Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat vineri, 04 aprilie 2025 12:37 / Actualizat vineri, 04 aprilie 2025 17:40
Fost ministru al sportului, Eduard Novak a comentat, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, decizia adoptată în ședința de Guvern de joi, conform căreia clubul Sepsi OSK devine unul de utilitate publică, având astfel posibilitatea de a accesa bani de la bugetul de stat. Nu spre directa administrare a formației din prima ligă, ci în beneficiul direct al Centrului de Copii și Juniori și secțiilor din cadrul clubului, de exemplu.
Hotărârea de Guvern de joi, care plasează clubul lui Dioszegi sub umbrela celor de utilitate publică, a declanșat reacții multiple în lumea sportului. Fostul ciclist paralimpic Eduard Novak, 48 de ani, membru UDMR, aplaudă decizia Guvernului României, pe care o încadrează în sfera normalității.
Eduard Novak, după vestea că Sepsi devine club de utilitate publică: „Pentru mine, este normalitate!”
„Sincer, nu cunosc actele, însă eu cred că e o normalitate. E un club sportiv din România.
Îmi aduc aminte când am fost ministru, și FC Csikszereda a trecut prin această hotărâre și este de utilitate publică. Dacă este în avantajul clubului, să poată accesa mai multe fonduri sau să poată funcționa mai bine, de ce nu? Pentru mine, este o normalitate”, a spus Eduard Novak pentru Gazeta Sporturilor, fostul ministru fiind prezent în această dimineață la un eveniment caritabil dedicat sportivilor cu dizabilități.
Asociația Club Sportiv Sepsi OSK devine de utilitate publică
O decizie luată joi în ședința de Guvern aduce beneficii importante pentru clubul Sepsi. Printr-o Hotărâre de Guvern, Asociația Club Sportiv Sepsi OSK devine club de utilitate publică.
„Hotărâre de Guvern privind recunoașterea Asociației Club Sportiv Sepsi OSK ca fiind de utilitate publică.
Asociația Club Sportiv Sepsi OSK este o persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în 2011. Asociația desfășoară activități sportive - fotbal, minifotbal, bowling, baschet, golf, tenis de masă, tenis de câmp –, selectează, inițiază și pregătește sportivi în aceste domenii și participă la competiții sportive interne și internaționale”, se arată pe site-ul Guvernului.
Concret, echipa din prima ligă nu poate primi bani de la bugetul local. Poate însă cere fonduri pentru Centrul de copii și juniori, dar și pentru alte discipline. Totuși, Sepsi va beneficia de anumite scutiri de taxe. Echipa lui Dioszegi va putea fi scutită de plata impozitului pe veniturile din reclamă și publicitate.
Pe lângă noul statut, e de notorietate și că Sepsi benefiziacă de un sprijin considerabil din partea lui Viktor Orban, premierul Ungariei. Din cele 13,3 milioane de euro trecute în dreptul veniturilor, 5,6 provin din aceste subvenții. În total, din 2018 încoace, Sepsi a primit peste 16 milioane, cel mai probabil, de la guvernul maghiar. Totuși, oficialii echipei au negat în mai multe rânduri implicarea autorităților maghiare la echipă, cu excepția investițiilor în centrul de copii și juniori.
Cum se poate obține un statut de utilitate publică în România
Conform Guvernului, „O asociație, fundație sau federație poate fi recunoscută ca având statut de utilitate publică prin hotărâre a Guvernului României. Prin utilitate publică se înțelege orice activitate care se desfășoară în domenii de interes public general sau al unor colectivități. Organizația primește statutul de utilitate publică dacă îndeplinește cumulativ condițiile:
- activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, după caz;
- funcţionează de cel puţin 3 ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite, făcând dovada unei activităţi neîntrerupte prin acţiuni semnificative;
- prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică;
- deţine un patrimoniu, logistică, membri şi personal angajat, corespunzător îndeplinirii scopului propus;
- valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial/de 3 ori valoarea salariului brut pe ţară garantat în plată;
- face dovada existenţei unor contracte de colaborare şi parteneriate cu instituţii publice sau asociaţii ori fundaţii din ţară şi din străinătate;
- face dovada obţinerii unor rezultate semnificative în ceea ce priveşte scopul propus sau prezintă scrisori de recomandare din partea unor autorităţi competente din ţară sau din străinătate, care recomandă continuarea activităţii”