Articol de Daniel Nanu - Publicat joi, 17 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 17 mai 2012 17:48
Olivian Goţiu, despre care Gazeta a scris încă de anul trecut, este puştiul care îl ajuta pe Mircea Lucescu în anii Corvinului să facă analiza meciurilor
"Oliviaaan, hai la masă! Dacă nu vii la masă, nu te duci nici la Dan!". Olivian n-are încotro. Urcă spăşit scările blocului muncitoresc de pe Aleea Florilor din Hunedoara. La etajul 1, într-un apartament cu două camere locuieşte Mircea Lucescu. Sîntem la finalul anilor '70. Neli Lucescu a pregătit sufleu, ruladă cu spanac şi tort de bezea. Olivian înfulecă tot şi aleargă pe trepte, pînă la uşa apartamentului de la parter. Dan Cristea deschide înainte de primul bocănit. E radios. "Olivian, fii atent, am primit ultimul număr din «Shoot!»".
Lipseşte tortul cu bezea
Olivian e Olivian Goţiu, puştiul care îl ajuta pe Mircea Lucescu în anii Corvinului să facă analiza meciurilor şi despre care "Gazeta" a scris acum un an şi ceva. Atunci, la Hunedoara, Lucescu inventase un sistem de analiză a propriilor jucători. Olivian Goţiu şi sora sa stăteau în tribună şi, cu un creion şi cîteva coli de hîrtie, notau cîte pase dădea Nicşa, cîte înainte şi cîte înapoi, cîte sprinturi făcea Gabor, cîte alunecări băga Andone. Pe schelele sistemului din anii '70, Mircea Lucescu va pune la Brescia, mai bine de un deceniu mai tîrziu, bazele unui sistem care avea să revoluţioneze fotbalul. Dan Cristea lucra şi el pentru Mircea Lucescu. A fost, mai bine de 25 de ani, referent la secţia "Internaţional" la FRF. S-a stins anul trecut.
Olivian, puştiul care înfuleca ruladă cu spanac în blocul de pe Aleea Florilor, are azi 50 de ani, locuieşte în Bucureşti şi e managerul unei firme greceşti de panificaţie. Săptămîna trecută a fost pe "Donbass Arena" din Doneţk, la meciul în urma căruia Şahtiorul lui Lucescu a cucerit încă un titlu de campioană a Ucrainei, 3-0 cu Aleksandria. N-a mai notat cîte driblinguri a făcut Willian, cîţi kilometri a străbătut Srna. A lipsit şi tortul cu bezea de altădată.
"Olivian, ai mîncat tot?"
Apartamentul din Valea Florilor a fost înlocuit de un separeu de la "Cavallino Bianco", un restaurant italian şi select al oraşului dominat financiar de Rinat Ahmetov şi fotbalistic de Mircea Lucescu. Supă de sparanghel, dorada cu legume, salată de ruccola, vin Pinot Griggio.
Discuţiile au rămas aceleaşi. Frazele dintre Olivian Goţiu şi familia Lucescu conţin nume de directori ai fostului Combinat Siderurgic, oameni şi funcţii ai fostei nomenclaturi de la Hunedoara şi, bineînţeles, foşti fotbalişti ai Corvinului. "Mai ţii minte meciul de la Moldova Nouă?", întreabă Mircea Lucescu, cu un zîmbet larg. "Păi, cine poate să uite meciul acela? 1-0 pentru ei la pauză, 3-1 pentru Corvinul la final". "Ha-ha, n-ai uitat. Dar mai ştii ce le-am spus la pauză?". Olivian Goţiu reia povestea de parcă nu e vorba de un meci jucat acum trei decenii, ci de cel cu Alexandria de săptămîna trecută. "I-aţi certat rău, le-aţi spus mai întîi că dacă vor pierde nu-i veţi mai lua în autocar la Hunedoara, apoi i-aţi încurajat spunîndu-le că vor învinge, vor promova în Divizia A şi vor ajunge şi în echipa naţională!". Aşa avea să fie.
Peste Mircea Lucescu au trecut cupe şi campionate, a fost la Inter Milano, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei, a jucat cu Barcelona şi Real Madrid, dar despre Hunedoara vorbeşte cu pasiunea şi emoţia omului care se află în primul an de antrenorat. Ieşim. Îl întreb pe Olivian Goţiu. "Cum ţi se pare?". "Domn'e, e neschimbat. Absolut neschimbat. L-am urmărit şi la stadion, la sărbătoarea de după cîştigarea campionatului. Nu s-a entuziasmat aproape deloc. Aşa era şi la Hunedoara. De doamna Neli nu mai spun. Probabil că n-ai observat, dar la final, înainte de a pleca, m-a întrebat: «Olivian, ai mîncat tot?»".
Sute de casete, mii de ore de studiu video
Ajungem la Kirscha, cam 20 de kilometri în afara oraşului brăzdat acum de afişe şi drapele cu inscripţia "Donetsk, city of Euro 2012". Pe 40 de hectare, aici se întinde baza de cantonament a lui Şahtior. Pe timpul turneului final va fi cartierul general al naţionalei Franţei. Lucescu trebuie să lase totul în ordine, în apartamentul său va locui Laurent Blanc. Sînt sute de "France Football", "World Soccer", "Champions", plus alte sute de "El Grafico" şi "Placar", la vederea cărora, antrenorul lui Şahtior ţine să explice: "M-a fascinat mereu fotbalul sud-american, iar de cînd lucrez cu brazilieni, cu atît mai mult". Două vitrine uriaşe gem de casete video. Opt ani de cînd a venit aici, înmulţit cu 40-50 de meciuri pe an, adică vreo 400 de casete, toate meciurile jucate de Şahtior cu el antrenor. 400 de casete ale propriei echipe, plus alte cîteva sute ale adversarilor! Astea şi multele altele stau în spatele celor 14 trofee cîştigate pentru Şahtior, pentru Ahmetov şi pentru Doneţk.
Ahmetov, notiţe de la Lucescu
Telefonul îi sună non-stop. Lucescu răspunde cînd şi cînd. "M-a sunat Spalletti să mă felicite, dar mă ţinea cam mult. L-am întrebat: «Ce vrei, de fapt?». «Pe Willian». I-am zis: «Preşedintele nostru nu l-a dat pe 25 de milioane la Chelsea, crezi că ţi-l va da ţie, la Zenit?»". Alt telefon. Lucescu vorbeşte în italiană, despre cum a cucerit un nou titlu, despre rivalitatea cu Dinamo Kiev, despre planurile noului sezon de Champions League şi despre... accidentul de tramvai! Dă amănunte inclusiv despre ambuteiajul de la Lujerului, cînd ciocnirea dintre cele 3 garnituri era să producă o catastrofă. "Cine era?". "Luca Curino, «La Gazzetta dello Sport»". Alt apel, de data asta sună Lucescu: "Eric, a quelle heure e votre vol?". Interlocutorul îi spune la ce oră are avionul. "Imi pare rău, am nişte ziarişti romani la mine, nu mai pot ajunge. Ne vedem la Euro, drum bun!". Eric Bielderman, unul dintre veteranii "France football", petrecuse cîteva zile la Doneţk pentru reportaje despre oraş, despre Şahtior şi despre Mircea Lucescu.
În faţa lacului pe care se lăfăie mîndre lebede albe şi negre, Lucescu dă interviuri echipelor de la Antena 1, Gsp şi Dolce Sport. "Vă las! Peste o oră am întîlnire la «Donbass» cu preşedintele. Demarăm strategia pentru următorul sezon. Dacă vă mai trebuie interviuri, ne vedem acolo după-amiază". Restaurantul e plin de bodyguarzi. Prin geamul terasei vedem cum Rinat Ahmetov, omul cotat de Forbes cu o avere de 16 miliarde de dolari, ascultă atent părerile şi sfaturile unui antrenor roman despre care Olivian Goţiu, puştiul de la Hunedoara de altădată, spunea că "lui Lucescu nu i-ar fi ajuns timpul nici dacă ziua avea 48 de ore".
"Am semnat prime pentru 1.137 de oameni, toţi angajaţii clubului. Pînă la mine, nici un antrenor nu dădea prime la angajaţi, doar la fotbalişti. E important să fii înconjurat de dragoste, e bine ca lumea să se roage pentru tine şi să transmită o energie pozitivă"
Mircea Lucescu