Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 13 martie 2013 11:03
Sociologul Vasile Dâncu crede că e nevoie de simboluri pentru reconstrucţia unei societăţi locale, adîncită în apatie, indiferenţă sau fragmentare.
Premieră la Cluj şi în fotbalul românesc. Un institut de sondare şi cercetare socială, IRES, s-a implicat în proiectul de salvare a Universităţii Cluj, club ajuns în insolvenţă şi la un pas de retrogradare.
"Societăţile în ziua de astăzi au nevoie de simboluri şi de reconstrucţie. Sîntem într-o perioadă în care statul şi-a luat mîna de pe cetăţean şi va trebui să inventăm altă formă de solidaritate, alte forme de a ne sprijini unii pe alţii. Nu e de-ajuns să scrii, trebuie făcut ceva concret dincolo de politică. Trebuie să-i sensibilizăm pe oameni cu exemplul propriu, să le aduci mărturie propria ta viaţă. Clujul are nevoie de un nou spirit, iar Universitatea este deja o stare de spirit, un simbol care poate relansa speranţa în oraş", a explicat sociologul Vasile Dâncu, într-un interviu pentru Transilvania Reporter, demersul institutului pe care îl conduce.
Dâncu a încercat să ofere un argument pentru eşecul patronilor care au investit la U, ultimul pe listă fiind Florian Walter: "Universitatea Cluj nu este o întreprindere capitalistă, ci mai degrabă un strigăt de disperare, un fenomen social. Unii au încercat să transforme această iubire în arginţi, dar nu a ţinut. Un singur lucru e indubitabil: U Cluj nu poate să moară pentru că este o comunitate de simţire şi gînd. E un proiect subliminal, dincolo de raţionalizările posibile. Nu există nici o echipă de fotbal mare făcută doar cu bani, fără public. Chiar dacă poate retrograda, ea poate reînvia pentru că iubirea suporterilor se transmite din generaţii în generaţii".
La braţ cu rivalul
Vasile Dâncu a lansat la finele anului 2011 un trust de presă alături de Arpad Paszkany, finanţatorul CFR-ului, rivala locală a Universităţii. Ulterior, din cauza unor neînţelegeri manageriale, Dâncu s-a retras din trust.
"Am făcut o tentativă de a uni această comunitate, asociindu-mă cu Ioan Rus şi Arpad Paszkany. Eu ţin cu U, însă rezultatele CFR-ului sînt demne de respectul nostru. Paszkany a realizat o întreprindere performantă, a adus echipe de top şi a făcut ca numele comunităţii să ajungă departe. Dar iubirea oamenilor nu se poate cumpăra, respectul se obţine, dacă arăţi constanţă şi bune intenţii", şi-a explicat gestul Dâncu.
"Acolo, în tribună, sînt copiii şi nepoţii noştri, iar drama lor este şi drama familiilor noastre, numai dacă sîntem orbi nu înţelegem" (Vasile Dâncu, sociolog)
"Nu putem da brandul unor gunoieri sau cocalari veniţi de nicăieri. Ce să facă fata aia cu palmier la purtător, să ne facă proiectul de renaştere comunitară? Îmi cer scuze pentru aceşti oameni, poate au avut intenţii bune, dar noi, clujenii, am fost nişte dobitoci" (Vasile Dâncu, sociolog)
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”