FOTBAL  »  Superliga  »  ADVERTORIAL

Radu Banciu revine în presa sportivă și prezintă o emisiune-maraton, de 8 ore! Interviu: „Sport fără clișee, cum făceau italienii pe vremuri”

Articol de GSP - Publicat joi, 31 octombrie 2019 09:00

Cunoscutul jurnalist Radu Banciu (49 de ani) va prezenta, începând de duminică, o emisiune la Look Sport, într-un format special. 

Actualul prezentator de la „Lumea lui Banciu” revine în presa sportivă după experiențele avute în trecut la ProSport, Gazeta Sporturilor, Sport Total, Sport.ro sau Eurosport, urmând să fie moderatorul unei emisiuni-maraton de 8 ore, care va fi difuzată în fiecare duminică, începând cu 15:30, pe canalul LookSport

Formatul viitorului show e nou pentru piața media din România și include particularități împrumutate în special din televiziunea italiană. Radu Banciu și invitații săi vor comenta în fiecare duminică, timp de 8 ore, la TV și în online, cele mai tari evenimente sportive din acea zi, totul într-un registru complet diferit, în pub-ul „Champions Sports Bar” de la hotelul „JW Marriott” din Capitală.

Iată mai jos un dialog cu Radu Banciu despre formatul viitoarei emisiuni, despre invitați, dar și despre obiectivele pe care și le-a setat.

-  Domnule Banciu, ce format va avea emisiunea și ce își propune ea?
- E vorba de 8 ore de direct, continuu. Când pe TV începe un meci și dăm legătura la stadion, noi vom continua să vorbim online, deci emisiunea curge fără oprire pe site-ul LookSport.ro, iar pe TV intrăm între meciuri. Vom avea niște invitați, vor fi intervenții cu rubrica de pariuri inclusă în emisiune. Va fi ceva dinamic, vor fi și secvențe cu meciurile pe care Look le transmite din campionatele puternice din Europa, mai puțin Anglia.

- Așadar, emisiunea nu se va rezuma doar la meciurile din Liga 1... 
- Nu, nici vorbă! Și nu se va rezuma doar la fotbal, vor intra în calcul și sporturi precum handbal, Formula 1, tenis. LookSport transmite aproape tot, ei și-au propus să facă o emisiune maraton, cum nu mai este la noi. Vor să cuprindă toată ziua. Vom fi live de la 15:30 la 23:30, iar emisiunea va cuprinde o «duminică sportivă», așa cum făceau italienii pe vremuri. 

„Vor fi invitați din toată sfera spațiului public”

- Ce tip de invitați vom putea urmări la emisiune?  
- Vor veni din lumea sportului și nu numai. Vor fi invitați de peste tot. Poate și din politică, cu siguranță și din lumea artistică. Din toată sfera spațiului public. Emisiunea va fi live, se filmează în barul «Champions» de la hotelul Marriott. Va fi interacțiune cu publicul, iar invitații vor putea participa și ei la aceste discuții. Chiar și suporterii vor putea veni în direct pentru a dialoga cu noi.

- Apropo de format, vor exista și intervenții telefonice în emisiune?  
- Da, dar importanți sunt invitații din platou. Sigur, se poate intra și prin telefon, dar nu e o prioritate. Va fi de-a lungul timpului și așa ceva. Punctual, pe anumite subiecte, evident că mai poți lua și intervenții. 

 - Există anumite personaje din fotbal care nu vor intra în emisiune? Gigi Becali, de exemplu... 
- Nu neapărat, nu e o fixație pentru invitați. Becali e abordabil doar telefonic, dar miza cea mare nu e prin telefon. La emisiunea de duminică vor fi Mihai Stoichiță, Radu Voina, care e un personaj interesant, care are lucruri de spus. Ai pe cine să inviți, e un segment în evoluție, lucrurile se pot diversifica în funcție de succes și interes. Ne vom ocupa de acest amănunt în perioada următoare.

- Care este durata colaborării? În ce perioadă va avea loc emisiunea?  
- În principiu, până la terminarea campionatului. Inclusiv play-off și play-out, așa ar fi normal. Ideea e că trebuie să susținem și competiția internă pentru că Look Plus televizează campionatul. Ei au și niște idei revoluționare pentru sezonul viitor, o să dezvăluim la un moment dat ce vor să facă. N-ar fi niciun motiv ca emisiunea să nu fie până la finalul campionatului. 

„Vorbim fără clișee despre sport, va fi o emisiune curată”

 - Ieșind puțin din sfera formatului emisiunii, revenirea dumneavoastră în zona sportivă e un eveniment interesant pe piața media. Cum v-ați decis să vă întoarceți în această zonă unde ați devenit cunoscut?
- Aceasta va fi o emisiune de duminică, eu voi face în continuare emisiunea mea de la B1 pe care o am de luni până joi. Am rămas în sport, am mai avut și la B1 emisiune de sport, și la radio. Nu e o premieră, plus că am mai scris în presa tipărită când aveam în emisiuni la TV. E o continuare logică. Ce m-a determinat a fost faptul că am primit o propunere de la Look, iar ei mi-au spus că trebuie să facem o emisiune cu un nou format, deschisă, în care să se poată vorbi corect despre sport, nu la modul intervenționist, cum se face la noi. Se fac emisiuni doar pentru a se rula niște întrebări calculate dinainte. La noi, nu va fi așa. Vom avea o emisiune deschisă, în care se va vorbi fără clișee despre sport. Fără vorbe meșteșugite. Va fi o emisiune curată. Televiziunile care transmit meciuri nu și-au propus niciodată să facă așa ceva. Mereu sunt aceleași întrebări, aceiași oameni. Să vă mai spun ceva. 

- Ce anume?  
- Clișeele folosite devin până la urmă o armă de combat a sportivilor. Ei nu citesc beletristică, ei se uită la interviurile pe care le fac televiziunile, își alimentează inteligența cu ce învață din clișeele sportive. Dintotdeauna, presa a influențat evoluția sportului. Și la noi s-a întâmplat la fel. Fotbaliștii se mulțumesc cu puțin și sunt greoi în exprimare, sunt plicticoși pentru că așa au fost învățați. Ei nu-l citesc pe Molière, ei își iau bruma de vocabular din lexicul sportiv. Trebuie să fim foarte atenți la asta. 

- Referitor la acest lucru, credeți că o emisiune precum cea pe care urmează să o prezentați va ajuta și oamenii de fotbal de la noi să-și schimbe puțin vocabularul și să vină cu ceva nou? 
-Nu știu dacă e prea târziu sau nu. Dar aceasta este datoria noastră, să facem o emisiune decentă, pe care s-o poți urmări. Sigur, nu e simplu să stai să vorbești 8 ore și să ai și conținut, așa că trebuie să fie ceva care să antreneze. Să se vorbească la subiect, să nu evităm subiectele care ar putea stânjeni. Sportul are atâtea probleme, nici nu mai știi de unde să începi. Deci, ar fi prea pretențios să spunem că vom putea modifica ceva. Trebuie să ne facem treaba. Dacă vom reuși să schimbăm ceva, foarte bine. Cred că emisiunea va schimba ceva măcar prin tonalitate. Cei care se vor uita sunt cei care acceptă acest stil de dialog. Ei preferă o discuție «verde-n față» decât să asiste la o emisiune cumințică, care să nu deranjeze pe nimeni. 

„Patronii și președinții nu mai sunt atât de importanți”

-Dacă ar fi să faceți o comparație între peisajul actual din fotbalul românesc și cel de acum 10-15 ani, identificați vreo diferență? 
- La vremea respectivă se vorbea mai mult de patroni și președinți decât de fotbal. Acum, nu cred că se mai vorbește așa. Patronii și președinții nu mai sunt importanți cum erau în acea perioadă.

- Și acesta este un lucru pozitiv pentru că ...?  
- E mai aproape de normalitate, dar sportul a suferit și pentru că societatea s-a diversificat, iar lumea nu mai merge pe stadion. Eu nu voi veni să cer oamenilor să se întoarcă pe stadion, aici nu e dictatură. Fiecare își alege maniera și felul de divertisment pe care-l vrea. La un Dortmund - Schalke ai stadionul plin, sunt 4.000 de spectatori veniți de la Dortmund când meciul se joacă la Gelsenkirchen. În Bundesliga, stadioanele sunt ocupate în proporție de 96%. Înseamnă că acolo există în continuare interes. Acolo n-au fost minciuni, n-au fost blaturi. La noi a fost exact invers. Am pierdut această bătălie. Și actorii, și prezentatorii sunt de vină pentru că acest fenomen s-a uzat. În alte țări, lumea continuă să urmărească acest sport, au fost 70.000 de spectatori marți seara la un meci Barcelona - Valladolid, într-o zi de marți, în octombrie. Totuși, vreau să subliniez că nu spectacolul fotbalistic contează, ci povestea. Legenda țesută de oameni în jurul evenimentelor face ca Barcelona să devină atractivă.  

- În final, ne mai puteți dezvălui surprizele care vor fi prezente în formatul emisiunii? 
- Surprizele vor interveni. Vor fi niște factori neașteptați din când în când. Momentan, suntem la ediția pilot. Am făcut câteva ediții de probă și vom vedea cum va fi pe curat. Ne vom adapta, nu știm ce se va întâmpla. Am optat încă de la început pe această caracteristică a spontaneității. Nu avem pregătit de dinainte un discurs sau un format. Emisiunea va fi bazată în special pe spontaneitate, nu poți fi riguros când ai opt ore de direct. Surprizele vor veni, în funcție de ce ne va trece prin cap sau ce ne vor propune oamenii care realizează acolo.  

CV Radu Banciu:

Radu Banciu revine în presa sportivă și prezintă o emisiune-maraton, de 8 ore! Interviu: „Sport fără clișee, cum făceau italienii pe vremuri”
  • Presă scrisă: Prosport (1998-1999, 2001-2006, 2007-2009, Gazeta Sporturilor (1999-2001), SportTotal (2006-2007)
  • Emisiuni TV: „Lumea lui Banciu„ (B1, 2011-prezent), „Razii de Noapte (B1, 2011), „Pe Bune„ (Sport.ro, 2010).
  • Emisiuni radio: „Unșpe metri” (Sport Total FM, 2007-2016), „Nocturne” (Pro FM, 2010-2011), DJ la „France Bleu Provence” (1993-1995)
  • A comentat competiții precum Cupa Africii (2005-2008) sau Turul Franței (1998-2008)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
c4n1b4lul
c4n1b4lul  •  31 Octombrie 2019, 17:24
Postat de doubleti pe 31 Octombrie 2019, 15:43

Într-adevăr, fabuloase emisiunile de la radio, alături de Andi Stănescu. Profani n-au cum sa stie, ci doar noi ăștia, cei 7 ascultători știm... pentru cunoscători. Mult succes Radule.

Da, vremuri foarte tari, pe vremea când aveau emisiune Dan Cucu, Marius Mitran, Florin Chivulete sau Nicușor Predeșel, știrile prezentate de Cristina Nisto, și Cristi Nițu era tipul de la regia de emisie. Ascultam SPTFM pe net, fiind din Cluj, nu-i prindeam (și nici acum) în eter, aveau emisiuni foarte tari, cu muzică non-comercială în pauze, acum au decăzut foarte mult după plecarea lui Andy și lui Radu, am auzit că au început să piardă din frecvențele alocate în FM.

doubleti
doubleti  •  31 Octombrie 2019, 15:44
Postat de becail pe 31 Octombrie 2019, 14:05

GRETOS! Presa sportiva e de toata jena, daca se identifica cu un asemenea individ...Brrrr...

Da-i cu brânză jiji si lasa-ne pe noi in pace, ca nu e de tine.

doubleti
doubleti  •  31 Octombrie 2019, 15:43

Într-adevăr, fabuloase emisiunile de la radio, alături de Andi Stănescu. Profani n-au cum sa stie, ci doar noi ăștia, cei 7 ascultători știm... pentru cunoscători. Mult succes Radule.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează