Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 28 septembrie 2021 21:24 / Actualizat marti, 28 septembrie 2021 21:37
Dovada că intrarea în insolvență nu a fost o măsură la care conducerea lui Dinamo a recurs brusc, copleșită de datorii: planul arată ca unul pregătit minuțios și are tot DDB în centrul lui, în postura de creditor capabil să controleze voturile și să-i determine pe alții să piardă bani, ca să scadă astfel datoria reală existentă acum.
Administratorul judiciar al lui Dinamo a definitivat tabelul creditorilor, a aprobat sumele care li se cuvin persoanelor, societăților, instituțiilor față de care clubul este dator. Care sunt concluziile după acest pas pe care l-a realizat societatea aflată la a doua insolvență?
PCH dictează și în insolvență la Dinamo
1. Există patru categorii de creditori: bugetari, garantați, salariați și chirografari. Peluza "Cătălin Hîldan", prin Programul DDB, are creanțe în două categorii: garantați și chirografari. Creanța garantată e de 8.600.000 de lei, provenită dintr-un credit pe care clubul l-a garantat cu drepturile TV. PCH mai revendică, în categoria chirografarilor, 3.500.000 de lei.
Suma aceasta provine din alte împrumuturi pe care le-au oferit suporterii și din preluarea unor creanțe deținute de câțiva fotbaliști. Paul Anton a putut să plece de la Dinamo după ce le-a cesionat suporterilor dreptul de a recupera din club salariile restante. "A fost vorba despre o sumă de ordinul sutelor de mii de lei", explică un apropiat al jucătorului. PCH a mai absorbit și drepturile altor fotbaliști: Sorescu, Ricardo Grigore, Steliano Filip.
2. În categoria creditorilor bugetari figurează ANAF, Primăria București, Primăria Balotești, ALPAB. Creditori garantați: ANAF, PCH.
Salariați: Prunea, Radu Birlică, Marius Iorga, Dorin Șerdean, Bogdan Bălănescu.
Chirografari: PCH, Borja Valle, Fabbrini, Isma Lopez, Macron. Aici apare și Negoiță, prin firme ale sale. El are de recuperat mai mult de două milioane de lei și e de așteptat să fie un aliat al DDB în votare.
PCH poate manevra votul
3. PCH are cele mai mari sume și la garantați, și la chirografari, un semn că va putea să "manevreze" votul în ambele categorii, ceea ce constituie un avantaj enorm.
Suporterii pot vota să renunțe la o parte dintre sumele pe care le au ei de recuperat și să-i determine astfel și pe alții să piardă bani. Ca să fie aprobat, planul de reorganizare trebuie să fie aprobat de minimum trei categorii dintre cele patru.
"Cele două categorii în care se află și PCH vor aproba planul", explică un specialist care a studiat lista cu creditorii. "Salariații vor fi și ei pro", anticipează avocatul. Creditorii salariați l-au delegat ca reprezentant al lor pe Ionel Culina, ofițerul de presă al clubului. "Nu toți salariații vor vota, în nicio insolvență nu se prezintă la vot toți creditorii. Pentru cine nu o să participe va vota Culina, iar interesul lui e să treacă planul, să confirme planul clubului".
4. Nicio categorie nu e protejată total, în sensul de a avea siguranța că-și va recupera toată suma cu care s-a înscris. Planul de reorganizare poate să prevadă plătirea unui procent din datoria reală înregistrată la zi. Clubul și-ar subția astfel debitele, cum a procedat și în insolvența trecută. Avocatul își imaginează un scenariu posibil:
"Planul poate să specifice că Dinamo le va achita 5 la sută bugetarilor, 5 la sută garantaților, 3 la sută salariaților și nimic chirografarilor. Condiția e ca trei categorii din patru să aprobe documentul. Așa cum arată tabelul creditorilor, pare că planul a fost realizat cu două-trei luni înainte, în niciun caz n-a venit decizia peste noapte, e o strategie pregătită în amănunt".
În fiecare categorie de creditori, un leu este egal cu un vot, ceea ce înseamnă că va hotărî/ vor hotărî creditorii cu cei mai mulți bani de recuperat dacă planul de reorganizare o sa fie mulțumitor.
- Peluza "Cătălin Hîldan": 8.600.000 plus 3.500.000, două creanțe diferite
- ANAF: 5.600.000
- Poli Timișoara: 5.400.000
- Macron: 2.880.000
- Isma Lopez: 1.750.000
- Borja Valle: 780.000
- Nemec: 435.000
- Fabbrini: 423.000
- Prunea:164.000
- Bălănescu: 32.000
- Sumele sunt exprimate în lei!
"Accepți o parte sau nu primești nimic!"
De ce ar vota creditorii un plan de reorganizare care le împuținează banii? Respingerea planului ar însemna intrarea în faliment. În scenariul acesta ar fi scoase la vânzare toate bucurile societății, iar banii le-ar fi împărțiți creditorilor în funcție de importanța categoriei din care fac parte. Ordinea este aceasta: garantați, salariați, bugetari, chirografari.
Dinamo are doar o bucată din baza Săftica, deci este exclus ca lichidarea să genereze venituri pentru îndestularea creditorilor, așa că cei mai mulți dintre ei ar avea interesul ca planul să treacă de votare și să capete atât cât pot, mai mult decât în cazul falimentului.
Ai datorii, n-ai echipament
Iuliu Mureșan anunțase că Dinamo avea să fie echipată cu un echipament nou în sezonul acesta, furnizat tot de Macron, sponsorul tehnic pe care l-au avut "câinii" în perioada recentă. Echipamentul a întârziat să apară.
O explicație o oferă și tabelul creditorilor: clubul datorează firmei italiene 2.880.000 de lei, mai mult de o jumătate de milion de euro! Macron e înscris în categoria creditorilor chirografari, cea mai slabă categorie dintre cele patru.
VIDEO Sorin Cârțu, exuberant după triumful zdrobitor cu Dinamo: „Se mai vorbește la 5-0?!”
Citește și alte știri despre Dinamo:
UPDATE Rednic se întâlnește cu șefii lui Dinamo pentru a semna contractul