Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 16 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 15 septembrie 2012 23:00
Timişoreanul Edi Reitmayer, 4 ani, a primit ieri o injecţie financiară de 10.000 de euro din partea patronului Stelei pentru analize şi tratamente. Puştiul duce mai departe duelul său crîncen cu o boală nemiloasă.
Părinţii lui Edi Reitmayer l-ar fi vrut pe micuţul lor sănătos, voinic, jucăuş şi dornic de viaţă. Piciul de 4 ani este zdravăn, are poftă de joacă şi de viaţă, dar nu e sănătos. Deşi la prima vedere nu se observă asta. Timişoreanul suferă de sindromul Hunter, are şi toracele înfundat, a ajuns deja să-i preseze pe inimă, are probleme şi cu ochii, şi cu auzul, n-are gît, şi cîte şi mai cîte.
"El luptă pentru viaţa lui, noi încercăm să-l ajutăm, neavînd timp să ne văicărim. Fac orice ca să strîngem bani pentru el", spune tatăl, Rafael, 30 de ani, gîndindu-se la orele de perfuzii, patru la fiecare şedinţă săptămînală, la kinetoterapie, la logopedie, la tratamentele naturiste pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale.
Întîmplare fericită
"Telefonul fără fir" poate funcţiona şi în sens pozitiv. Patronul Stelei, Gigi Becali, a aflat de necazul copilului de la un apropiat de-al său, care citise despre caz în Gazeta Sporturilor. "Da, vreau să-l cunosc pe acest băieţel, să-i ascult povestea!", a spus finanţatorul roş-albaştrilor. Ieri dimineaţă, la capătul a 10 ore de mers cu maşina pe ruta Timişoara - Bucureşti, părinţii lui Edi l-au adus pe puşti la palatul lui Becali din centrul Capitalei.
"Înger, îngeraşul meu"
Întîlnirea a fost presărată cu momente emoţionante, nu doar oferite de lacrimile mamei, Alina, 27 de ani, ci şi pentru că puştiul l-a marcat pe patronul Stelei. L-a luat în braţe pe copil, s-a mirat cît e de voinic, "mă, dar tu eşti bine făcut, trebuie să lupţi pentru viaţa ta, dar să aveţi toţi credinţă în Dumnezeu, cu rugăciuni se va face bine".
A ascultat în linişte povestea familiei, care are nevoie de bani mulţi pentru momentele dinaintea operaţiei, dar şi de vreo 25.000 de euro pentru intervenţia chirurgicală ce urmează a fi făcută în Belgia. Becali i-a oferit copilului 10.000 de euro, "atît am la mine, însă staţi fără grijă că voi suporta eu toate costurile, atunci cînd va veni vremea operaţiei. Să aveţi credinţă în Dumnezeu şi să luptaţi pentru viaţă!". Puştiul i-a sărit din braţe spre a săruta una dintre icoanele din apropiere, tatăl afirmînd: "L-am învăţat să îngîne şi el cînd îi spunem diverse rugăciuni, îl ajută şi-l calmează acest lucru".
Şi Edi Reitmayer luptă pentru viaţa sa, că aşa a făcut din prima clipă cînd s-a născut. Părinţii lui se ocupă să strîngă bani în continuare, întrucît, chiar dacă trebuie să se roage în dreapta şi-n stînga, ei trebuie să susţină lupta micuţului lor. Dar zîmbetul piciului, îngînările lui, modul cum îi lucesc ochii cînd vede o jucărie le dau şi lor forţă să uite de zilele şi nopţile de nelinişte, de nesomn şi de incertitudine.
Ce e sindromul Hunter
Sindromul Hunter e o boală genetică gravă provocată de absenţa enzimei iduronat-2-sulfatază, răspunzătoare de metabolizarea unor mucopolizaharide. "Un om sănătos are această enzimă, care te ajută să te dezvolţi şi să trăieşti normal", a spus Rafael Reitmayer, care a înfiinţat anul trecut şi Asociaţia Copiilor cu Sindrom Hunter din România. Un astfel de caz apare la 200.000 de naşteri.
S-a făcut stelist
Rafael Reitmayer a susţinut ieri că sînt puţine lucruri care-l ţin calm pe micuţ: "Muzica, mai ales cînd stăm la perfuzii, adică imnul lui Poli Timişoara şi cel al Stelei. Acela ritmat, cu "tîp, tîp, tîp", al lui Scooter, îl linişteşte şi îngînă şi el melodia". Cînd îşi aude părintele, puştiul strigă "Stu, stu, stu" şi dă din mîini, ca un suporter de fotbal. Ce e "stu"? "Aşa zice el la Steaua, de acum o să fie fanul acestei echipe. Visăm să trăiască independent, fără ajutorul nostru, întrucît sindromul nu-l putem elimina din corp. Dar operaţia îi poate reaşeza, cumva, organele vitale, în aşa fel încît să continue să-şi ducă viaţa cît de cît normal", a povestit Rafael.
Aşteaptă tricoul de la Barca
Gazeta Sporturilor l-a ajutat pe Edi Reitmayer, cu sprijinul lui Adrian Thiess şi Media Consulta, să vadă din tribune şi meciul Dinamo - Barcelona, puştiul fiind recomandat de către părinţii săi ca fan al lui Leo Messi. Organizatorii partidei au promis să pună la licitaţie un tricoul al catalanilor, cu toate semnăturile jucătorilor, iar banii să fie donaţi micuţului, dar respectivul obiect încă nu a ajuns în România.
6 cazuri sînt în România de oameni care suferă de sindromul Hunter, timişoreanul fiind cel mai tînăr dintre ei
1.200 de lei reuşise să strîngă familia Reitmayer în conturile deschise pentru copil, în afara ajutorului pe care l-au primit în trecut de la Ministerul Sănătăţii
Conturile deschise pentru Edi la BRD
În lei: RO09 BRDE360SV79110823600
În euro: RO57 BRDE360SV09944013600
"Pentru mine nu e o sumă importantă, dar pentru ei înseamnă viaţă. Ajut oameni cu diverse probleme, asta este iubirea milostivă. Sper ca adevărata răsplată să vină în ceruri" (Gigi Becali, patron Steaua)
"Poate pare că Gigi Becali face multe gesturi de caritate pentru fală, dar important e că ajută oameni nevoiaşi. E greu cînd nimeni nu te ajută, iar părinţii îşi feresc copilul de-al meu, deşi n-are cum să le dea vreo boală" (Alina Reitmayer, mama copilului)
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor