FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA, AZI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Marius Avram va arbitra primul său Derby de România! » Debutantul cu ceas nou şi fluier ros

Articol de , - Publicat sambata, 16 octombrie 2010 00:00

Marius Avram, aflat la primul său Derby de România, le arată suporterilor cum se pregăteşte un arbitru care conduce un meci între Dinamo şi Steaua.

"Centralul" dezvăluie secretele lui: are acelaşi fluier pe care-l folosea şi acum 10 ani, ceasul Adidas e nou, dar simplu şi cumpărat din Mall Vitan, mănîncă doar o banană înainte de meci.

Derby-ul celor mai populare echipe din România va avea pe teren şi un personaj pe care nu-l susţin nici fanii Stelei, nici ai lui Dinamo. E arbitrul. Duminică, el va fi Marius Avram. Fiul şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor are parte de primul Derby de România din cariera lui. Cum îl pregăteşte?

Cu antrenamente zilnice în Complexul "Lia Manoliu", printre boxeri şi atleţi. Şedinţa de ieri dimineaţă a fost mai lejeră: "Scad intensitatea antrenamentelor pe măsură ce mă apropii de ziua meciului, exact ca fotbaliştii". Are şi preparator fizic, o antrenoare de atletism: "E mai uşor aşa. Ea-mi face un program, pe care mă simt obligat să-l respect. Cînd îţi stabileşti singur ce ai de făcut, eşti tentat s-o laşi mai moale cîteodată".

Ca să fie şi mai sigur că nu scade ritmul, Marius aleargă alături de fratele lui, Valentin, asistent în Liga 1. De ce mai are nevoie un arbitru în afara pregătirii fizice? Cartonaşe, fluier, cronometru, carneţel, pixuri, creion. Avram şi-a adus recuzita pentru derby-ul de duminică şi a prezentat-o pentru curiozitatea suporterilor.

Fluierul costă 40 de lei
Cartonaşele sînt ca noi, fiecare marcat "FIFA". Fluierul atrage atenţia, pentru că are partea din faţă roasă. "Alergi cu fluierul în dinţi?!". "Ha-ha-ha! Nu! Da' cred că muşc din el de cîte ori fluier şi s-a uzat în timp. Gîndiţi-vă că am acelaşi fluier de zece ani! Am fluierat sute de meciuri cu el, de la liga a patra pînă în Liga 1!".

Un fluier precum cel pe care Avram îl va folosi la derby costă 40 de lei. Unul nou, nu unul vechi de acum zece ani, ca al lui. "Nici nu mai ştiu de unde l-am cumpărat şi cît a costat. De fapt, mi se pare că mi l-a adus tata", recunoaşte arbitrul. Atinge 120 de decibeli, "un zgomot capabil să-i spargă timpanul unui om, dacă fluierul e folosit într-un spaţiu închis".

Ceas de 200 de lei din Mall
Cronometrul arată mai bine decît fluierul. "Are doar doi ani vechime. L-am cumpărat din Mall Vitan, cu vreo două milioane, parcă", povesteşte Marius. E un ceas Adidas, fără nimic special, chiar dacă e subacvatic şi rezistă pînă la 5 atmosfere marine. "Nu i-am schimbat bateria niciodată, sper să mă mai ţină 90 de minute duminică seară", zice Avram şi începe să rîdă.

Timpii de pe ecran sînt opriţi la 48 de minute şi 10 secunde, adică durata ultimei reprize pe care a arbitrat-o "centralul" din Bucureşti: "Nu umblu niciodată la butoane în timpul unui joc, decît la final, cînd opresc cronometrul". I s-a întîmplat însă şi să atingă butoanele din greşeală: "O dată m-am uitat la ceas, să văd cît mai e din prima repriză, şi oprisem cronometrul după 10 minute, din greşeală! Nu m-am pierdut, le-am zis imediat asistenţilor să-mi transmită cît a mai rămas de jucat. Am ceas la o singură mînă, deşi tata îmi tot zice mereu: <Ia-ţi, mă, două!>. Da' m-am obişnuit aşa".

"Încerc să fluier constant, nu vreau să exagerez cu sunetul intensitatea unor faulturi, spre exemplu. La auturi şi la cornere suflu scurt, ca să semnalizez cît mai repede"
Marius Avram, arbitru

Alte secrete ale omului care arbitrează Derby de România:
- Moneda cu care căpitanii trag la sorţi terenurile înaintea meciului e galbenă pe o parte şi albastră pe cealaltă. E simplă, scrie "Fair-play" pe ea.
- Ajunge la stadionul Dinamo cu două ore înaintea startului partidei. Verifică terenul, porţile, anexele şi iese la încălzire cu 40 de minute înainte.
- Ultima masă înaintea derby-ului înseamnă o banană, cu trei ore înainte de meci. După ce mănîncă banana, se bărbiereşte şi apoi pleacă spre stadion.
- La loviturile libere, măsoară cei 9,15 metri pînă la zid cu zece paşi. "Am verificat, e corectă distanţa. Deşi FIFA zice minimum 9,15 metri, deci am voie să fixez zidul şi un pic mai departe de minge", spune el.
- Durează 5 minute pînă se echipează în vestiar. "După încălzire, îmi mai ia 15 minute să verific sistemul de comunicare cu asistenţii".

Domnii Torje şi Gardoş!
Avram explică felul în care li se adresează jucătorilor: "Folosesc apelativul <domnule>, indiferent dacă e vorba despre un jucător cu experienţă sau despre unul foarte tînăr. E cel mai bine aşa, pentru că mă asigur că şi ei mi se adresează la fel. Şi nu e cazul să ne împrietenim prea tare! M-a mai luat cîte unul cu <Bă Avrame!>, dar i-am tăiat-o imediat".

Echipament negru
"Centralul" meciului de duminică va purta echipament de culoare neagră. Variantele arbitrilor sînt roşu, galben şi negru. Cum Dinamo joacă în roşu, iar Steaua în galben, nu-i va rămîne decît să fiu în negru. Şortul, jambierele şi tricoul sînt primite de la CCA, iar ghetele i-au fost oferite de UEFA, după ce a primit ecusonul internaţional.

Lista FIFA e pe frigider :)
Arbitrii de pe lista FIFA primesc de la forul mondial indicaţii inclusiv despre ce să mănînce: "Am primit o listă cu alimentele potrivite. Ea conţine, spre exemplu, cereale, carne albă, dar în general, nu ţi se impune nimic. Te lasă să alegi, după ce-ţi specifică substanţele pe care trebuie să le conţină alimentele: fibre, carbohidraţi şi aşa mai departe". Avram junior ţine lista respectivă lipită pe uşa frigiderului.

Traseul lui Marius Avram
- în 1995, la doar 16 ani, a intrat în arbitraj
- în anul 2000 promovează în Divizia C, fiind primul pe Bucureşti şi al 5-lea pe ţară
- în 2002 e promovat în Lotul Naţional (A şi B)
- la finalul lui 2002 absolvă ASE-ul, secţia Relaţii Internaţionale
- în perioada ianuarie 2003 - iunie 2005 studiază în Elveţia - "Management hotelier"
- în vara lui 2006 e promovat la prima ligă, unde debutează în octombrie, la meciul Farul - Jiul 0-0
- în 2009 e promovat pe lista FIFA, iar la primul curs internaţional, în ianuarie 2010, iese pe primul loc între 50 de arbitri europeni la testele fizice
- în 2010 primeşte primul derby Dinamo - Steaua din cariera lui

31 de ani a împlinit în august Marius Avram

8 meciuri a condus Avram în acest sezon. De trei ori au cîştigat gazdele, de două ori oaspeţii, iar alte trei partide s-au terminat la egalitate

65 de jocuri a arbitrat Marius Avram în Liga 1 în cele patru sezoane pe care le are la activ în primul eşalon

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Tenis
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (7)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  16 Octombrie 2010, 14:03

Slabut ca arbitru, fiul unei marionete a mafiei frf. Deci...urmeaza un "arbitraj bun". Multumim.

tacevlad
tacevlad  •  16 Octombrie 2010, 11:27

spre deosebire de teodor craciunescu, baiatu asta nu e delegat doar ca e ta-su cine e. chiar e arbitru bun. pacat ca anu trecut a facut cateva gafe groaznice, altfel ar fi fost demult nr 1 in romania

star01
star01  •  16 Octombrie 2010, 10:48

sa nu "vopseasca " fluierul in alb-rosu la cat "scandal" au facut potaile pe tema arbitrajelor!!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează