FOTBAL  »  Superliga  »  REPLICA LUI MIRCEA SANDU DUPĂ CE BECALI A AMENINŢAT CU BOICOTAREA “NAŢIONALEI”: CORPODEAN ŞEF LA CCA

Pumn în gura lui Gigi!

Articol de - Publicat miercuri, 25 iunie 2008 00:00

Inamicul numărul 1 al patronului Stelei din arbitrajul românesc, Sorin Corpodean, va fi instalat ca preşedinte peste “fluieraşi”.

Ziua şi lovitura sub centură pe care o încasează Gigi Becali. Ieri, a primit încă una din par­tea lui Mircea Sandu. În fapt, şeful FRF a replicat tăios după ce pa­tro­nul Stelei anunţase că jucătorii din Ghencea nu vor mai răspunde pre­zent acţiunilor echipei naţionale.

Corpo, “mîna dreaptă” a Naşului
Care a fost mutarea prin care Naşu’ s-a repliat după amenin­ţa­rea lui Becali? A decis să-l pună şef la Comisia Centrală a Arbitrilor pe So­rin Corpodean, ni­meni altul decît duşmanul numărul 1 al lui Gigi Be­ca­li În ultimii ani, boss-ul din Ghen­­­cea l-a atacat vio­lent pe “cen­tral”, acuzîndu-l că “este cel mai corupt şi cel mai or­di­nar personaj”.

Mişcarea în fruntea CCA ar urma să se facă în zilele umătoare, astfel că începînd din prima etapă a viitorului cam­pio­nat, Corpodean va coordona tot ce înseamnă arbitraj în Liga I.

Sandu: demonstraţie de forţă
Prin această mişcare, Gigi Be­cali este pus pentru a doua oară la zid în numai cîteva zile de cel despre care a spus că “acum, regret că l-am susţinut şi că l-am votat în 2005”. Concluzia? Sandu a făcut o nouă demonstraţie de forţă în faţa lui Becali, după ce comisiile aflate în subordinea lui l-au interzis pe stelist timp de doi ani pe sta­dioa­ne.

Pierde Steaua, cîştigă Dinamo şi CFR
Numirea lui Corpodean la CCA în­chide definitiv porţile Stelei în­spre arbitraj. Mai mult, CFR, dar şi Dinamo cîştigă teren im­­por­tant într-un domeniu sensibil şi extrem de important în bătălia pentru titlu: influenţa în rîndul arbitrilor. De ce? Pentru că Sorin Cor­­podean este unul dintre apro­pia­ţii conducătorilor CFR-ului, cu care petrece foarte mult timp. În plus, deşi domiciliul lui ca arbitru este Alba Iulia, el locuieşte de fapt în Cluj. Apoi, Corpodean a fost privit aproape de fiecare dată ca un arbitru de casă supus lui Cristi Borcea, directorul executiv din Ştefan cel Mare.

Iese şi ultimul arbitru din lista FIFA a ruşinii
Prin numirea lui Corpodean la CCA, el va renunţa la cariera de arbitru şi implicit va fi scos de pe lista FIFA. Va fi ultimul nume care va ieşi de pe lista FIFA din 2000, con­­siderată de mulţi cea care a con­ţinut arbitri cu o imagine dezastruoasă.

Lista FIFA în 2000

Sorin Corpodean

Constantin Zotta

Florin Chivulete

Viorel Anghelinei

Marcel Lică

Adrian Stoica

Marian Salomir

RELAŢIE DUBIOASĂ PE AXA STEAUA-BECALI-CORPODEAN

Becali l-a mituit în trecut?
Una dintre dezvăluirile şocante făcute de Gigi Becali (foto) la adresa arbitrajului românesc l-a avut în prim-plan chiar pe Corpodean. “I-am dat bani atunci cînd am intrat în fotbal pentru că aşa mi s-a transmis, că dacă vreau să nu fiu furat trebuie să cotizez. Şi i-am dat 5.000 de dolari, prin cineva”, a spus în urmă cu ceva timp Becali, intermediarul la care se făcea trimitere fiind Jean Pădureanu.

Doi ani fără Steaua
Deşi relaţia lui Corpodean cu Gigi Becali s-a răcit încă din primăvara lui 2004, cînd în finalul campio­na­tului arbitrul a fost acuzat că a fa­vo­­rizat-o pe Dinamo în lupta pentru titlu, totul s-a rupt definitiv în sep­tembrie 2006. Atunci, Corpodean a arbitrat Dinamo - Steaua 1-0, dez­avan­tajînd clar echipa din Ghencea. “Este un nenorocit, un şpăgar şi un ordinar”, a tunat Becali. Acela avea să rămînă ultimul meci al Stelei la care a oficiat Corpodean.

Corpodean, ascensiune şi prăbuşire

1990 - intră în arbitraj

1995 - este promovat în Divizia A

1997 - primeşte ecusonul FIFA

2001 - este promovat de UEFA în First Class, anticamera celei mai înalte grupe valorice a forului european

2001 - conduce penultimul derby în carieră, Rapid - Dinamo 2-2

2002 - arbitrează primul şi ultimul meci în Liga Campionilor, Auxerre - Borussia Dortmund 1-0

2001-2002 - este implicat în mul­te scandaluri, fiind acuzat că a influ­en­ţat cu bună ştiinţă rezultatele unor meciuri

2003 - este retrogradat de UEFA din First Class în Second Class

2004 - intră în conflict cu Ion Crăciunescu, căruia îi reproşează că nu l-a delegat la finala Cupei României, Dinamo - FC Naţional 1-0

2004 - Crăciunescu îl schimbă de la un meci internaţional, Legia -Tbilisi, pe motiv că nu este în formă

2005 - este din nou retrogradat de UEFA din Second Class în a patra grupă valorică, penultima

2006 - este acuzat direct de Gigi Becali că a luat bani pentru a ajuta Steaua în diferite meciuri

De ce pleacă “Vîlcea”?

Chiar dacă nu a fost demis din funcţie şi chiar dacă mai avea man­dat încă un an şi jumătate, Gheor­ghe Constantin (foto), poreclit “Vîl­­­­cea”, l-a anunţat zilele trecute pe Mircea Sandu că renunţă. “N-a mai suportat dictatura impusă de conducerea FRF”, a declarat un mem­bru important din CCA. Acesta a dezvăluit ce anume l-a nemul­ţu­mit pe Constantin:

1 “Autonomia CCA a fost făcută ţăndări, totul era condus de Lu­pescu, Mircea Sandu şi Prunea”

2 “S-a încălcat o directivă UEFA, care prevede că pe lista obser­va­torilor de arbitri nu pot intra decît foşti arbitri, dar FRF i-a băgat acolo pe Prunea, Prodan, Cămă­taru. Constantin le-a atras atenţia că încalcă normele UEFA, dar n-a fost băgat în seamă”

3 “Constantin a fost cel care i-a format şi i-a promovat ca arbitri pe Kovacs, pe Haţegan, dar Lu­pescu a ieşit în faţă şi a declarat că e doar meritul său”

4 “Delegările erau făcute exclusiv de Lupescu, iar părerea lui Cons­tantin nu era niciodată luată în seamă, dar dacă greşea «cen­tra­lul», totul era aruncat în ograda CCA-ului pentru că arbitrii nu sînt bine pregătiţi”

5 “Baremurile arbitrilor au fost săltate la propunerea lui Con­stantin şi cu bună voinţa lui Dra­go­mir, care a convins cluburile să plă­teas­că mai mulţi bani, dar tot con­ducerea FRF îşi arogă merite şi aici, deşi dacă arbitrii iau mai mulţi bani e doar datorită lui Constantin şi lui Corleone”

70% este procentul victoriilor lui Dinamo cu Corpodean arbitru

50% este procentul victoriilor Stelei cu Corpodean arbitru

“Pentru imaginea arbitrajului românesc numirea lui Corpodean va fi un dezastru, pentru că el e foarte controversat. Totuşi, să acceptăm că are şi o mare calitate, e prieten la cataramă cu Mircea Sandu şi cu Lupescu”
Ion Crăciunescu fost arbitru internaţional

Variantele de rezervă

Deşi Corpodean e în proporţie de 99 la sută noul şef al arbitrilor, FRF păstrează alte două nume ca va­rian­­te pentru înlocuirea lui Constan­­tin. Primul este Marcel Lică, susţinut de Victor Piţurcă, bunul său prieten, iar al doilea este Dan Petrescu “Fibră”, care a mai condus Comisia de Arbitri şi este un pro­te­jat al aripii Mircea Sandu din FRF.

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (88)
 •  20 Septembrie 2008, 10:06

"2006 - este acuzat direct de Gigi Becali că a luat bani pentru a ajuta Steaua în diferite meciuri" - clar...e arbitrul CFRului si a lui Dinamo...ba nene...dak zici un lucru nu confirmi ala cu unu care zice total altceva...ba va promit ca no sa mai vin pe cacatu asta de ziar online :) asa sa fie

 •  20 Septembrie 2008, 07:55

domnule becali am sa repet obsesiv : esti creatia banilor obtinuti, dumnezeu stie cum, al unei prese avide de senzatie cu orice pret si a unei atitudini lipsite de diplomatie fata de toti si toate. AI CE MERITI. DIN PACATE IN VIITOR DATORITA ATITUDINII TALE NECONTROLATE S-AR PUTEA CA STEAUA SA AIBA CEL MAI MULT DE SUFERIT. SPRE EDIFICARE ITI PLACE CUM ESTE REPREZENTATA STEAUA IN GS DIN 20.09.08

 •  20 Septembrie 2008, 00:50

Frumos exemplu da conducerea FRF. Defapt ce sa ma mir pestele de la cap se impute.

Vezi toate comentariile (88)
Comentează