Articol de Remus Răureanu - Publicat sambata, 24 octombrie 2020 13:37 / Actualizat sambata, 24 octombrie 2020 14:27
Cu zece zile în urmă am vorbit cu Hagi. Era după meciul naționalei cu Austria și după reacția pe care o avusese Gică la TV, în care el insistase că avem fotbaliști pentru atac de nivelul unui Campionat Mondial și că doar apărători i-ar mai trebui naționalei.
„Am urmărit emisiunea de aseară de la DigiSport. Ai spus că nu poate să existe reconstrucție la echipa națională. Dar nu mai e reconstrucție, trebuie o construcție! E ca și cum ai face o casă. Dacă ai un teren viran, te apuci de construit, nu de reconstruit! Dacă noi nu ne-am mai calificat la Mondiale de zeci de ani...” a fost comentariul lui Hagi.
După introducere, el a mai insistat, în discuția care a durat câteva zeci de minute, cu o idee care mi-a revenit în minte joi: „Fotbaliștii te urmează, ca antrenor, dacă ei văd că ceea ce spui tu se adeverește. Stabilești un obiectiv al echipei și este îndeplinit. Le spui că pot ajunge să joace la un nivel înalt și ei chiar ajung să joace acolo. Doar așa îi faci să te urmeze”.
„Dacă ai numele Hagi te mai urmează și fără condiții, e mai ușor așa!”, am spus. „Nu e adevărat! Numele te ajută, da, dar numai pentru o vreme. Într-un termen mai lung, ei vor să vadă că se întâmplă așa cum anticipezi tu”, a insistat.
Petrescu, victorios cu CFR Cluj
Discuția mi-a revenit în minte joi seară. Petrescu tocmai câștigase cu CFR la Sofia, 2-0, și mai bifase un succes dintr-o serie formidabilă: titluri în România, grupe europene, premii UEFA. Clujul calculează cum se poate califica în fazele eliminatorii din Europa League, în condițiile în care nici un alt club românesc nu se mai apropie, măcar, de grupe!
Teoria lui Hagi explică de ce jucătorii, conducerea, suporterii îl urmează pe Dan Petrescu: toată lumea câștigă, datorită lui, meciuri, puncte și bani. Petrescu nu este prietenul fotbaliștilor, nu e un antrenor în genul lui Răzvan Lucescu, pentru care echipa ar fi gata să se sacrifice din devotament. El are puțini fideli: Camora, Hoban. Mijlocașul-veteran de 37 de ani a jucat la Sofia ca și cum s-ar fi aflat la o miuță cu câțiva amici pe un teren sintetic dintr-un cartier, fără frică, fără stres.
Ceilalți nu-l iubesc pe Petrescu, un tehnician din școala veche obișnuit să înjure, să-și preseze echipa, pe arbitri și pe ziariști. Așa cum a spus Hagi, scopul pe care-l stabilește fostul fundaș dreapta e atins, toată lumea câștigă bani, deci e fericită. Gică nu s-a referit la Petrescu, aceasta e interpretarea mea!
Și continuarea, la fel. Tot joi, în ziua în care CFR a bătut-o pe ȚSKA la Sofia, Rădoi a participat la o emisiune a Prosport. Mirel s-a comportat ca antonimul lui Petrescu: nu contează rezultatele, mai important e să jucăm frumos. Ce înseamnă să jucăm „frumos”? Zeman e un personaj, dar Lazio are rezultate mai bune acum, cu Simone Inzaghi, care folosește cinci fundași! Grigoraș crease o echipă frumoasă la Pandurii, cu un stil care nu ținea cont de apărare. Grigoraș nu-și mai găsește vreun angajator nici măcar în "B"!
Rădoi preferă să joace frumos
Rădoi a spus clar în emisiune că Federația ar face bine să caute un alt selecționer dacă ține neapărat să se califice la Campionatul Mondial de peste doi ani. El nu își propune rezultate, preferă să întrețină fantezia jocului frumos de pe urma căruia România încasează două goluri în Islanda, patru goluri în Norvegia.
Petrescu sau Rădoi?
Petrescu nu caută așa ceva, el alcătuiește o trupă de comando pe care o conduce cu biciul până aproape de epuizare. „Vreau ca jucătorii să simtă, atunci când vin la națională, că joacă un fotbal modern”, a spus Rădoi. Dar ce presupune modernitatea? Înfrângerea de dragul unei idei-fantezie? Și ce înseamnă să joci frumos? E plăcut să pierzi cu 0-4 în Norvegia? Ce s-ar fi petrecut la Sofia dacă Petrescu ar fi fost și el tentat să joace la fel de frumos cum joacă Rădoi? Și câți oameni îl vor mai urma pe Mirel după noi și noi înfrângeri pitite după estetică?