Articol de Remus Răureanu, Florin Dincă, Liviu Manolache - Publicat marti, 27 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 26 septembrie 2011 20:22
Levy a devenit egalul lui Titi Teaşcă la rezultate dezastruoase. Antrenorul de atunci a ”reuşit” să aibă acelaşi start de sezon precum cel de acum şi a fost demis la sfîrşitul sezonului, cînd a început revoluţia care a adus Cupa Campionilor
Steaua e atît de slabă în 2011, cînd a părăsit Ghencea, cum n-a mai fost de cînd s-a dat în folosinţă stadionul! Linia de clasament pe care o înregistrează după opt etape, trei victorii, două egaluri şi trei înfrîngeri, n-a mai existat în dreptul Stelei din 1974! De 37 de ani! Tocmai atunci fusese inaugurat stadionul din bulevardul Ghencea, pe care "militarii" l-au părăsit exact acum, cînd îşi egalează rezultatele dezastruoase din istorie.
A urmat binele
Asta înseamnă şi că Ronny Levy tocmai l-a egalat pe Constantin Teaşcă. "Nea Titi" era tehnicianul militarilor în 1974 şi şi-a păstrat postul pînă la sfîrşitul sezonului, încheiat pe locul 5 în clasament şi cu o eliminare în "optimile" Cupei României. A fost înlocuit înaintea campionatului următor cu Emeric Ienei şi prima mutare importantă a reprezentat-o readucerea lui Tudorel Stoica, mijlocaşul pe care roş-albaştrii îl aveau împrumutat la Galaţi. Adică au venit antrenorul şi căpitanul celei mai bune formaţii din istoria fotbalului românesc, cîştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1986!
Ar trebui să rateze Europa!
Altă dovadă că Levy şi echipa lui fac istorie cu rezultatele proaste din startul de sezon: de cînd a fost introdus sistemul cu trei puncte acordate pentru o victorie, adică din 1994, Steaua n-a mai avut niciodată doar 11 puncte după opt etape! Cele mai proaste situaţii le-a cunoscut în 1999-2000 şi în 2002-2003, cînd s-au acumulat cîte 12 puncte. De fiecare dată, echipa s-a clasat atît de rău la finalul sezonului încît a ratat participarea în cupele europene!
Levy n-a jucat vreun derby
Faţă de Levy, Teaşcă întîlnise totuşi adversare mai grele. Unul dintre cele trei eşecuri ale lui fusese împotriva lui Dinamo, viitoarea campioană, într-o partidă disputată în Ştefan cel Mare. În vreme ce Ronny a pierdut cu Astra, cu Gaz Metan şi cu Pandurii.
Următorul ar avea noroc:)
Dacă istoria se va repeta întru totul, urmaşul lui Levy pe banca Stelei va avea sigur succes. De ce? Cînd Ienei l-a înlocuit pe Teaşcă, în 1975, nea Imi a făcut eventul Cupă-campionat în stagiunea imediat următoare. Erau primele trofee cucerite după o perioadă de secetă care durase patru ani. Acum, roş-albaştrii au doar o Cupă a României din 2007 încoace, deci un trofeu luat, tot în patru ani.
Ce a făcut Steaua de la Titi Teaşcă la Ronny Levy:
- Şi-a schimbat stema clubului de trei ori
- A cîştigat 16 titluri de campioană, 11 Cupe ale României, 5 Supercupe interne, Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei
- A rulat, cu tot cu Levy, 21 de antrenori principali
- A părăsit Ghencea de două ori. O dată temporar, din cauza unor lucrări de modernizare, derulate în 2006, a doua oară în vara asta, cînd a ales să se mute pe Naţional Arena
"Lotul Stelei e bun, eu rămîn convins de asta. Tot ce le trebuie jucătorilor e să se simtă sprijiniţi în continuare ca să iasă din criza asta!"
Ilie Dumitrescu, fost căpitan al Stelei
"Am făcut cele mai mari investiţii, şi tot n-am rezultate! Eu nu mai pot să gîndesc, nu pricep ce se întîmplă. Să-mi zică specialiştii, poate înţeleg ei ceva!"
Gigi Becali, patron Steaua
Pericol pentru încă o premieră!
Levy are şanse să mai lupte şi joi cu un record din istoria clubului. Steaua n-a pierdut niciodată contra unei formaţii din Cipru, de cînd s-a înfiinţat. Un eşec cu AEK Larnaca ar fi primul all-time. Pînă acum, au existat două "duble", deci patru întîlniri, dintre care trei au fost victorii şi un egal: 3-1 şi 2-0 cu Omonia Nicosia în CCE, sezonul 1987-1988, şi 2-2 şi 2-1 cu Anorthosis Famagusta, în Cupa UEFA, sezonul 1991-1992.