Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 29 iulie 2016 00:00
Ultima participantă în sezonul 2016-'17 al Ligii 1, ACS Poli, a fost confirmată ieri, după o zi fierbinte.
După amiază, Comisia de Disciplină a FRF a emis un comunicat ambiguu, în care se preciza: "În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 70 din Statutul FRF, coroborat cu art. 4 pct. 4 şi art. 38 pct. 1 prima cerință, teza finală, din ROAF, constată ca SC FC Rapid S.A. îndeplinește condiția deținerii dreptului de participare în competițiile organizate de LPF.
În baza dispozițiilor sentinței civile nr. 4266/13.06.2016, pronunțată de Tribunalul Bucuresti în dosarul nr. 46406/3/2012 si ale art. 233 din Legea nr. 31/1990, republicată, constată că, de la data pronunțării sentinței civile de mai sus, SC F.C. Rapid SA îşi păstrează personalitatea juridică pentru operaţiunile lichidării, până la terminarea acesteia. Executorie pe plan intern".
La ora 18:55, LPF a emis un comunicat de presă în care lămurit, într-un final, situația: "Brihac Aurel este singura persoană care poate asigura în condiții legale conducerea activității SC Fotbal Club Rapid SA. Brihac Aurel nu a formulat o cerere de înscriere în competițiile organizate de LPF în numele Rapid și nici nu și-a însușit cererile de înscriere și afiliere formulate de persoane care nu pot îndeplini operațiuni pentru club", dar și faptul că "Brihac Aurel a arătat că «fiind în procedura falimentului, lichidatorul nu are dreptul de a încheia contracte de muncă sau convenții de prestări servicii sportive, deoarece debitoarea (Rapid) nu mai are activitate sportivă»".
Timișoara revine cu -14
Concluzia finală a oficialilor Ligii a fost că "locul rămas vacant prin neînscrierea și dizolvarea SC Fotbal Club Rapid SA este ocupat conform ROAF de ACS Poli Timișoara". Bănățenii retrogradaseră anul trecut. Decizia de ieri este executorie pe plan intern, cu drept de recurs în termen de 2 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
Mai mult, cei din Ligă susțin că decizia Comisiei în cazul Rapidului s-a luat și ținând cont de Legea societăților comerciale, articolul 233, referitor la dizolvarea societăţilor: "Cei de la Rapid nu puteau să înscrie o echipă într-o competiție pentru că acest lucru înseamnă întreprinderea unei acțiuni de către administratorul societății, iar cei care au răspuns în numele societății pot întreprinde doar acțiuni pentru dizolvare".
"Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca Rapid și avem speranța că suporterii, pe care i-am simțit alături de club, vor găsi soluțiile pentru a continua istoria spiritului vișiniu într-o nouă formă de organizare"
comunicat LPF
Dinamo-Timișoara se joacă sâmbătă
Ieri după prânz, clubul de pe Bega a primit oficial decizia din partea LPF că va evolua în noua ediție de campionat. "Verbal am primit vestea. Mai așteptăm în scris. Ni s-a spus să ne pregătim pentru meciul cu Dinamo. Nu cred că se mai poate schimba nimic", a declarat Ioan Miculaș, președintele timișorenilor. Mai mult, oficialii LPF au declarat că meciul cu Dinamo se va juca, în condițiile în care decizia Comisiei de Disciplină a venit cu 53 de ore înainte de startul partidei din Ștefan cel Mare. Meciul din prima etapă, cu FC Botoșani, se va disputa, cel mai probabil, pe 31 august.
Chiuariu: "Comisia ne-a dat dreptate!"
Avocatul numit de Azuga Waters, care a pledat pentru rămânerea Rapidului în Liga 1, Tudor Chiuariu, surprinde: "Din punctul nostru de vedere, Comisia de Dsiciplină a LPF ne-a dat dreptate. A constatat că Rapid are licenţă şi că şi-a câştigat pe teren dreptul la promovare. Da, e în faliment, dar aici sunt două aspecte. Falimentul se judecă încă, nu e o hotărâre definitivă în Justiţie, iar până atunci SC FC Rapid SA are personalitate juridică. Staţi să vedem dacă se menţine falimentul! Apoi, în niciun articol al regulamentelor FRF şi LPF nu se precizează că un club în faliment nu poate să joace în Liga 1". Surse ale Gazetei suţin că Rapid ar urma să facă recurs la Comisia FRF de resort, dar să şi dea în judecată LPF pentru excluderea din Liga 1.