Articol de Bogdan Fechită - Publicat miercuri, 31 decembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 31 decembrie 2014 13:39
Anul 2014 se apropie de sfîrşit. A fost un an cu puţine satisfacţii în fotbalul românesc, dar cu multe probleme. Cîteva dintre ele au devenit chiar paradoxuri. Paradoxuri ce se cer rezolvate în 2015.
Liga 1 nu are logo
Conform ultimului contract de televizare, Liga 1 va primi în jur de 150 de milioane de euro în următorii cinci ani. Este un fapt ştiut că cluburile din Liga 1 depind de banii veniţi din drepturile TV, însă este mai puţin ştiut cum s-a ajuns la această situaţie. Alte sponsorizări nu prea mai există, iar printre cauzele care au dus la acest fapt se numără şi brandingul slab al Ligii 1. Spre exemplu, Liga 1 nu are nici măcar un logo prropiu. În prezent, singura imagine asociată cu primul eşalon românesc este logo-ul LPF, care apare de altfel şi pe tricouri. În trecut, Liga 1 a avut logo-uri în perioadele în care atrăgea diferiţi sponspori (Burger, Bergenbier, Frutti Fresh - galerie FOTO).
Din ce în ce mai mulţi la puşcărie
Anul 2014 a fost un an al arestărilor. Tot mai mulţi patroni sau oficiali ai cluburilor din Liga 1 au avut probleme cu autorităţile. Lotul arestat în procesul Dosarul Transferurilor a fost doar începutul. Dan Adamescu (Oţelul), Gheorghe Ştefan (Ceahlăul) şi Dan Capră (Petrolul) au trecut şi ei prin arest. Şi alte cluburi au intrat în vizorul DNA şi DIICOT: Ioan Niculae (Astra), FCM Tîrgu Mureş, Adrian Andrici (CS U Craiova), Ioan Neculaie (FC Braşov) şi Marin Condescu (ex-Pandurii). Dacă adăugăm şi lotul de arestaţi din conducerea clubului Steaua, avem cel puţin nouă cluburi cu probleme penale.
Prime? Salarii la timp
Dacă în urmă cu 10 ani fotbaliştii erau motivaţi să joace mai bine de primele oferite de patroni, în ultimul an adevărata "prima" a devenit plata salariilor la timp. Chiar şi Steaua a avut perioade în care nu şi-a plătit la timp jucătorii, în ciuda faptului că a fost echipa cu cele mai bune încasări. La echipele din ligile inferioare situaţia e şi mai dramatică. Există jucători care nu şi-au mai primit salariul de perioade lungi de timp, astfel că pentru mulţi fotbalul începe să devină o activitate desfăşurată doar din plăcere.
Doar 12% din antrenori pot termina sezonul unde au început
Ca în fiecare sezon, Liga 1 devine o adevărată devoratoare de antrenori. Nu ai găsit echipă la începutul sezonului? Nicio problemă, sînt şanse mari să preiei una din mers. În sezonul aflat în desfăşurare, doar trei antrenori au mai rămas pe banca echipelor la care au început: Marius Şumudică la Chiajna, Leo Grozavu la Botoşani şi Costel Gîlcă la Steaua. În rest, toţi au fost schimbaţi cel puţin o dată. În total, Liga 1 a avut 35 de antrenori care au stat cel puţin pe banca unei echipe în turul campionatului.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro