Articol de Justin Gafiuc, Viorel Tudorache - Publicat marti, 15 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 14 mai 2012 22:04
Şeful FRF a dirijat şedinţa spre a-l pedepsi pe inamicul Mititelu. Apoi, a lansat o propunere halucinantă: ”Oferim Craiovei un alt loc în liga a doua!”. Exact ca în anii '40-'50, cînd se plasau echipe direct în eşaloanele divizionare. Un favor de care n-a beneficiat însă nici măcar trista tripletă Victoria - Moreni - FC Olt.
Mircea Sandu şi-a încordat încă o dată muşchii, făcînd o nouă demonstraţie de forţă, cu Adunarea Generală pe post de marionetă: a obţinut validarea dezafilierii Universităţii Craiova, decizie dictată de Comitetul Executiv în urmă cu 10 luni! De fapt, o reglare de conturi cu Adrian Mititelu, cu care şeful FRF e în război deschis pe tema excluderii alb-albaştrilor, dosar încă instrumentat de DNA.
Totul a decurs conform instructajului făcut de federali în seara premergătoare adunării, la petrecerea organizată de FRF la Hotel Phoenicia în cinstea cluburilor. "Acolo s-au tras sforile şi s-au asigurat că nimeni nu va ieşi din front", au explicat surse GSP.
Iar operaţiunea s-a derulat pe repede-înainte: toată şedinţa a durat un ceas şi jumătate, mai puţin chiar decît cel mai simplu Comitet Executiv.
Cu o sală aţipită din primele secunde şi cu yesmeni care se grăbeau să plece deja spre casă înainte chiar de a începe Marea Adunare. O atmosferă ce i-a topit pînă şi pe puţinii contestatari care se pregăteau să agite apele!
"DNA nu e sperietoare"
Primul pas la şedinţa-cabaret: Adalbert Kassai a avut grijă să fie întrunit cvorumul pentru ca Adunarea Generală să fie statutară: "Din cei 238 de membri afiliaţi sînt prezenţi 191!".
Apoi, Mircea Sandu şi-a putut intra în acţiune: "Adrian Mititelu a adus grave prejudicii pentru că a făcut pact cu Diavolul. A dat în primire mulţi oameni la DNA, unii au şi fost arestaţi, iar pe alţii i-a ameninţat cu darea în primire, de parcă DNA ar fi cine ştie ce sperietoare. Noi, membrii Comitetului Executiv, am depus 1.111 pagini pentru a ataca rezoluţia de urmărire penală".
Au votat de două ori dezafilierea!
Şeful federaţiei a supus apoi la vot dezafilierea Universităţii Craiova. Nici n-a apucat bine să deschidă însă subiectul că tipii din sală, adormiţi sau plictisiţi, erau deja cu cartonaşele verzi sus. După un moment de uluială, oamenii au lăsat mîinile jos şi le-au ridicat iarăşi cînd Sandu şi-a terminat discursul. Rezultat previzibil: 168 pentru, 18 abţineri şi 5 împotrivă.
Mai tare decît Victoria, Moreni sau FC Olt
Satisfăcut de vot, Sandu a devenit, brusc, mărinimos şi a lansat o propunere halucinantă: "Avînd în vedere că nu e normal ca un oraş să sufere din cauza unei persoane iresponsabile, propun Adunării Generale să acorde un loc în Liga a 2-a pentru o echipă din Craiova, urmînd ca autorităţile locale să înscrie formaţia. Domnule Cîrţu, preluaţi frîiele!".
Nici o referire însă la regulament sau pe ce bază ar putea face FRF acest gest umanitar! Doar o practică amintind dintr-o dată de perioada anilor '40-'50, cînd liderii comunişti alocau din oficiu locuri echipelor în eşaloanele inferioare doar considerînd, pe criterii sociale sau muncitoreşti, că anumite oraşe meritau să aibă o formaţie divizionară.
Nici măcar echipele de tristă amintire ale sistemului ceauşist, Victoria, Flacăra Moreni sau FC Olt, n-au beneficiat de astfel de favoruri! Cu o singură excepţie majoră: în '47, CSCA, actuala Steaua, a apărut direct în Liga 1 în locul lui Carmen!
Primăria n-are fonduri pentru fotbal
Ticluită cu fostele glorii ale Craiovei Maxima, Cîrţu şi Cămătaru, ambii prezenţi în sală ca invitaţi, ideea abracadabrantă a FRF pare să aibă însă şanse zero de reuşită. Asta fiindcă Primăria, condusă de Antonie Solomon, inamic al lui Mititelu, nu are prevăzute în bugetul pe 2012 fonduri pentru susţinerea echipei. "Visează ei, probabil, să atragă nu ştiu ce fonduri de pe la societăţi comerciale, nişte nebunii", descrie subiectul, în final, Mititelu.
FRF nu-i mai suspendă pe "penali"!
Şeful AJF Constanţa, Vasile Mihu, a venit cu o propunere adoptată cu braţele deschise de Adunarea Generală: nici un oficial din fotbalul românesc să nu poată fi suspendat, dacă e anchetat penal, înainte să se dea un verdict definitiv în justiţie. "Hotărîrea protejează pe toată lumea", s-a bucurat Mircea Sandu, după votul favorabil.
"Îi protejează chiar pe Sandu şi pe Dragomir, care ar putea fi trimişi în instanţă cu «dosarul Craiova»", a punctat un oficial prezent ieri la FRF. Între numele cu notorietate suspendate în ultimii doi ani din cauza implicării în anchete se numără Florin Prunea (fost şef sector internaţional FRF), Gheorghe Constantin şi Vasile Avram (foşti şefi CCA).
"Nu ne afectează decizia, Adunarea nu e statutară. Au făcut asta numai pentru a crea, după mintea lor, o emulaţie, cu crearea unei alte echipe la Craiova. N-are cum să se întîmple asta!" (Adrian Mititelu, patron U Craiova)
"Dacă sînt bani, se poate face pînă în august o echipă care să promoveze în Liga I. Mititelu e vinovat, dar vina cea mai mare o au autorităţile locale. Nu s-a mai implicat nimeni la echipă" (Sorin Cîţu, fost atacant Craiova Maxima)
"E o decizie înţeleaptă de a acorda Craiovei un loc în Liga a 2-a. Vom face un comitet de iniţiativă. Poate noua Universitatea va fi, de fapt, cea veche, al cărei palmares e la Dinel Staicu" (Rodion Cămătaru, fost atacant Craiova Maxima)
"Vom găsi forma legală pentru a înscrie în Liga a 2-a noua echipă a Craiovei. Vom completa regulamentul. Vă felicit pentru vot!" (Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, în Adunarea Generală)
"Am votat împotriva dezafilierii Craiovei nu pentru că Timişoara are probleme cu FRF, ci fiindcă mi s-a părut o decizie complet nedreaptă împotriva Universităţii" (Alexandru Rolea, secretar general Poli Timişoara)
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul