Articol de Andrei Crăiţoiu, Eduard Apostol - Publicat luni, 23 noiembrie 2015 00:00
Derby-ul din Ştefan cel Mare a fost luminat de efervescenţa microbiştilor, una simplă, dar colorată, fără torţe şi un banner impresionant.
Hai că a început şi Derby-ul 160! Plouă, ploaie cîinească, rece ca necazul, pornită chiar cînd tribunele anticului, la înfăţişare, stadion au început să se umple de oameni. De fapt, de dinamovişti, că steliştii n-au catadicsit să vină, rămînînd supăraţi într-un război de neînţeles.
Bine, şi la "cîini" a fost un soi de circ, cu sigilii, lojă închisă şi deschisă, perimetru de parcare împrejmuit şi lumină tăiată la magazin. Microbiştii adevăraţi au venit la meci, cît s-au strîns ei, 10.500 de suflete, biruind comfortul căminului, berea din frigider, ploaia urîtă şi grijile de zi cu zi.
"Ultraşii" au conectat prin megafoane galeria la restul stadionului, pentru a da efervescenţă marii confruntări.
Acoperiş la promoţie
Marius Niculae şi Giani Kiriţă s-au înghesuit unul în altul la masa presei, după ce au fost traşi în poze de fani. Înghesuiala nu s-a produs de la frig, ci de la perimetrul redus în care bucăţile de tablă zincată au acoperit pasaje din cele două tribune.
Astfel că oamenii au trebuit să se încălzească şi ei cumva, aşa că au cîntat cu patimă, cu toate că, numeric, de-abia au atins cifra celor prezenţi la ultimul Derby, pe Naţional Arena, cînd erau în calitate de oaspeţi.
Însă, în Ştefan cel Mare, unde rămîne totuşi casa dinamoviştilor, există o mai mare interactivitate între fani şi fotbalişti, o căldură care se degajă, cu patimă, cu patos, dinspre scaunele roş-albe către iarba verde.
Pentru viaţă, în numele celor care au trăit-o
Galeria a rămas fidelă nu doar creării atmosferei de meci mare, ci şi deciziei de a nu mai folosi materiale pirotehnice pe stadion. Mai mult, coregrafia de la început a fost dedicată memoriei tinerilor nevinovaţi morţi în "Colectiv" sau în microbuzul groazei al celor de la CSM Tîrgovişte.
Un banner impresionant cu o troiţă albă pe un fond negru, cu steagul naţional, plus mesajul: "Omagiul unei peluze, unui popor, unei ţări creştin ortodoxe".
"Ultraşii" au fost controlaţi la piele, în rest, se putea intra nestingherit cu ce-ţi trecea prin cap, controlul fiind sumar, pe considerente de ploaie, dacă aveai o figură de om liniştit sau dacă spuneai că n-ai brichetă.
România încă este în zona boemă a vieţii, băieţii, bărbaţii, doamnele şi domnişoarele de aseară, din Ştefan cel Mare, bucurîndu-se de ceea ce este şi va fi Derby de România.
Alte bannere dinamoviste
- "Sîntem singurii supravieţuitori şi nu ne simţim norocoşi că am rămas doar noi în acest campionat plin de cocoşi"
- "Ăsta nu e fotbal lipsit de echipe de tradiţie. Fără peluze nu există competiţie!"