FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Steaua se refuză des! » De ce fug jucătorii buni de echipa din Ghencea

Alexandru Maxim este ultimul  nume mare care a refuzat Steaua.
Alexandru Maxim este ultimul nume mare care a refuzat Steaua.

Articol de - Publicat luni, 07 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 07 ianuarie 2013 09:46

Modul în care Gigi Becali tratează fotbaliştii, plafonul salarial impus de 3-4 ani, lipsa de trofee interne şi de perspective la un transfer mare ”afară” sînt doar cîteva din motivele pentru care Steaua nu mai atrage ca în trecut.

Vremurile în care orice jucător din prima ligă din România care era ofertat de Steaua semna imediat, fără să mai stea pe gînduri, au apus. Mai mult, cu fiecare mercato din Liga 1, se îngroaşă numărul fotbaliştilor pe care Steaua îi ofertează şi ei întorc spatele acestei echipe care în anii '80 şi '90, dincolo de trofeele cîştigate, avea renumele de formaţie care nu se poate refuza.

De ce a ajuns azi Steaua să fie tratată cu spatele de jucători importanţi? GSP face o analiză amplă, în care explică mai multe dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie.

1. Presiunea pusă de Gigi Becali
Patronul Stelei e poate principalul factor care a făcut ca Steaua să înceapă să fie refuzată de jucători. Criticile violente şi chiar unele măsuri pe care le-a luat în urma unor partide împotriva anumitor jucători au avut darul de a-i pune în gardă pe alţii şi de a-i determina să se gîndească bine înainte de a semna cu Steaua.

Exemple

Tiago Gomes: Portughezul a fost adus de Adrian Ilie, însă Gigi Becali l-a criticat aproape la fiecare meci, după care l-a dat afară. Adrian Ilie a explicat modul în care a supravieţuit Tiago în Ghencea: "Eu îl văzusem în 10 meciuri în Portugalia pe Tiago, juca dintr-o atingere, maximum două. După ce a început Gigi să se ia de el, nu-l mai recunoşteam, de frică să nu greşească făcea 5-6 atingeri, juca la siguranţă mereu, nu-l mai recunoşteam"

Bogdan Stancu: Ilie Dumitrescu a făcut o dezvăluire incredibilă despre modul în care Gigi Becali le schimba personalitatea jucătorilor: "Stancu nu mai avea curaj să vină la stadion îmbrăcat în ce dorea, nu-şi mai lua blugi tăiaţi, de frică să nu-l vadă Gigi şi să-l critice. Unii jucători erau, realmente, speriaţi de Gigi!"

"Dacă Gigi Becali ar fi fost patron cînd am venit eu la Steaua şi aveam doar 19 ani, eu mă terminam ca fotbalist. N-aş mai fi ajuns niciodată la ce nivel am ajuns pentru că m-ar fi distrus dacă m-ar fi criticat după ce jucam prost o dată sau de două ori" (Adrian Ilie, fost fotbalist Steaua)

2. Plafonul salarial de 10.000 de euro lunar
Începînd din 2009, la un an după declanşarea crizei financiare, Becali a impus o regulă care a schimbat total politica de transferuri a Stelei: orice fotbalist care vine nu trebuie să depăşească 10.000 de euro salariu lunar. Şi din acest motiv, multe ţinte importante n-au mai fost atinse.

Exemple

Wesley: Brazilianul chiar s-a amuzat la un moment dat că i-a fost propus un contract de 10.000 de euro atunci cînd Steaua îl dorea de la FC Vaslui, unde cîştiga de 3 ori şi jumătate mai mult.

Sînmărtean: Acum 3 ani, Steaua l-a dorit pe Sînmărtean, însă l-a pierdut pentru că i-a oferit doar 10.000 euro lunar. Mijlocaşul a semnat cu FC Vaslui şi a primit dublu.

3. Lipsa performanţelor interne
Ultimii 6 ani şi jumătate au însemnat cea mai neagră perioadă din istoria clubului. Nici un titlu de campioană şi un singur trofeu, Cupa României, au ştirbit din forţa cu care Steaua atrăgea fotbaliştii asigurîndu-le, practic, un CV important.

În plus, au apărut echipe în Liga 1, cel mai bun exemplu fiind CFR, care au cîştigat trofee şi care au participat în cupele europene, devenind imediat alternative la un transfer la Steaua.

Exemplu

Sepsi: În urmă cu un an şi jumătate, Steaua l-a ofertat, însă fundaşul stînga a refuzat. După doar un sezon, Sepsi a fost ofertat de CFR, echipă care a luat 8 trofee interne în ultimii 5 ani, iar Sepsi a acceptat şi a mers în Gruia.

4. A mai şi păcălit jucători
La Steaua, în ultima perioadă, fotbaliştii au avut de suferit din cauza conducerii. Fie că au avut mari probleme atunci cînd au plecat, cerîndu-li-se să renunţe la banii pe ultimele două-trei luni de contract, gen Neşu, Goian, Nicoliţă, fie, cînd au fost ofertaţi, unora li s-a cerut să-l sune ei pe Gigi Becali ca să negocieze.

Exemplu

Maxim: Fotbalistul a rămas şocat cînd a aflat de la televizor că va semna cu Steaua şi că i s-a stabilit deja şi salariul, de 8.000 de euro pe lună. A refuzat să mai vină şi după ce MM Stoica a încercat să negocieze cu el prin intermediul sms-urilor.

Sepsi: O scenă incredibilă s-a petrecut în 2008. Steaua îl dorea pe Sepsi şi l-a chemat la Palat pe agentul său. Acolo a venit şi Ioan Becali, care l-a dat afară în şuturi, Giovanni răzbunîndu-se pentru faptul că, atunci cînd Sepsi a plecat de la Gloria la Benfica, el a fost driblat şi transferul s-a făcut peste capul său.

5. Lipsa perspectivei unui transfer important
Steaua n-a mai vîndut un fotbalist la o mare echipă din Europa de 5-6 ani, de cînd Ogăraru a plecat la Ajax pentru 3,3 milioane de euro, iar Thereau a ajuns la Anderlecht pentru 3 milioane. În rest, doar transferuri la arabi, gen Rădoi, Ovidiu Petre, Rada, sau la echipe conduse de foşti antrenori ai Stelei, care au facilitat mutările, gen Stancu la Galatasaray după Hagi sau Goian luat de Zenga la Palermo.

Între timp, CFR Cluj l-a dat pe Pereira la Porto, Rapid l-a vîndut tot acolo pe Săpunaru, Dinamo l-a cedat pe Ştefan Radu la Lazio, apoi pe Torje la Udinese.

Exemplu

Rădoi: A fost nevoit să aştepte 9 ani din momentul în care a venit la Steaua pentru a pleca, dar şi atunci a făcut-o în lumea arabă, luat de prietenul său, Olăroiu.

N. Dică: Unul dintre cei mai importanţi fotbalişti pe care i-a avut Steaua în ultimul deceniu. Mereu golgeter, el n-a prins un contract bun, ci a fost achiziţionat de un fost antrenor al Stelei, Zenga, care era la Catania.

Nicoliţă: Steaua a refuzat ofertele pentru el, nu l-a lăsat să plece la timp şi a ajuns să fie luat doar de St. Etienne.

6. Fără siguranţă, cu multe schimbări de antrenor
Steaua a înlocuit antrenori pe bandă rulantă, lucru care le-a dăunat grav unor fotbalişti. Motivul? Erau doriţi şi susţinuţi de anumiţi tehnicieni, care plecau la scurt timp, iar cei nou veniţi nu-i mai luau în calcul şi îşi pierdeau postul de titular.

Exemplu

Răduţ: A fost adus de Piţurcă, a început ca titular, dar după ce a plecat Piţi şi-a pierdut locul în echipă. Mai mult, după venirea lui MM Stoica, adversar declarat al lui Piţurcă, Răduţ a fost marginalizat şi a ajuns să plece din Ghencea.

Vîtcă: În mai 2007 a fost adus de Olăroiu la Steaua, care anunţase că va fi om de bază în nou sezon. Oli a plecat după două luni, iar Vîtcă n-a fost pe placul nici unui viitor antrenor şi cariera lui la Steaua a devenit un fiasco.

Cel mai bun "11" al celor care au refuzat Steaua
Silviu Lung jr. - Rui Duarte, Milanov, Maftei, Sepsi - Herea, N'Doye - Maxim, Wesley, Sînmărtean - Goga

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva! Nu accept”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva! Nu accept”
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”
Superliga
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (64)
virgyl
virgyl  •  07 Ianuarie 2013, 17:49

cu 10 000 de euro nu faci performanta! uitati-va la CFR sa vedeti management adevarat!

ghandalf
ghandalf  •  07 Ianuarie 2013, 17:01

În concluzie, sunt trei motive pentru care jucătorii (valoroși) refuză Steaua : 1. El Ciobandante ; 2. EuroTurboOierul ; 3. Becali . QED

andystar
andystar  •  07 Ianuarie 2013, 16:39

In afara de Wesley nu ma intersa mult nici unul dintre astia ! Asa ca sa joaca unde vor ei !

Vezi toate comentariile (64)
Comentează