FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Marius Niculae se află în faţa celei mai grele alegeri din carieră: "Dacă plec în China, spun adio echipei naţionale"

M. Niculae a impus ritmul alergărilor la antrenamentul de ieri dimineață, cu cronometrul în mînă +9   FOTO
M. Niculae a impus ritmul alergărilor la antrenamentul de ieri dimineață, cu cronometrul în mînă

Articol de - Publicat luni, 23 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 22 ianuarie 2012 19:44

Cel mai experimentat om din lotul lui Piţurcă prezent în Turcia, atacantul dinamovist îi laudă pe tinerii cooptaţi de selecţioner în circuitul ”naţionalei”. Şi recunoaşte că e trist atunci cînd se gîndeşte că a dat prea puţin reprezentativei, după un început fulminant de carieră.

Sîntem în holul hotelului "Gloria Serenity", unde locuieşte echipa naţională. De jur împrejur, bun gust, spaţiu şi stil într-un resort de lux, în a cărui imensitate "tricolorii" trec aproape neobservaţi. Îmbrăcat în treningul României, Marius Niculae face parte din acest tablou discret şi apare la interviul pentru GSP cu o singură condiţie: "N-aş vrea să discutăm nimic despre Dinamo. Nu am mai făcut-o în ultima vreme şi nu doresc deocamdată să trec peste această regulă".

- Marius, început de drum în 2012 pentru o nouă campanie de Mondiale. Va fi, în fine, această echipă pe care o prepară Piţurcă aceea care să recîştige încrederea fanilor?
- Numai prin rezultate se poate întîmpla asta. Iar acest stagiu din Antalya e foarte important în planul selecţionerului, fiindcă e una dintre puţinele ocazii în care poate avea la dispoziţie jucătorii din ţară pentru mai multă vreme. Să-i cunoască mai bine pe cei tineri, să le poată oferi celor cu experienţă posibilitatea de a rămîne conectaţi la motivaţia echipei naţionale. Cred că suporterii ar trebui să plece cu optimism la un nou drum alături de reprezentativă.

"Laudele trebuie să-l motiveze pe Bumba"

- Îi cunoşti din ţară pe jucătorii noi aduşi de Piţurcă: Bumba, Mărkuş, Grecu, Marinescu. Va rămîne vreunul dintre ei în cărţi pentru adevăratele bătălii?
- Asta ştie doar antrenorul! Însă fiecare dintre băieţii pe care i-aţi enumerat merită să i se dea o şansă şi la echipa naţională, fiindcă şi-a cîştigat în campionat acest drept prin evoluţiile lui. Despre Bumba, de exemplu, am văzut că se vorbeşte numai la superlativ. Am jucat de două ori împotriva lui, are calităţi şi depinde de el să ducă mai departe încrederea care i se acordă. Laudele să-l motiveze! Aici, la lot, ai nevoie şi de prestanţă!

- Vom începe calificările la Mondiale cu Estonia în deplasare şi cu Andorra acasă, va urma apoi "dubla" cu Turcia şi Olanda. Ce punctaj minim ne-ar trebui în 2012 spre a nu arunca în aer campania încă din start?
- E obligatoriu să luăm maximum cu Estonia şi cu Andorra. Altfel, vom fi puşi în dificultate! Campania trecută am început-o cu un semieşec şi asta s-a simţit pînă la final, dovadă că acele două puncte pierdute cu Albania au fost invocate în permanenţă pe durata calificărilor. N-ar trebui să repetăm această experienţă.

2-0 la Budapesta, momentul magic de la lot

- Care ţi-e meciul cel mai drag de la "naţională"?
- Oooo, victoria din Ungaria, din 2001, cu Hagi pe bancă! Am bătut atunci cu 2-0, prima victorie obţinută vreodată la Budapesta, şi am dat un gol. Un meci cu rivalităţi extraordinare, cu încărcătură incredibilă şi de aceea un succes într-o astfel de întîlnire îţi dă o senzaţie aparte.

- Dăm din nou peste maghiari, în drumul spre Rio!
- Cred că nu e mare diferenţă între echipa lor de acum şi cea pe care am învins-o în urmă cu peste zece ani.

- Te aşteaptă banderola de căpitan pentru "amicalul" cu Turkmenistan, eşti cam cel mai experimentat om din lotul de acum.
- Ei, nu ştiu deocamdată, dar n-ar fi prima ocazie de acest gen. Am mai fost căpitan la un "amical" cu Muntenegru, cînd am preluat banderola în timpul partidei de la Contra. E clar că te responsabilizează o postură de acest gen, nu sînt doar poveşti.

Marius Niculae a comentat pentru GSP
nouă imagini de colecţie
din cariera lui sportivă.
Vezi în Galeria FOTO de mai jos!

"Puteam face mai mult pentru «tricolori»"

- Ar putea fi însă ultima ta ocazie de a te mai întîlni cu banderola. Dacă pleci să joci în China, probabil că va fi dificil să mai vii la lot?
- Asta e clar şi o afirm deschis: voi spune adio "naţionalei" dacă voi alege să evoluez în China. N-aş vrea însă să dezvolt acum subiectul, atîta vreme cît sînt încă la Dinamo.

- E suficient însă ce a realizat Marius Niculae la "naţională" pînă acum?
- Nici vorbă! Puteam mai mult dacă nu traversam o perioadă cu atîtea probleme personale şi de carieră. Dacă stau să mă gîndesc la faptul că, la 20 de ani, depăşisem deja 20 de selecţii la echipa naţională, iar apoi a urmat un recul brusc, am motive să mă simt trist.

"Trei antrenamente pe zi înseamnă relaxare! Am făcut eu şi patru!"

- Cum e pentru tine experienţa asta propusă de Piţurcă în Antalya, trei antrenamente pe zi, primul cînd abia se crapă de ziuă?
- Nici o problemă, am trăit eu vremuri în care am făcut şi patru antrenamente pe zi, la Dinamo, cu Andone. Aşa că trei e deja relaxare! Glumesc! Sigur, recuperarea devine mai dificilă, fiindcă timpul dintre şedinţele de pregătire se scurtează, numai că te obişnuieşti repede cu ritmul şi nu ţi se mai pare greu.

Citeşte reviste de modă şi de business

- Ce mai ai timp să faci, pentru relaxare, între antrenamente?
- Odihnă şi mai lecturez cîte o revistă, că am luat un vraf cu mine de acasă! Reviste de modă, de business, din toate domeniile. Îmi place să diversific. După ce revin la club, cu program de doar două antrenamente pe zi, o să mai am timp şi de o carte. Îmi mai dă soţia să iau cu mine dintre titlurile pe care le citeşte şi ea.

- Marius, va mai aduce vreodată "naţionala" 50.000 de oameni în tribune doar ca să-i vadă pe "tricolori", nu ca să se bucure de inaugurarea noului stadion din Capitală, cum s-a întîmplat cu Franţa?
- Sînt sigur că da! Şi mă întorc la startul preliminariilor pentru Mondiale. Dacă pornim tare în Estonia şi cu Andorra, cum să nu vină lumea apoi să ne susţină cu Olanda, în toamnă? Vor umple stadionul!

39 de selecţii şi 13 goluri marcate are M. Niculae la "naţională"

15 reuşite şi două pase de gol este bilanţul lui "Săgeată" în cele 22 de meciuri susţinute sezonul actual în toate competiţiile

76 de goluri a înscris M. Niculae în cele 178 de apariţii în Liga I

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (16)
bigbelly
bigbelly  •  24 Ianuarie 2012, 00:36

Du-te in China, Mariuse! La lot esti doar a 4-a solutie, dupa Stancu, Marica si Bucur. Chiar a 5-a, daca revine si Mutu...

ionutgabriel94
ionutgabriel94  •  24 Ianuarie 2012, 00:08

Marius , ramai la Dinamo sa luam campionatu ... tu esti 40 % din echipa... Avem nevoie de tine , nu pleca !

yonuts2001
yonuts2001  •  23 Ianuarie 2012, 17:22

Ca suporter dinamovist de vreo 30 de ani imi doresc sa ramai pt ca dinamo are mare nevoie de tine acum, sant convins ca daca vom lua titlul vor aparea si banii pe care ii meriti cu prisosinta.Indiferent de decizie pt mine vei ramine acelasi mare suflet.Mult noroc la nationala.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează