FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA ÎN PERICOL

Nu e de joacă! Porto a fost eliminată din Europa!

Articol de - Publicat vineri, 06 iunie 2008 00:00

Porto a fost exclusă miercuri de UEFA din Liga Campionilor pentru corupţie. Gazeta analizează asemănările dintre cele două cazuri.

Steaua are două şanse de a rămîne în Liga Campionilor. Ori să obţină iertarea pe plan intern, ori să convingă UEFA că speţa ei nu se încadrează la co­rup­ţie. De­oarece fo­rul conti­nen­tal a arătat miercuri că, atunci cînd vine vorba de corupţie, nu glu­meşte deloc! Exact în ziua în care Stea­ua afla că e depunc­tată, Porto era eliminată din Liga Cam­pionilor pentru corupţie. Cam­pioana continentală din 2004 a fost exclusă din Ligă, UEFA anali­zînd cazul pe baza celor două do­sa­re trimise de federaţia portugheză.

Co­mi­sia de Disciplină a Ligii portugheze penalizase cu 6 puncte pe Porto, oricum lider detaşat, şi a permis forului eu­ro­pean s-o judece pentru corupţie, potrivit noului paragraf 1.04 din regula­ment, intro­dus după “Calciopoli”.

Echipa pre­gătită atunci de Mourinho a fost găsită vinovată de tentativă de mituire a arbitrilor în meciurile cu Amadora şi Beira Mar şi i s-au luat cîte 3 punc­te. Porto n-a făcut apel în ţară, pentru că oricum nu pierdea titlul, dar a introdus acum recurs la Comisia de Apel a UEFA, contestînd decizia Comisiei de Control şi Disciplină.

Cronologia cazului FC Porto

20 aprilie 2004 - la două zile după meciul cu Beira Mar (0-0), porneşte ancheta “Fluiere Aurite”. Sînt arestate 16 persoane, conducători şi arbitri, inclusiv preşedintele Ligii, Valentim Loureiro, şi şeful arbitrilor, Pinto de Sousa

2 decembrie 2004 - sînt ridicaţi cu mandat de arestare preşedintele lui Porto şi arbitrul meciului cu Amadora, din 24 ianuarie

5 aprilie 2005 - Procuratura încheie investigaţiile şi predă dosarul de 17.000 de pagini

6 martie 2007 - 24 dintre cei 27 de anchetaţi sînt acuzaţi oficial pe baza interceptărilor telefonice

28 februarie 2008 - preşe­dintele Ligii e acuzat de corupţie în cazul unui alt meci, Boavista - Porto

25 martie 2008 - preşedintele lui Porto e acuzat că a dat mită la Beira Mar - FC Porto, iar arbitrul jocului că a primit mită

9 mai 2008 - Liga portugheză o penalizează pe FC Porto cu 6 puncte, o retrogradează pe Boavista şi îi ia 3 puncte lui Leiria, care oricum terminase pe ultimul loc

Se practică în Europa
Moda stimulentelor financiare promise pentru a juca mai bine s-a răspîndit în ultimul timp pe continent. În Spania, aproape la fiecare final de sezon se dau pri­me indirecte. Presa iberică a scris deseori că Barcelona a motivat adversarele Realului cu sume importante. În trecuta stagiune, jucătorilor Barcelonei li s-au ofe­rit cîte 10.000 de euro din partea fiecărei candidate la retrogradare pentru a o încurca pe Zaragoza. Şi în preliminariile Euro 2008, ruşii le-au promis croaţilor cîte un Mercedes ca să încurce Anglia pe “Wembley”! Israe­lienilor le fusese oferit tot cîte un Mercedes, din partea Angliei, ca să bată Rusia, dar federaţia de la Tel Aviv a refuzat premierea după succesul cu 2-1.

Marseille a fost prima
Tot din cauza unui scandal de co­rupţie Marseille a fost deposedată de titlul de campioană şi, deşi cîş­tiga­se CCE în 1993, a fost sus­pen­da­tă în sezonul următor din Euro­pa. N-a mai jucat Cupa Intercon­ti­nentală şi Supercupa Europei. AC Milan a scăpat însă în 2006, de­şi a fost penalizată cu 30 de puncte în urma scandalului “Calciopoli”. UEFA n-a putut să-i sancţioneze pe “rossoneri” pe criterii de etică sportivă pentru că nu avea atunci în regulament paragraful 1.04.

Şi TSKA Sofia afară din Ligă
Campioana Bulgariei, ŢSKA Sofia, a fost exclusă de la participarea în turul trei preliminar al ediţiei viitoare de Liga Campionilor, după ce nu a întrunit criteriile de licenţiere ale Federaţiei Bulgare de Fotbal. ŢSKA este a doua echipă, după FC Porto, scoasă în acest an din com­petiţiile europene. Locul formaţiei la care joacă şi Florentin Petre ar putea fi luat de Levski Sofia, însă şi AC Milan, datorită coeficientului UEFA, doreşte să profite de această situaţie.

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (4)
 •  06 Iunie 2008, 11:35

ASIA SUNT BOLNAVI.ANALIZEAZA EI SA VADA ASEMANARILE.BAAA TARANILOR ASTIA DE LA PORTO AU DAT MITA ARBITRILOR SA CASTE MECIURI SI GIGI A DAT SAU A VRUT SA DEA CA BANII NU AU AJUNS CA SA JOACE ASTIA MECIU CORECT NU CA SA PIARDA.SUNT LUCRURI TOTAL DIFERITE.IN LOCUL LUI GIG AS FACE URAT DE TOT.SA ADUCA FRATE PROBE CLARE.NU VORBE CA ASTEA NU SE IAU IN CONSIDERARE LA TRIBUNAL CUM NU SE IA NICI CASETE AUDIO.GIGI RUPELE CAPU LA TOTI.MAGARIE CA ASTA PE FAT ASA.CE CAMPIONAT DE KKT.UARAT.

 •  06 Iunie 2008, 11:10

fratiloooorrrrr .... chiar asa penibili vreti sa pareti??? nu este acelasi lucru cu Porto. Nu este coruptie. Stimularea altor echipe este legala in alte tari. Comunistilor!!!! "Ce vă pot spune în mod foarte clar e că regulamentul UEFA nu interzice astfel de premieri. În plus, în mai multe ţări se practică aşa ceva şi nu e considerat ilegal." - seful Dep de presa al forului european.

 •  06 Iunie 2008, 08:54

ba baieti una e a da si a lua mita alta e a da bani sa fi corect. dar cred ca e o decizie politica pentru ai forta mana lui gigi de a se alia cu psd,pnl si prm la primaria bucuresti,desi oierul vrea cu pd-l cu care ar avea majoritate in consiliu.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează