Articol de GSP - Publicat vineri, 08 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 februarie 2013 22:31
Portughezul spune că nu are timp să-şi fabrice alibiuri înainte de "dubla" cu Inter. Tehnicianul l-a nominalizat pe Gabi Mureşan printre cei mai buni jucători din Liga 1.
Paulo Sergio a riscat atunci cînd a preluat, la jumătatea competiţiei, o echipă care adunase deja patru puncte în Champions League. Portughezul a pierdut la debutul în cea mai importantă competiţie europeană, cu Galatasaray, dar s-a revanşat cu două victorii superbe, cu Braga şi Manchester. După aproape o lună de cantonament, cu CFR, Paulo Sergio e convins că feroviarii nu vor pica testul cu Inter.
- Mister Sergio, aţi intrat în linie dreaptă cu pregătirea meciului împotriva lui Inter. Sînteţi mulţumit de stagiul de pregătire de la Marbella?
- Am găsit aici condiţii foarte bune de a lucra la toate aspectele importante pentru o echipă de fotbal, tactic, tehnic, fizic, psihologic. A fost o realitate complet nouă pentru mine, să gestionez o pauză atît de lungă, între tur şi retur.
- Cum reuşiţi să-i ţineţi pe jucători în priză, în condiţiile în care vorbim de peste 30 de zile de pregătire centralizată?
- Sînt profesionişti, aşa că motivaţia nu poate lipsi. Cînd au semnat cu CFR, ştiau că liga din România are această particularitate. E greu să obţii o stare generală de fericire, stăm prea mult timp departe de familii, copii, prieteni, de viaţa noastră. Totuşi, în aceste circumstanţe speciale, încercăm să ne facem treaba şi să creăm şi o atmosferă pozitivă.
- Ce impresie v-au lăsat noile achiziţii?
- I-am ales pentru că pot aduce ceva diferit la echipă. Robert Maah are calităţi pe care nu le regăseşti la celelalte extreme din lot, profită la maximum atunci cînd are spaţiu de manevră şi e foarte agresiv în duelurile unu la unu. Muniru e un pariu pentru viitor, are mult talent şi o atitudine care m-a impresionat, ţinînd cont că vorbim de un jucător atît de tînăr.
- E suficient pentru a minimaliza impactul generat de plecările a doi jucători exponenţiali în campania europeană, Bastos şi Sougou?
- Eu vreau să vorbesc doar despre cei care sînt aici şi despre cei care vor mai veni, eventual, la CFR, nu şi despre jucătorii care nu mai fac parte din lotul nostru. Apreciez munca lor, le doresc tot binele din lume, dar acum nu mai sînt jucătorii mei şi trebuie să le dau încredere celor pe care-i am la dispoziţie. Nu sînt genul de antrenor care se plînge mereu. Vreau să gîndesc pozitiv şi să vorbesc la timpul prezent!
Menţiune specială: Gabi Mureşan
- E măgulitor faptul că jucătorii vorbesc la superlativ despre munca echipei tehnice pe care o conduceţi?
- Sună flatant pentru oricine, dar asta mă face şi mai responsabil. Eu nu cred în oamenii care au pretenţia că le ştiu pe toate. Îmi place să lucrez cu oameni oneşti, cu oameni care vor să muncească şi care cred în faptul că răsplata vine numai după multă transpiraţie şi efort. Nici un antrenor nu-şi poate permite să considere definitivată munca sa în fotbal. Fiecare meci îţi oferă noi perspective, noi întrebări.
- V-am văzut la două dintre meciurile amicale ale Stelei...
- Nu e nimic special în asta...Munca mea nu se opreşte în momentul în care îmi închei antrenamentul cu CFR. Bine, am fost să văd Steaua cu Celtic, pentru că managerul scoţienilor mi-e prieten şi am luat masa împreună, după partidă. La Steaua - Basel am fost să-i văd pe elveţieni. Consideraţi că mi-aş fi putut petrece timpul într-un mod mai agreabil dormind în camera de hotel? Asta face parte din munca mea, să observ şi alte echipe jucînd, pentru că, repet, nu sînt deţinătorul adevărului absolut.
- E vreun jucător din Liga 1 care v-a impresionat?
- Sînt mulţi jucători de valoare în campionatul României. Mă voi referi în primul rînd la jucătorii autohtoni. Cel mai mult m-a impresionat Gabi Mureşan. Aveam o impresie despre el, înainte să semnez cu CFR, iar acum sînt sigur că e un fotbalist foarte bun şi, în primul rînd, un mare caracter. Sînt fericit că am un astfel de om în echipă.
"Poţi învăţa lucruri speciale de la oameni care nu ţin mereu prima pagină"
- L-aţi cunoscut personal pe Mourinho? E un model pentru dumneavoastră?
- Cîştigînd atît de mult cum a făcut-o el, Mourinho trebuie să fie un model pentru toată lumea. Avem de învăţat cu toţii de la Mourinho. Însă nimeni nu e perfect, sînt unele lucruri care îmi plac, altele care nu îmi plac atît de mult. Poţi găsi multe modele printre marii antrenori ai lumii. Eu am găsit modele şi în oameni ale căror nume poate că nu vă spun nimic. Foştilor mei antrenori le port un respect imens, am învăţat atîtea lucruri speciale de la ei. Faima nu reprezintă întotdeauna o garanţie.
- Cînd v-aţi dat seama că veţi urma o carieră de antrenor?
- Destul de devreme. Studiile mele erau legate de sport şi la 33 de ani am obţinut licenţa PRO. Apoi, la 35 de ani, după un sezon în care dădusem 16 goluri şi aşteptam prelungirea contractului de jucător, preşedintele clubului m-a invitat să antrenez echipa (n.r. - Olhanense) şi aşa a început totul.
- Cît timp dedicaţi pregătirii antrenamentelor şi meciurilor?
- Ca să fiu sincer, de cînd mă trezesc pînă merg din nou la culcare, în special aici, în cantonament. Cînd sînt cu soţia sau cu copiii mai există momente de switch-off dar, lucrînd într-o ţară străină, trebuie să fii şi mai competitiv. Şi cînd iau masa împreună cu colaboratorii mei, discuţiile şi gîndurile noastre se îndreaptă tot spre fotbal.
- Sînt antrenori în România care nu pun prea mare preţ pe suportul tehnologic.
- Eu folosesc tot ceea ce mă ajută, încă de la început. E foarte important pentru mine să pot lucra cu imagini. Poţi vorbi acelaşi lucru de 10 ori şi apoi să trebuiască să repeţi, dar cu o imagine poţi clarifica mult mai uşor problema. Laptopul nu poate lipsi, poţi stoca acolo toate informaţiile utile. Dacă vreau să aflu ce am făcut în urmă cu 10 ani, la o şedinţă oarecare de antrenament, accesez laptopul şi totul e acolo. Imaginaţi-vă ce s-ar întîmpla fără arhiva asta! Aş avea în bagaje 100 de kilograme de hîrtii şi documente. Sigur, antrenorii care folosesc computerul nu sînt neapărat mai buni decît cei care nu o fac, dar pe mine mă ajută foarte mult la organizarea muncii.
- Există o mică şansă, cu Inter?
- N-aş crede în munca mea, în munca băieţilor, dacă aş susţine că am pierdut deja acest meci. Le-am spus că trebuie să joace mult mai bine decît au făcut-o pe Old Trafford pentru a obţine calificarea. N-a crezut nimeni în noi, cu Braga, nu ne-a dat nimeni nici o şansă la Manchester. Va fi altceva acum, Inter ne respectă şi va pregăti foarte bine acest meci.
Fan Pavarotti, U2 şi Rolling Stones
Paulo Sergio a vorbit şi despre pasiunile sale. Portughezul s-a născut într-o regiune unde luptele cu tauri sînt încă la modă. Acesta s-a declarat fan al muzicii rock. "Muzica e mereu o companie foarte bună. Îmi place şi opera, deşi sînt fan rock. Pavarotti and friends a fost un mix fantastic. Pot asculta şi muzică nouă, dar prefer U2 sau Rolling Stones", a mărturisit fostul tehnician al lui Sporting Lisabona.
"Munca unui antrenor? Studiu şi iar studiu"
Portughezul spune că citeşte orice l-ar putea ajuta să-şi perfecţioneze munca. "De la psihologie pînă la lucrări de specialitate. Poţi extrage idei bune, poţi găsi unde te aştepţi mai puţin lucruri care să te pună pe gînduri. E foarte important ceea ce scriu alţi antrenori, dar nu neapărat lucrurile cu caracter autobiografic. Sînt site-uri specializate pe care le urmăresc. Sigur, uneori citeşti lucruri comune, dar alteori te poţi întîlni cu o viziune neaşteptată, cu interogaţii noi, cu răspunsuri noi", a declarat Sergio.
Cum explică exodul portughezilor în România
Antrenorul celor de la Benfica, Jorge Jesus, a deplîns faptul că mulţi jucători portughezi sînt marginalizaţi în Liga Sagres. Sergio vede diferit lucrurile. "Despre Sougou nu poţi spune că n-a avut şanse în Portugalia. OK, el nu e portughez, dar a jucat peste 80 de meciuri în prima ligă. Orice situaţie e particulară. Probabil că Sougou a găsit condiţii financiare mai bune la Cluj. La Rui Pedro sau Felgueiras e altceva. Ei nu au avut oportunitatea de a-şi demonstra valoarea în Portugalia", a spus Sergio.
"Cine nu e în formă nu va juca la mine. Valoarea jucătorilor e de fapt forma în care se află. Altfel, Hagi, un geniu al fotbalului, ar mai juca şi acum" (Paulo Sergio, antrenor CFR Cluj)
"Voi avea ocazia să văd Interul pe 10 februarie, ziua în care noi vom ajunge în Italia. Au meci cu Chievo, pe teren propriu, şi voi fi în tribună" (Paulo Sergio, antrenor CFR Cluj)
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”