FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU EXCLUSIV

Iuliu Mureşan: "Am muncit, am suferit, mi-a fost ruşine să ies din casă, dar la final mi-am împlinit un mare vis!"

Articol de - Publicat luni, 12 octombrie 2009 00:00

Preşedintele celor de la CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a acceptat o discuţie cu reporterii gsp.ro despre începuturile sale în fotbalul românesc. Venit acţionar la CFR în 2001, el a preluat funcţia de preşedinte după ce, împreună cu Arpad Paszkany, a decis că funcţionarii Căilor Ferate trebuie înlocuiţi. Au plecat de jos, din Liga a III-a, şi şi-au promis la prima conferinţă de presă să ducă CFR-ul în cinci ani, în Liga Campionilor! Citeşte un interviu în exclusivitate cu unul dintre cei mai importanţi oameni ai fotbalului românesc.

- Domnule Mureşan, aproape nimeni nu ştie cum aţi ajuns dumneavoastră în fotbal!
- Dintr-o întîmplare! Nu aveam nici o treabă cu fotbalul în acele momente. Mă uitam doar la televizor pentru a vedea meciurile de fotbal. Cînd am decis să ne implicăm în fotbal, clubul era în Divizia C. Pachetul de acţiuni a fost luat de firma Ecomax, unde eu eram director general. Am intrat automat în Consiliul de Administraţie al clubului, care era format din trei oameni de la Ecomax şi doi de la Asociaţia Sportivă CFR. Nu am intrat direct în fotbal, ci doar pe probleme administrative, pe probleme de management, de firmă. După cîteva săptămîni, fiind acolo, în centrul problemei, am observat că cei de la CFR nu preau veneau la club, la şedinţe, pentru că erau la servicii. Cînd am văzut că ceva nu e în regulă am decis cu Arpad Paszkany să facem unele schimbări.

- După cîteva săptămîni eraţi unul din oamenii de bază ai clubului!
- Nu neapărat, dar nu era corect să decidem doar trei persoane de la Ecomax. Preşedintele care era atunci şi-a dat demisia pentru că nu a vrut să rămînă la club şi a rămas şef de cadre la CFR. A preferat o slujbă mai sigură la stat! Neavînd preşedinte după demisia acestui om, care era foarte de treabă, am preluat eu această funcţie, pentru că eram cel mai mare în funcţie din partea Ecomaxului.

- A fost grea decizia de a intra în fotbal?
- Am căutat aproape două luni de zile pe cineva, nu am găsit pe nimeni, decît persoane care aveau alte gînduri. Persoane cu care noi nu eram deloc de acord! După aceea mi-a zis Arpad Paszkany să preiau eu funcţia de preşedinte al clubului. La început mi-a fost greu să accept, chiar m-a surprins propunerea lui pentru că nu mă gîndeam şi nu-mi propuneam  să mă implic în fotbal. Am acceptat, m-am implicat şi uite că sînt la CFR Cluj de aproape zece ani.

- După ce în 2001 CFR era în Liga a treia, în doi ani aţi cîştigat campionatul în Liga a II-a. Cum au fost acei ani?
- Negocierile cu CFR-ul au început în momentul în care ei erau disperaţi pentru că nu mai aveau nici un ban. Dar am avut mare noroc pentru că în acea clipă clubul se afla pe locul cinci, în Liga a III-a şi era curat! Nu avea nici o datorie la nimeni şi asta a contat destul de mult. La prima conferinţă pe care am făcut-o la CFR, ţin minte că le-am zis jurnaliştilor că de centenarul clubului, adică în cinci ani o vom duce pe CFR Cluj în Liga I şi vom juca în Liga Campionilor. Toată lumea a rîs de noi în acele momente, mai ales presa, care era mult mai specialistă decît mine. Dar uite că rîsul s-a transformat în realitate!


- A urmat apoi o mare provocare, Liga I. Evoluţii bune, locul 11, locul 5, locul 3 şi-apoi aţi cîştigat campionatul!
- Am mers tot timpul în urcare, a fost o creştere fără soţ. Seara în care am cîştigat campionatul a fost una magică. Ţin minte că datorită tensiunilor de pe plan local, am decis să nu mergem la meci pe terenul celor de la U Cluj. Împreună cu Arpad Paszkany şi cu doamnele noastre, am fost într-o sală de protocol de la stadionul nostru. În plus, am pus pe stadion nişte ecrane gigant şi am reuşit să mai adunăm încă 7.000 de oameni care să vadă meciul la stadionul nostru. Am urmărit partida cu o mare tensiune şi cu mari emoţii la televizor şi ne-am bucurat foarte tare cînd am reuşit să marcăm din 11 metri, dar am şi îngheţat în momentul în care, la ultima fază a jocului, un fundaş brazilian care e acum e prin Turcia, Bilica, a nimerit plasa laterală şi am îngheţat pentru că ne puteau egala. A fost un meci de mare luptă şi tensiune, dar pînă la urmă l-am cîştigat.

- Final de campionat, un trofeu din nou în provincie, venea Cupa României!
- După un campionat tensionat, la fel ca şi cel precedent, pentru noi urma o altă competiţie internă. A fost o mică bucurie atunci, pe stadion, după ce am cîştigat campionatul, se adunaseră deja 15.000 de oameni şi am mers la odihnă. Cu o mare euforie şi după 17 ani de la ultimul titlu cîştigat de o echipă din provincie, am plecat la Piatra-Neamţ, unde se juca finala Cupei României. Am cîştigat-o din elan, chiar dacă eram obosiţi. Eu chiar îmi făceam probleme pentru că băieţii sînt foarte euforici şi în acea noapte chiar am petrecut într-o discotecă din Cluj. Am pierdut o noapte bucurîndu-ne, am jucat foarte frumos, am cîştigat pe merit Cupa şi la final ne-am dat seama că am cîştigat în patru zile două trofee pentru CFR.

- A urmat Liga Campionilor, ce aţi trăit în acele luni magice pentru CFR?
- A fost un vis, lucruri incredibile! Accesul în Liga Campionilor a fost împlinirea unui alt vis de-al nostru. Pentru că toată lumea ştie că acolo este confirmarea valorii. Este altceva decît Cupa UEFA, Liga e competiţia cluburilor care ajung în elită. O atmosferă grandioasă şi tot ce se întîmplă acolo se petrece la un înalt nivel. Am avut mari probleme  ca să putem juca în Liga Campionilor la Cluj, nu aveam stadion şi nu ne doream să jucăm în Ghencea ca Unirea Urziceni. Nu era cazul după "Valiza" să mergem să jucăm acolo. Finanţatorul Arpad Paszkany a făcut mari sacrificii pentru clujeni. Practic,  a construit un nou stadion din banii lui. A fost o mare împlinire pentru noi, să jucăm în Ligă şi să avem un stadion de Liga Campionilor. Acolo a fost o nebunie, o plăcere uriaşă pentru toată lumea!

- Liga III, Liga II, Liga I, Cupa României, Supercupa României, Cupa Intertoto, Cupa UEFA şi Liga Campionilor. Aţi trecut prin toate aceste competiţii, care a fost cel mai greu moment al dumneavoastră?
- După primul an de Liga I am ajuns să jucăm în finala Cupei Intertoto, chiar nu ne aşteptam să jucăm acolo. Au fost mai multe momente grele, dar pînă la urmă ele s-au terminat frumos. Ţin minte cînd am promovat în ultimul meci din Liga a II-a, tot timpul am avut momente dificile. La promovare am depins de o partidă care se juca la Petroşani cu Mediaşul. S-a terminat foarte bine pentru noi, atunci. Cînd am cîştigat campionatul am condus în iarnă cu 11 puncte faţă de locul doi şi pe final am cîştigat. Iar al treilea ar fi acela cînd am fost eliminaţi de Anorthosis Famagusta din Cupa UEFA. Dar tot răul spre bine! Ne-au ajutat să ne detaşăm în campionat pentru că au fost puncte importante pentru noi.

- Eliminarea din Cupa UEFA a fost cea mai mare dezamăgire?
- Cred că da! Mi-era ruşine să ies pe stradă, pentru că am făcut tristă foarte multă lume care aştepta mai mult de la noi în acele momente.

- CFR e pe 2 în acest sezon, după 9 etape, care sînt obiectivele echipei?
- Obiectivele noastre rămîn aceleaşi pentru că nu avem ce să schimbăm. De la bun început ne propunem să cîştigăm campionatul, să ajungem în Liga Campionilor, să cîştigăm Cupa României pentru a treia oară consecutiv şi sigur obiectivul nostru e să ieşim din grupele Europa League. Sînt obiective îndrăzneţe, greu de realizat, dar încercăm să mergem pe toate fronturile.

- Urmează meciul cu Rapid, ce ar însemna o înfrîngere pentru echipa dumneavoastră?
- Meciul cu Rapid va fi foarte important. O înfrîngere ar însemna o mare dezamăgire pentru noi pentru că orice meci ne propunem să-l cîştigăm. Ne-am îndepărta de primele locuri, şi cred eu că acum campionatul e foarte strîns. Anul acesta jumătate din echipele din campionat se bat la primele locuri şi sîntem ţinute în top la cîteva puncte. Campionatul este foarte strîns faţă de anii trecuţi şi, din punctul meu de vedere, arată că este un campionat foarte cinstit. Sînt echipe de valori apropiate şi valorile au crescut.

- Este Rapid un pericol pentru echipele din prima ligă?
- Rapidul este o echipă care este în formă, au prins un culoar foarte bun, au făcut meciuri bune, unde au marcat foarte multe goluri, chiar dacă au avut partide mai uşoare. Ei dau de greu abia de la meciul cu noi. Au patru meciuri grele, se va vedea valoarea Rapidului după meciul cu noi şi restul echipelor. Dacă vor rămîne la forma de acum o să fie un adevărat pericol pentru toată lumea!


- Aţi decis să nu mai vorbiţi cu presa un retur de campionat. Ce v-a determinat să luaţi o astfel de decizie?
- M-a determinat tot ceea ce se promovează în mass-media şi încă se mai promovează astfel de personaje. Sînt promovate unele personaje care nu ar trebui, ar trebui să promovăm mai mult fotbalul decît personajele din fotbal. Numai la noi se întîmplă ceva anormal! Promovăm conducătorii, în special pe cei care au o gură mare. La noi, cu cît eşti mai agramat, cu atît eşti mai vizibil. Noi am vrut să arătăm că sîntem altfel şi am preferat să ne retragem. Au fost şi foarte multe articole şi interviuri care nu erau adevărate. Am citit interviuri date de mine şi de Arpad Paszkany în presă, cînd noi eram plecaţi departe de România şi nu vorbisem cu nimeni.

- Multă lume consideră că aţi luat o măsură potrivită.
- Mi-am schimbat foarte mult comportamentul din acel moment. Răspund mai rar la telefon şi-mi cer scuze, prefer să nu mai dau aşa multe interviuri. Şi cred eu că dacă toată lumea ar decide să facă la fel ca noi, am putea schimba fotbalul românesc. Nu avem de ce să mai ieşim eu şi Arpad Paszkany în faţă. Valorile în fotbal sînt jucătorii, nu ce spunem noi.

- Care este jucătorul dumneavoastră preferat?
- E foarte greu de spus pentru că sînt foarte mulţi jucători foarte buni. Dar, sincer să fiu, acum mă gîndesc la Messi.

- Cu ce echipă din afară ţineţi?
- Barcelona e cea mai tare!

- Care este jucătorul al cărui tricou vi l-aţi dori?
- Normal că Messi! Dar mi-aş dori tricoul oricărui jucător dacă aş fi mai slab şi mai tînăr.

- Cum aţi ordona cuvintele sănătate, bani, dragoste?
- Aşa cum le-aţi ordonat şi voi. Pentru că sănătatea e cea mai importantă, şi din păcate, banii vin înaintea dragostei.

- Cum v-ar plăcea să fie ziua despărţirii de fotbal?
- După ce am cîştiga un mare trofeu european.

- Unde vă place cel mai mult să vă petreceţi puţinul timp liber?
- Vacanţele îmi doresc să mi le petrec cît mai departe de ţară, fără să accesez Internetul şi îmi închid telefonul. Îmi place să stau acasă, în linişte, alături de familie, atunci cînd am timp.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Liga 2, etapa #8: Eșec rușinos pentru Claudiu Niculescu Toate rezultatele + clasament în timp real
Liga 2
Liga 2, etapa #8: Eșec rușinos pentru Claudiu Niculescu Toate rezultatele + clasament în timp real
„Tu nu mai ești căpitanul echipei de azi!” » Episod încins din vestiarul FCSB: „Nu mai merg nicăieri, băga-mi-aș...”
Superliga
„Tu nu mai ești căpitanul echipei de azi!” » Episod încins din vestiarul FCSB: „Nu mai merg nicăieri, băga-mi-aș...”
3 nume pe lista neagră la Barcelona » Supervedeta de care Flick vrea să scape la iarnă + Transferul dorit de Mourinho
Campionate
3 nume pe lista neagră la Barcelona » Supervedeta de care Flick vrea să scape la iarnă + Transferul dorit de Mourinho

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!


Comentarii (24)
 •  14 Octombrie 2009, 17:18

felicitari pentru ce s-a facut la Cluj a fost o revolutie in fotbalul romanesc dupa voi au venit cei din Urziceni. hai inca odata CFR-ul si apoi la anul mai vedem BRAVO MURESAN CFR PASZCANY.

 •  12 Octombrie 2009, 16:04

suporterii lui poli aek panathinaikos bragadiru temesvar sa se abtina de la comentarii. multumesc!

 •  12 Octombrie 2009, 14:02

tot respectul pentru acest om care incearca sa faca diferentza si care demonstreaza ca in fotbal la nivel de conducere mai exista si oamenii inafara de animale oligoide!el poseda ceva ce pentru multa lume in tzara asta nu exista nici macar in dictzionar dapai in caracter si anume BUN SIMTZ SI EDUCATZIE!Fortza CFR!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează