi Rui Pedro se află acum în forma lor maximă. De aceea avem mai multe soluţii şi formăm o echipă puternică, competitivă.

- Aţi schimbat sistemul de joc din 4-3-3 în 4-2-3-1. Este mai viabil acest modul pentru CFR?
- Toate schimbările se fac întotdeauna cu un obiectiv precis, acela de a îmbunătăţi lucrurile. Am pierdut un jucător important, mă refer la Renan, un jucător specific pentru sistemul 4-3-3. În acest moment, fără Renan şi fără a veni în schimb un jucător cu calităţi similare, consider că e mai bine pentru noi să jucăm în alt sistem.

- Poate fi Rui Pedro arma CFR-ului pentru retur?
- Rui Pedro a ajuns la CFR după o perioadă mai dificilă. El nu a jucat patru luni din cauza unei accidentări, iar recuperarea a durat ceva mai mult. Pe Rui Pedro îl cunosc foarte bine din campionatul Portugaliei, ştiu ce poate oferi. Cum spuneam, am pierdut 2 jucători, am transferat 3 şi mai avem încă două opţiuni, Maftei şi Rui Pedro sînt apţi sută la sută acum. Rui Pedro e un jucător care poate aduce acea calitate de care avem nevoie pe faza ofensivă.

Kapetanos, girat cu încredere
- Weldon a marcat 7 goluri în prima parte a campionatului. Poate egala Kapetanos această performanţă?
- Cît a fost la CFR, Weldon şi-a făcut foarte bine treaba, dar acum a plecat. Ce pot să spun e că Pantelis Kapetanos se află într-o formă mult mai bună decît în iunie anul trecut, cînd am început să antrenez aici. Este un jucător care îmi oferă garanţii, şi nu doar Kapetanos. Pentru mine nu e o dramă că am pierdut doi jucători, pentru că sînt sigur că am alţi jucători cu dorinţă mare de a se afirma, de a cîştiga şi care îmi oferă garanţia unui fotbal de calitate.

- Preşedintele Iuliu Mureşan spunea că CFR va fi campioană dacă ia 12 puncte din primele 4 etape. Sînteţi de acord?
- Sînt foarte importante primele jocuri. Trebuie să cîştigăm şi trebuie să cîştigăm jucînd bine! Aceste victorii ne-ar da încredere pe mai departe şi ne-ar asigura prezenţa permanentă pe primele două poziţii din clasament. De aceea este obligatoriu să începem cu 3 puncte. În acest moment sîntem dependenţi de noi. Cît timp va fi aşa va fi foarte bine. Nu e important ce face Dinamo sau Rapid, important este să luăm noi cele 3 puncte meci de meci, iar la final tragem linia.

Apără Beto
Convocat la echipa naţională a Portugaliei, pentru amicalul cu Polonia, disputat aseară, portarul Beto va fi titular mîine cu Tg. Mureş. "Mă aşteptam ca Beto să fie selecţionat la prima reprezentativă. El se află într-o perioadă bună a carierei sale, a făcut meciuri bune la CFR. Va ajunge mîine (n.r. azi) seară la Cluj, dar sînt convins că va fi apt de joc pentru vineri. Pentru un portar nu e atît de solicitant să joace două meciuri în 3 zile", a precizat Jorge Costa.

Credit arbitrilor români
Deranjat în tur de arbitraje, antrenorul Jorge Costa le acordă în continuare credit arbitrilor români. "Problema arbitrajelor e una delicată. Cu toţii comitem greşeli, noi, antrenorii, jucătorii şi arbitrii. Eu îmi doresc ca de la zi la zi să vedem mai puţine greşeli peste tot, la mine, la jucători şi, normal, şi în arbitraj. Trebuie să le oferim linişte şi încredere arbitrilor, pentru că meseria lor e una foarte dificilă", a spus "Animalul".

Sougou le dă frisoane
Senegalezul Modou Sougou nu a participat la şedinţa de pregătire de ieri. Jucătorul de culoare a contractat o răceală puternică, ce l-a împiedicat să se antreneze. Staff-ul medical al "feroviarilor" face eforturi pentru a-l recupera pe fotbalistul african pînă la ora jocului cu FCM Tg. Mureş de mîine.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (11)
dacihoratiu
dacihoratiu  •  01 Martie 2012, 21:00

L-am vazut pe Rui Pedro in liga a treia si era'' prastie''.ar fii o mare''surpriza'' daca s-ar impune la prima echipa .

tariff
tariff  •  01 Martie 2012, 19:06

E tara asta cu CONTRACTATUL unei boli de catre Sougou.. Oare cat o fi costat contractul? Vai de mama voastra bai!!!!

albusibiu
albusibiu  •  01 Martie 2012, 16:00
Postat de terminatorul2 pe 01 Martie 2012, 15:54

De Maftei.

Lasa ca e Rusescu mai bun. Provin din acelasi loc amandoi, de la Urziceni. Diferenta era doar ca Maftei era capitanul. :)

Vezi toate comentariile (11)
Comentează