Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 15 octombrie 2010 00:00
Roş-albaştrii solicită ca toţi jucătorii lui Andone să fie testaţi doping, suspectîndu-i pe unii dintre ei că apelează la substanţe interzise. Steliştii îi bănuiesc în special pe roş-albii cu o viaţă de noapte agitată, gen N'Doye sau Adrian Cristea.
Derby de România s-a jucat la Comisii, urmează înfruntarea din teren, apoi va continua în laboratoarele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD)! Controversa "Andrei Cristea", alimentată de LPF, a dechis un război fără menajamente între cele două mari rivale.
Dacă Dinamo a sperat pînă în ultima clipă să-i aplice o lovitură sub centură Stelei prin anularea cartonaşului roşu încasat de Cristea în meciul cu Oţelul, trupa din Ghencea va contraataca şi ea printr-o decizie în premieră la o confruntare veche de peste 60 de ani!
"Vrem ca totul să fie regulamentar"
Conducerea roş-albaştrilor va solicita control doping pentru întreaga echipă a lui Dinamo, iar jucătorii din Ştefan cel Mare, conform regulamentului în vigoare, vor trebui să se supună. Acest lucru se va produce imediat după finalul confruntării de duminică seara şi nici un fotbalist nu va fi lăsat să plece de la stadion fără a da probe de urină.
De ce s-a hotărît Steaua să ceară acest control? Cei din Ghencea au bănuieli asupra unora dintre fotbaliştii de la Dinamo, iar ţintele clare sînt africanul Ousmane N'Doye şi Adrian Cristea. De ce ei? "Pentru că ambii au o viaţă de noapte agitată, sînt mereu văzuţi în cluburi pînă dimineaţa, iar la meciuri au o condiţie fizică de invidiat, mai ales N'Doye. E normal să ne punem semne de întrebare şi vrem ca derby-ul să se joace perfect regulamentar!", a explicat o persoană din club.
Principalul vizat e N'Doye
În plus, şefii Stelei au şi alte suspiciuni asupra lui N'Doye. "El singur a declarat că nu pune alcool în gură fiindcă nu-i permite religia. Corect, dar toată lumea l-a văzut la ora 4:00 dimineaţa, dezbrăcat, în mijlocul străzii, urlînd la cei care îl fotografiau. Tocmai ce ieşise dintr-un club. Nu e ciudat un asemenea comportament pentru un sportiv curat?", a spus aseară un alt şef al Stelei, sugerînd că senegalezul ar fi putut consuma substanţe interzise care ar urma să fie descoperite la un control doping.
Şi Steaua va face testul
Tot conform regulamentului, întreaga echipă a Stelei va trebui să se supună testului doping. "O echipă poate solicita ca de la adversari să fie testaţi unu, doi, cinci sau întreaga echipă, însă tot atîţia fotbalişti vor fi testaţi şi de la clubul care emite cererea" scrie în regulament.
Paşii testării doping:
1. Un Ofiţer de Control Doping îi înştiinţează în scris pe fotbalişti că vor fi testaţi şi le înmînează invitaţii la control, pe care jucătorii le semnează.
2. Fotbaliştii merg după meci în staţia de control doping amenajată la stadion. Au dreptul să fie însoţiţi de un reprezentant (antrenor sau medic). Primesc bere fără alcool şi apă, ca să-i ajute să dea proba de urină.
3. Sportivii primesc cîte un recipient sigilat.
4. Fiecare jucător trebuie să intre singur în camera în care dă proba de urină, pentru ca Ofiţerul de Control Doping să fie sigur că proba, minimum 75 de mililitri, îi aparţine respectivului fotbalist.
5. Cantitatea de urină e împărţită în două sticluţe: 2/3 din cantitate în proba A, restul în proba B.
6. Recipientele cu probele sînt sigilate în prezenţa jucătorilor. Ofiţerul Agenţiei Naţionale Anti-Doping notează numele fotbaliştilor în formularele de control.
7. Probele ajung la Laboratorul de Control, care nu primeşte însă nici o informaţie despre identitatea sportivilor testaţi.
8. Laboratorul analizează proba A pentru a detecta prezenţa substanţelor interzise. Rezultatul e transmis Agenţiei, care informează sportivul şi Federaţia. Proba B e păstrată timp de 90 de zile şi va fi analizată numai dacă fotbalistul solicită o contraexpertiză.
"Refuzul de a da o probă la controlul doping poate să atragă sancţiuni echivalente celei pentru depistarea pozitivă"
Agenţia Naţională Anti-Doping
De ce e regulamentul ambiguu
Exemplul nr. 1
La articolul 72, alineatul 1: "Orice jucător depistat pozitiv va fi suspendat doi ani, la prima abatere, şi suspendat pe viaţă, în caz de recidivă".
Articolul 72, alineatul 3: "Dacă persoana bănuită poate proba că nu i se poate imputa nici o greşeală, sancţiunea de la alineatul 1 devine inaplicabilă".
Exemplul nr. 2
La articolul 76 se prevede: "Chiar dacă organele de stat aplică sancţiuni pentru o abatere doping, organismele FIFA/FRF/LPF pot totuşi să examineze cazul şi să decidă dacă e necesară aplicarea unei sancţiuni în conformitate cu acest regulament".
Pentru ca, la următorul articol, 77, să scrie: "Orice sancţiuni obligatorii aplicate de un alt organism sportiv internaţional sau de organizaţia naţională de control doping vor fi automat adoptate de FIFA/FRF/LPF"
Cînd are de suferit şi echipa
Tot în regulamentul FRF este specificat în ce caz poate fi sancţionată şi echipa, nu numai jucătorul prins dopat. La articolul 72, alineatul 5, scrie: "Dacă mai mult de un jucător din aceeaşi echipă este sancţionat pentru dopaj, echipa va putea fi de asemenea sancţionată. Formaţiei i se pot scădea 6 puncte sau poate fi exclusă din competiţiile în curs sau viitoare".
Ultimul depistat pozitiv: Iulian Apostol!
- Ultimii doi fotbalişti depistaţi pozitiv şi suspendaţi cîte 6 luni fiecare au fost actualul stelist Iulian Apostol şi colegul lui de la Farul, în acea vreme, Adrian Senin. S-a întîmplat în 2004, cînd ambii au folosit furosemid.
- În acelaşi an, dar înaintea lor, rapidistul Nicolae Grigore, atunci la FC Braşov, a fost depistat pozitiv cu norandrosteron şi apoi suspendat 3 luni.
- În 2001 a existat un scandal de amploare. Neaga şi Buturugă, amîndoi de la FC Argeş, au picat testele doping, dar nici unul dintre ei nu a fost sancţionat. Atacantul tocmai semnase cu Steaua.
Maradona, Caniggia, Mutu
Lista fotbaliştilor prinşi dopaţi de-a lungul timpului conţine şi nume faimoase. Maradona a fost de două ori prins că a consumat cocaină şi a stat de fiecare dată cîte un an şi trei luni. Alt argentinian celebru, Caniggia, a fost suspendat un an şi două luni tot pentru cocaină, pe vremea cînd juca la Roma. În 2003, Rio Ferdinand a refuzat să se supună unui control şi a fost suspendat 8 luni! Printre jucătorii care au avut cele mai mari probleme se numără Mutu, suspendat în două rînduri, o dată pentru cocaină şi o dată pentru sibutramină.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”