Articol de Remus Răureanu, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 22 septembrie 2009 00:00
Cîrţu zice că nu e defensiv şi povesteşte cum a plecat de pe bancă în timpul blaturilor
"Nu mai ţin minte în cîte meciuri am dat cîte trei goluri... Ca antrenor, eu nu mai am ce să demonstrez nimănui!". Sorin Cîrţu trece rapid de la calitatea de jucător la cea de antrenor atunci cînd vorbeşte despre fotbal. Discuţia s-a purtat cu o zi înainte de Steaua - Pandurii, timp de o oră şi jumătate. Despre autobază, despre Neţoiu, despre valiza cu table...
- Domnule Cîrţu, aţi văzut imaginile cu dumneavoastră lovind acoperişul băncii de rezerve cu capul în timpul unui meci?
- Aaa, da, era o manifestare de-a mea. Da' vezi-ţi de treabă, că n-a fost aia ultima, cînd am dat cu capul în plexiglasul ăla! Ho-ho! Da' atunci mă enervasem că jucam de două ori într-o săptămînă contra aceleiaşi echipe, adversarii erau prezentaţi în detaliu, şi video, şi în discuţii individuale. Ce credeţi? Ne-a dat gol Bratu pe o execuţie studiată o săptămînă! Dacă un jucător nu reţine o indicaţie pe care i-o repeţi zi de zi, te enervezi, normal, nu?!
- Faceţi acele gesturi şi ca să le arătaţi fotbaliştilor că sînteţi nervos?
- Eu nu joc teatru, dar nu-mi place să pierd! De-asta nu am jucat jocuri de noroc în viaţa mea. Mă mai băgam la rummy cînd eram fotbalist, da' a doua zi eram nebun pe teren din cauza asta. Nici şeptic nu am jucat cu fetele mele, tot în ideea asta, să nu mă enervez vreodată.
- Dar vă calmaţi repede?
- Mă calmez. Păi, am 400 şi ceva de meciuri ca antrenor, numai în prima ligă. Îţi dai seama unde aş fi ajuns dacă-mi păstram nervii după fiecare meci?
- Ca jucător eraţi la fel?
- Daaa, eram rău de tot şi ca jucător. Ambiţios să cîştig mereu. Chiar aveam mulţi prieteni în fotbal, care-mi ziceau: "Băi Sorine, cum naiba te transformi aşa, că tu eşti băiat liniştit?!".
"Erau fotbalişti, acum nu mai sînt"
- Ce v-a venit să spuneţi că Adrian Cristea umblă cu Lady Gaga?
- Asta a fost după Franţa-România. M-a întrebat cineva dacă nu era mai bine ca Răzvan să-l fi folosit pe Cristea, pentru spectacol, iar eu citisem că el fusese cu o fată cu cîteva zile înainte de meci. Altfel, n-am nimic cu băiatul, e foarte, foarte tehnic, dar cam boem. Mi-a povestit ăsta... Cristi Borcea, că i-a zis Cristea o dată: "Băi Cristi, tu nu înţelegi că pentru mine fotbalul e un hobby?!". Păcat de el că nu-şi valorifică potenţialul.
- Sînt mai indisciplinaţi jucătorii români decît străinii?
- N-aş spune neapărat. Dar să vă mai zic ceva legat de Cristea: pe vremea noastră, el n-ar fi spus mare lucru. Ştiţi de ce? Fiindcă atunci toate echipele aveau cîte unul d-ăsta, conducător de joc spectaculos. Şi divizionarele B aveau cîte un Cristea. Da' atunci era altceva. Şi fantastic să fi fost, ce puteai să faci? Luai 2-3 salarii medii, dar atît!
- Apropo de ce era înainte. Aveţi 107 goluri în Liga I, în timp ce toţi jucătorii din lotul actual al Stelei au înscris de 170 de ori. Se marcau goluri mai multe pe vremuri? Era mai uşor pentru un atacant?
- Eee, erau mai fotbalişti, măi nene! Eu nici nu mai ţin minte de cîte ori am dat cîte trei goluri într-un meci, ştiu doar că de două ori am marcat cîte patru. O dată cu Steaua, cînd am ratat şi un penalty, mi-a apărat Duckadam. Era cu un an înainte de finala de la Sevilla, deci dacă stau bine să mă gîndesc, Duckadam cu mine a început să apere penalty-uri, eu l-am antrenat. :)
"Eu poate bag BUS-ul, MM şi Petrescu bagă AIRBUS-ul..."
- Vă deranjează cînd se spune: "Mamă, vine Cîrţu şi bagă autobaza!"?
- E o răutate din partea multora. Şi-ţi dai seama de asta, fiindcă echipele mele au jucat mereu mai bine ca multe din campionat. Şi sistemul, pînă la urmă, că eu joc 4-4-2, iar CFR a venit la mine cu 4-5-1. Deci, cine e mai defensiv?
- Despre autobază s-a vorbit prima oară după un meci cu Steaua, nu?
- Da, făcusem 0-0 în Ghencea cu FC Argeş şi a încercat MM Stoica o glumă, ca să-şi acopere nişte greşeli ale lui. Ei zic că eu bag BUS-ul în poartă, dar ei au băgat AIRBUS-ul pe la Sevilla. I-ai văzut, da? Ăla e idiot care se foloseşte de jocul adversarului ca să-şi găsească scuze. D-aia îţi plăteşti jucătorii cu zeci de mii de euro pe lună, ca să facă diferenţa, să rupă ritmul! Aaa, fraierică, te-ai păcălit cu ei cînd i-ai adus? Atunci, asta e!
"Păcat că Zicu e ars"
- Dar pînă unde se poate merge cu blocarea adversarului? Că Unirea n-a prea reuşit la Sevilla.
- Dacă ăia îl plătesc pe Luis Fabiano cu 3-4 milioane de euro pe an, tu vrei să faci egal cu ei? Sînt fotbalişti adevăraţi, cu instinct, oameni care nici nu ştiu că în secunda următoare şutează sau preiau în stînga, în dreapta. Aşa, jucător eşti şi tu, că mai joci fotbal din cînd în cînd, da' fotbaliştii sînt rari şi p-ăia nu prea poţi să-i opreşti doar cu organizare tactică.
- În campionatul nostru sînt asemenea fotbalişti?
- Nuuu... Era Zicu, dar acum e ars. El, da, făcea diferenţa. Restul sînt şablonaţi, toţi la fel. Cu pregătire fizică şi respect tactic, baţi orice echipă din Liga I.
- Deci, aşa a luat Urziceniul campionatul anul trecut?
- Ei au avut şi şansa să fie arbitraţi de străini pe final de sezon, altfel nu luau titlul niciodată!
- Asta zic şi Dan Petrescu, şi Mihai Stoica....
(Se apropie peste masă şi vorbeşte şoptit: "Aşa e, au dreptate. Nu-ţi imaginezi ce "organizare de meci" făceau cluburile mari dacă erau arbitri români! Toată lumea pierde mult fiindcă e Unirea în Ligă, mulţi şi-ar fi dorit să fi fost acolo Dinamo, Steaua, CFR")
- Ce înseamnă "organizare de meci"?
- E o expresie care nu are nici o legătură cu organizarea adevărată a jocului. În România se mai merge pe asta. Înainte era jale, după care a fost pus Crăciunescu şef la arbitri, moment în care astfel de lucruri au mai încetat. Dar a apărut haimanaua asta de Costică de Vîlcea, care a stricat tot!
"Ştiu de unde i s-a tras lui Penescu"
- Au mai fost probleme şi cu străinii, nu?
- Da, dar uită-te cîte faze litigioase pe la 16 metri sînt cu arbitrii străini. Lovituri libere, pe care românii le-ar da imediat, "să bată Claudiu Niculescu, că dă bine!".
- De ce au apărut abia acum procese în fotbal, cazuri de corupţie?
- Eu ştiu de la ce a plecat asta cu Penescu şi cu Costică de Vîlcea. A fost un dosar cu transferuri, în care a fost implicat un preşedinte, unul care era un promotor al unor astfel de chestii. Ăla a dat tot! El a dat filiera. Bine, Costică de Vîlcea se şi preta la d-astea şi au avut materialul la dispoziţie, ca să-l ia.
- Dar Penescu? De ce v-a dat afară cînd a preluat echipa?
- Chiar vrei să stăm să-l studiem pe Penescu? Omul s-a caracterizat cel mai bine cînd s-a înregistrat singur dînd mită. Nu ţi-e clar ce e în mintea lui?
(Cîrţu ia un cuţit de pe masă, cu care va gesticula pînă la sfîrşitul discuţiei, vreme de cîteva zeci de minute. Îl vîntură în aer ca să-şi întărească spusele)
- Care e relaţia dumneavoastră cu Neţoiu?
- E prietenul meu şi va fi, eu nu mă dezic. Dar cînd am jucat cu Dinamo în ultima etapă, în 2005, eu am tras să-i bat, ca s-o ajut pe Steaua să ia campionatul. A fost scandal mare atunci!
"Am nas, miros blaturile!"
- În 2007, tot după un meci Mioveni - Dinamo 1-2, aţi anunţat că demisionaţi. Cum a fost?
- Patru ore m-am certat cu Neţoiu după meci. Aşa am simţit eu la meciul ăla, i-am zis-o şi lui: "Eu n-am nevoie să-mi înregistrez jucătorii! Am fler, îmi dau seama de astfel de lucruri din minutul 10!". Ne-am certat, eu am demisionat, după care am revenit, fiindcă s-a rugat de mine. Gigi are un talent aşa, cînd intri în mrejele lui...
- Vă mai zic un meci la care aţi reacţionat ciudat: în 2005, Bistriţa - Argeş 3-0. Aţi văzut repriza a doua din autocar. Vi se făcuse rău?
- Atunci bătuse Argeşul în tur, cu 4-3. Nimeni nu mi-a zis nimic, că ar fi reciprocitate sau... Dar n-am mai rezistat, d-aia am plecat de pe bancă. Le-am zis celor din conducere: "Cînd mai aveţi d-astea, spuneţi-mi, ca să ştiu să mă internez în spital o noapte, nu vin la stadion şi gata! Eu nu vreau ca numele meu să fie implicat! În rest, faceţi ce vreţi!". Deşi atunci să ştii că au fost numai goluri imparabile, a bătut Gloria cu 3-0.
- Şi cum v-aţi dat seama?
- Tu crezi că eu sînt născut ieri? Din minutul 10 mă prind de tot. Nu ştiu, am un fler, am ceva. (Îşi duce mîinile la nas, ca să arate cu ce simte meciurile strategice)
- Dar în valiza cu table ce era?
- Table! Chiar erau table! Să-ţi zic exact cum a fost. Noi, Mioveniul, eram cazaţi la Mogoşoaia. M-a sunat un ziarist de la TVR să facă un interviu cu mine despre finala Cupei din '85 sau '86, nu mai ştiu, una de ne-a bătut Steaua cu 2-1. După ce am acceptat, m-a sunat Neţoiu să vin la "Doi cocoşi", să mîncăm. Am stabilit şi cu reporterul să vină acolo, să facem şi interviul. Aşa s-a nimerit, să fie şi Virgil Becali acolo. Cînd am plecat, Neţoiu i-a zis şoferului: "Ia şi tablele astea!". Dar tu ce crezi să fi fost în cutie?
- Nu ştiu. Bani?
- Bani pentru blat, nu? Şi cîţi bani zici că ar fi dat Steaua ca să cumpere un meci cu Mioveniul?
- Habar n-am.
- Zi-mi o sumă, oricare!
- O sută de mii.
- Euro, da? Ştii unde intră banii ăia? Aici! (Se ridică un pic şi-şi arată buzunarul stîng). Şi atunci, cîţi bani să fi luat ca să am nevoie de geantă de table? Mă duceam să fac blat cu Becali pe o sută de mii în monede de un euro?!
- Care e cea mai frumoasă amintire din fotbal?
- Am jucat în cea mai frumoasă şi mai iubită echipă din România, Craiova Maxima, o formaţie curată şi apreciată. Eram prieteni între noi, era o atmosferă senzaţională. Asta e amintirea carierei, nu vreun gol.
- Cum sînt oltenii?
- Şmecheriţi. (Rîde) Şi-o mai fură singuri din cînd în cînd... Da' au sînge de fotbalişti! (Îşi încordează antebraţul ca să arate cît de puternici sînt oltenii)
"Bergodi? La Steaua II, dacă e fraier!"
Cîrţu crede că "Bergodi e cel mai tare antrenor străin care a fost în România, peste Zenga". Dar îl învinovăţeşte pe Cristiano pentru încurcătura în care a intrat: "În contractele mele, prima frază e "angajat la echipa de Liga I". Dacă Bergodi are contract cu clubul Steaua, se duce la "satelit", dacă a fost fraier. Păi, clubul are şi pitici, bă, fraiere!".
"Popescu nu schimbă manelele"
Cîrţu îl laudă pe Cristi Tănase, "are calităţi mari de organizare a jocului", dar crede că el "a greşit că nu a plecat afară". De ce? Antrenorul a explicat: "Grupul schimbă mentalitatea individului, invers, nu. Cristi ar fi acumulat mai mult în străinătate, în alt mediu. Să vină oameni de afară să ne schimbe pe noi, niciodată. N-a fost Popescu la Dinamo? Oamenii le aveau pe ale lor, cu manele, cu înmormîntare la înfrîngere, cu Liga Campionilor la victorie... Stilul lor, pe care l-au păstrat. Trec de la eroi la mercenari de la o zi la alta".
"Nu demisionez nici dacă echipa mea pierde toate meciurile şi nu dă nici un gol! Ce, eu le zic jucătorilor să piardă? Nu, eu le zic să cîştige"
Sorin Cîrţu, antrenor Pandurii
"Nu văd vreun patron cu o cultură fotbalistică potrivită pentru a vorbi în vestiar la pauza meciului. Eventual, Porumboiu, care se pricepe, vine din fotbal"
Sorin Cîrţu, antrenor Pandurii
CV Sorin Cîrţu
- are 54 de ani
- în Liga I, a debutat ca antrenor principal la U Craiova, în 1988, contra Rapidului (5-0)
- a cîştigat eventul cu Universitatea în 1991. E ultimul titlu luat de olteni
- a antrenat 12 echipe: Electroputere, U Craiova, "naţionala" de tineret, Rapid, Extensiv, Veria, Oţelul, FC Argeş, Timişoara, FC Naţional, Mioveni, Pandurii
- ca jucător, a cîştigat de două ori campionatul şi de patru ori Cupa României, toate cu Craiova
Cîrţu zice că nu e defensiv şi povesteşte cum a plecat de pe bancă în timpul blaturilor
"Nu mai ţin minte în cîte meciuri am dat cîte trei goluri... Ca antrenor, eu nu mai am ce să demonstrez nimănui!". Sorin Cîrţu trece rapid de la calitatea de jucător la cea de antrenor atunci cînd vorbeşte despre fotbal. Discuţia s-a purtat cu o zi înainte de Steaua - Pandurii, timp de o oră şi jumătate. Despre autobază, despre Neţoiu, despre valiza cu table...
- Domnule Cîrţu, aţi văzut imaginile cu dumneavoastră lovind acoperişul băncii de rezerve cu capul în timpul unui meci?
- Aaa, da, era o manifestare de-a mea. Da' vezi-ţi de treabă, că n-a fost aia ultima, cînd am dat cu capul în plexiglasul ăla! Ho-ho! Da' atunci mă enervasem că jucam de două ori într-o săptămînă contra aceleiaşi echipe, adversarii erau prezentaţi în detaliu, şi video, şi în discuţii individuale. Ce credeţi? Ne-a dat gol Bratu pe o execuţie studiată o săptămînă! Dacă un jucător nu reţine o indicaţie pe care i-o repeţi zi de zi, te enervezi, normal, nu?!
- Faceţi acele gesturi şi ca să le arătaţi fotbaliştilor că sînteţi nervos?
- Eu nu joc teatru, dar nu-mi place să pierd! De-asta nu am jucat jocuri de noroc în viaţa mea. Mă mai băgam la rummy cînd eram fotbalist, da' a doua zi eram nebun pe teren din cauza asta. Nici şeptic nu am jucat cu fetele mele, tot în ideea asta, să nu mă enervez vreodată.
- Dar vă calmaţi repede?
- Mă calmez. Păi, am 400 şi ceva de meciuri ca antrenor, numai în prima ligă. Îţi dai seama unde aş fi ajuns dacă-mi păstram nervii după fiecare meci?
- Ca jucător eraţi la fel?
- Daaa, eram rău de tot şi ca jucător. Ambiţios să cîştig mereu. Chiar aveam mulţi prieteni în fotbal, care-mi ziceau: "Băi Sorine, cum naiba te transformi aşa, că tu eşti băiat liniştit?!".
"Erau fotbalişti, acum nu mai sînt"
- Ce v-a venit să spuneţi că Adrian Cristea umblă cu Lady Gaga?
- Asta a fost după Franţa-România. M-a întrebat cineva dacă nu era mai bine ca Răzvan să-l fi folosit pe Cristea, pentru spectacol, iar eu citisem că el fusese cu o fată cu cîteva zile înainte de meci. Altfel, n-am nimic cu băiatul, e foarte, foarte tehnic, dar cam boem. Mi-a povestit ăsta... Cristi Borcea, că i-a zis Cristea o dată: "Băi Cristi, tu nu înţelegi că pentru mine fotbalul e un hobby?!". Păcat de el că nu-şi valorifică potenţialul.
- Sînt mai indisciplinaţi jucătorii români decît străinii?
- N-aş spune neapărat. Dar să vă mai zic ceva legat de Cristea: pe vremea noastră, el n-ar fi spus mare lucru. Ştiţi de ce? Fiindcă atunci toate echipele aveau cîte unul d-ăsta, conducător de joc spectaculos. Şi divizionarele B aveau cîte un Cristea. Da' atunci era altceva. Şi fantastic să fi fost, ce puteai să faci? Luai 2-3 salarii medii, dar atît!
- Apropo de ce era înainte. Aveţi 107 goluri în Liga I, în timp ce toţi jucătorii din lotul actual al Stelei au înscris de 170 de ori. Se marcau goluri mai multe pe vremuri? Era mai uşor pentru un atacant?
- Eee, erau mai fotbalişti, măi nene! Eu nici nu mai ţin minte de cîte ori am dat cîte trei goluri într-un meci, ştiu doar că de două ori am marcat cîte patru. O dată cu Steaua, cînd am ratat şi un penalty, mi-a apărat Duckadam. Era cu un an înainte de finala de la Sevilla, deci dacă stau bine să mă gîndesc, Duckadam cu mine a început să apere penalty-uri, eu l-am antrenat. :)
"Eu poate bag BUS-ul, MM şi Petrescu bagă AIRBUS-ul..."
- Vă deranjează cînd se spune: "Mamă, vine Cîrţu şi bagă autobaza!"?
- E o răutate din partea multora. Şi-ţi dai seama de asta, fiindcă echipele mele au jucat mereu mai bine ca multe din campionat. Şi sistemul, pînă la urmă, că eu joc 4-4-2, iar CFR a venit la mine cu 4-5-1. Deci, cine e mai defensiv?
- Despre autobază s-a vorbit prima oară după un meci cu Steaua, nu?
- Da, făcusem 0-0 în Ghencea cu FC Argeş şi a încercat MM Stoica o glumă, ca să-şi acopere nişte greşeli ale lui. Ei zic că eu bag BUS-ul în poartă, dar ei au băgat AIRBUS-ul pe la Sevilla. I-ai văzut, da? Ăla e idiot care se foloseşte de jocul adversarului ca să-şi găsească scuze. D-aia îţi plăteşti jucătorii cu zeci de mii de euro pe lună, ca să facă diferenţa, să rupă ritmul! Aaa, fraierică, te-ai păcălit cu ei cînd i-ai adus? Atunci, asta e!
"Păcat că Zicu e ars"
- Dar pînă unde se poate merge cu blocarea adversarului? Că Unirea n-a prea reuşit la Sevilla.
- Dacă ăia îl plătesc pe Luis Fabiano cu 3-4 milioane de euro pe an, tu vrei să faci egal cu ei? Sînt fotbalişti adevăraţi, cu instinct, oameni care nici nu ştiu că în secunda următoare şutează sau preiau în stînga, în dreapta. Aşa, jucător eşti şi tu, că mai joci fotbal din cînd în cînd, da' fotbaliştii sînt rari şi p-ăia nu prea poţi să-i opreşti doar cu organizare tactică.
- În campionatul nostru sînt asemenea fotbalişti?
- Nuuu... Era Zicu, dar acum e ars. El, da, făcea diferenţa. Restul sînt şablonaţi, toţi la fel. Cu pregătire fizică şi respect tactic, baţi orice echipă din Liga I.
- Deci, aşa a luat Urziceniul campionatul anul trecut?
- Ei au avut şi şansa să fie arbitraţi de străini pe final de sezon, altfel nu luau titlul niciodată!
- Asta zic şi Dan Petrescu, şi Mihai Stoica....
(Se apropie peste masă şi vorbeşte şoptit: "Aşa e, au dreptate. Nu-ţi imaginezi ce "organizare de meci" făceau cluburile mari dacă erau arbitri români! Toată lumea pierde mult fiindcă e Unirea în Ligă, mulţi şi-ar fi dorit să fi fost acolo Dinamo, Steaua, CFR")
- Ce înseamnă "organizare de meci"?
- E o expresie care nu are nici o legătură cu organizarea adevărată a jocului. În România se mai merge pe asta. Înainte era jale, după care a fost pus Crăciunescu şef la arbitri, moment în care astfel de lucruri au mai încetat. Dar a apărut haimanaua asta de Costică de Vîlcea, care a stricat tot!
"Ştiu de unde i s-a tras lui Penescu"
- Au mai fost probleme şi cu străinii, nu?
- Da, dar uită-te cîte faze litigioase pe la 16 metri sînt cu arbitrii străini. Lovituri libere, pe care românii le-ar da imediat, "să bată Claudiu Niculescu, că dă bine!".
- De ce au apărut abia acum procese în fotbal, cazuri de corupţie?
- Eu ştiu de la ce a plecat asta cu Penescu şi cu Costică de Vîlcea. A fost un dosar cu transferuri, în care a fost implicat un preşedinte, unul care era un promotor al unor astfel de chestii. Ăla a dat tot! El a dat filiera. Bine, Costică de Vîlcea se şi preta la d-astea şi au avut materialul la dispoziţie, ca să-l ia.
- Dar Penescu? De ce v-a dat afară cînd a preluat echipa?
- Chiar vrei să stăm să-l studiem pe Penescu? Omul s-a caracterizat cel mai bine cînd s-a înregistrat singur dînd mită. Nu ţi-e clar ce e în mintea lui?
(Cîrţu ia un cuţit de pe masă, cu care va gesticula pînă la sfîrşitul discuţiei, vreme de cîteva zeci de minute. Îl vîntură în aer ca să-şi întărească spusele)
- Care e relaţia dumneavoastră cu Neţoiu?
- E prietenul meu şi va fi, eu nu mă dezic. Dar cînd am jucat cu Dinamo în ultima etapă, în 2005, eu am tras să-i bat, ca s-o ajut pe Steaua să ia campionatul. A fost scandal mare atunci!
"Am nas, miros blaturile!"
- În 2007, tot după un meci Mioveni - Dinamo 1-2, aţi anunţat că demisionaţi. Cum a fost?
- Patru ore m-am certat cu Neţoiu după meci. Aşa am simţit eu la meciul ăla, i-am zis-o şi lui: "Eu n-am nevoie să-mi înregistrez jucătorii! Am fler, îmi dau seama de astfel de lucruri din minutul 10!". Ne-am certat, eu am demisionat, după care am revenit, fiindcă s-a rugat de mine. Gigi are un talent aşa, cînd intri în mrejele lui...
- Vă mai zic un meci la care aţi reacţionat ciudat: în 2005, Bistriţa - Argeş 3-0. Aţi văzut repriza a doua din autocar. Vi se făcuse rău?
- Atunci bătuse Argeşul în tur, cu 4-3. Nimeni nu mi-a zis nimic, că ar fi reciprocitate sau... Dar n-am mai rezistat, d-aia am plecat de pe bancă. Le-am zis celor din conducere: "Cînd mai aveţi d-astea, spuneţi-mi, ca să ştiu să mă internez în spital o noapte, nu vin la stadion şi gata! Eu nu vreau ca numele meu să fie implicat! În rest, faceţi ce vreţi!". Deşi atunci să ştii că au fost numai goluri imparabile, a bătut Gloria cu 3-0.
- Şi cum v-aţi dat seama?
- Tu crezi că eu sînt născut ieri? Din minutul 10 mă prind de tot. Nu ştiu, am un fler, am ceva. (Îşi duce mîinile la nas, ca să arate cu ce simte meciurile strategice)
- Dar în valiza cu table ce era?
- Table! Chiar erau table! Să-ţi zic exact cum a fost. Noi, Mioveniul, eram cazaţi la Mogoşoaia. M-a sunat un ziarist de la TVR să facă un interviu cu mine despre finala Cupei din '85 sau '86, nu mai ştiu, una de ne-a bătut Steaua cu 2-1. După ce am acceptat, m-a sunat Neţoiu să vin la "Doi cocoşi", să mîncăm. Am stabilit şi cu reporterul să vină acolo, să facem şi interviul. Aşa s-a nimerit, să fie şi Virgil Becali acolo. Cînd am plecat, Neţoiu i-a zis şoferului: "Ia şi tablele astea!". Dar tu ce crezi să fi fost în cutie?
- Nu ştiu. Bani?
- Bani pentru blat, nu? Şi cîţi bani zici că ar fi dat Steaua ca să cumpere un meci cu Mioveniul?
- Habar n-am.
- Zi-mi o sumă, oricare!
- O sută de mii.
- Euro, da? Ştii unde intră banii ăia? Aici! (Se ridică un pic şi-şi arată buzunarul stîng). Şi atunci, cîţi bani să fi luat ca să am nevoie de geantă de table? Mă duceam să fac blat cu Becali pe o sută de mii în monede de un euro?!
- Care e cea mai frumoasă amintire din fotbal?
- Am jucat în cea mai frumoasă şi mai iubită echipă din România, Craiova Maxima, o formaţie curată şi apreciată. Eram prieteni între noi, era o atmosferă senzaţională. Asta e amintirea carierei, nu vreun gol.
- Cum sînt oltenii?
- Şmecheriţi. (Rîde) Şi-o mai fură singuri din cînd în cînd... Da' au sînge de fotbalişti! (Îşi încordează antebraţul ca să arate cît de puternici sînt oltenii)
"Bergodi? La Steaua II, dacă e fraier!"
Cîrţu crede că "Bergodi e cel mai tare antrenor străin care a fost în România, peste Zenga". Dar îl învinovăţeşte pe Cristiano pentru încurcătura în care a intrat: "În contractele mele, prima frază e "angajat la echipa de Liga I". Dacă Bergodi are contract cu clubul Steaua, se duce la "satelit", dacă a fost fraier. Păi, clubul are şi pitici, bă, fraiere!".
"Popescu nu schimbă manelele"
Cîrţu îl laudă pe Cristi Tănase, "are calităţi mari de organizare a jocului", dar crede că el "a greşit că nu a plecat afară". De ce? Antrenorul a explicat: "Grupul schimbă mentalitatea individului, invers, nu. Cristi ar fi acumulat mai mult în străinătate, în alt mediu. Să vină oameni de afară să ne schimbe pe noi, niciodată. N-a fost Popescu la Dinamo? Oamenii le aveau pe ale lor, cu manele, cu înmormîntare la înfrîngere, cu Liga Campionilor la victorie... Stilul lor, pe care l-au păstrat. Trec de la eroi la mercenari de la o zi la alta".
"Nu demisionez nici dacă echipa mea pierde toate meciurile şi nu dă nici un gol! Ce, eu le zic jucătorilor să piardă? Nu, eu le zic să cîştige"
Sorin Cîrţu, antrenor Pandurii
"Nu văd vreun patron cu o cultură fotbalistică potrivită pentru a vorbi în vestiar la pauza meciului. Eventual, Porumboiu, care se pricepe, vine din fotbal"
Sorin Cîrţu, antrenor Pandurii
CV Sorin Cîrţu
- are 54 de ani
- în Liga I, a debutat ca antrenor principal la U Craiova, în 1988, contra Rapidului (5-0)
- a cîştigat eventul cu Universitatea în 1991. E ultimul titlu luat de olteni
- a antrenat 12 echipe: Electroputere, U Craiova, "naţionala" de tineret, Rapid, Extensiv, Veria, Oţelul, FC Argeş, Timişoara, FC Naţional, Mioveni, Pandurii
- ca jucător, a cîştigat de două ori campionatul şi de patru ori Cupa României, toate cu Craiova
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”