Articol de Remus Răureanu - Publicat sambata, 23 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 22 iunie 2012 19:45
În primul "11" pentru sezonul următor se va regăsi un singur străin, aşa cum s-a întîmplat ultima oară în sezonul la capătul căruia roş-albaştrii au terminat pe primul loc
Şase ani la rînd n-a cîştigat campionatul, iar Steaua s-a decis să apeleze din nou la ceea ce a făcut în anul în care a terminat pe primul loc, mai precis în sezonul 2005-2006. Strategia se referă la raportul jucători români - jucători străini pentru că în acel campionat, în primul "11" a existat din prima şi pînă în ultima etapă un singur fotbalist străin.
Rocha şi Nikolici se bat pe singurul post rezervat străinilor
De atunci, nu s-a mai întîmplat ca ponderea românilor să fie atît de mare, iar Steaua a ratat titlul an după an, avînd în echipa de bază chiar şi 6 sau 7 fotbalişti din afara graniţelor. Acum, Steaua revine la ce a făcut atunci şi anunţă un prim "11" în care îşi va face loc un singur străin, e vorba despre atacantul central, cel mai probabil Adi Rocha, dacă nu, atunci muntenegreanul Stefan Nikolici.
Doar portarul străin în tot lotul din 2005-2006
În rest, va fi ca în 2005-2006, cînd doar portarul n-a fost român. Atunci, în tur a apărat Vasili Hamutovski, care a plecat la finalul lui 2005 şi a fost înlocuit de portughezul Carlos. Aşa va fi şi acum, iar echipa va fi formată doar din români: Ogăraru de atunci va fi acum Dumitraş, iar Petre Marin e înlocuit de Latovlevici. Cuplul Gardoş-Chiricheş va fi cum a fost Goian - Ghionea, în timp ce Bourceanu şi Pintilii vor avea rolul lui Rădoi şi Paraschiv. Faza ofensivă era făcută acum 7 sezoane de Nicoliţă, Dică, Boştină şi Iacob, acum de Chipciu, Tibi Bălan sau Rusescu şi Tănase.
Atunci s-a început cu străin pe bancă
O diferenţă majoră faţă de acel sezon, la care Steaua se raportează în privinţa primului "11" şi a prezenţei jucătorilor români, o reprezintă antrenorul. În vara lui 2005, se începea campionatul cu un tehnician străin, Oleg Protasov fiind instalat la finalul lunii iunie. Acesta a plecat după finalul turului, a venit Olăroiu şi a dus echipa spre cel de-al 23-lea titlu. Din totalul punctelor acumulate atunci, Oli a strîns 52 la sută, iar Protasov 48 la sută.
COMPARAŢIE 2012-2013 versus 2005-2006
Şi sistemul va fi acelaşi
Echipa pentru sezonul următor: 1 străin
Tătăruşanu - Dumitraş, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Chipciu, T. Bălan, Cr. Tănase - Rocha (Nikolici)
Echipa care a luat ultimul titlu: 1 străin
Hamutovski (Carlos) - Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin - Rădoi, Paraschiv - Nicoliţă, N. Dică, Boştină - V. Iacob
7 jucători a avut Steaua la ultima acţiune a echipei naţionale: Tătăruşanu, Chiricheş, Gardoş, Latovlevici, Bourceanu, Chipciu şi Tănase
7 jucători a avut Steaua la echipa naţională în sezonul 2005-2006, cînd a şi cîştigat ultimul titlu: Goian, Ogăraru, Rădoi, Petre Marin, Nicoliţă, Dică şi Neşu
Şase ani la rînd fără trofeu, dar cu minimum 3 străini în primul "11"
Echipa în 2011-2012: 4 străini
Tătăruşanu - Martinovici, Chiricheş, Geraldo, Latovlevici - Chipciu, Bourceanu, Brandan, Tănase - Tatu, Rusescu
Echipa în 2010-2011: 4 străini
Tătăruşanu - Martinovici, Galamaz, Geraldo, Brandan - Nicoliţă, Ricardo, Marinescu, Tănase - Bilaşco, Dică
Echipa în 2009-2010: 7 străini
Zapata - Golanski, Jelev, Parpas, P. Marin - Nicoliţă, Ov. Petre, Toja, Karamian, Kapetanos, Stancu
Echipa în 2008-2009: 6 străini
Zapata - Golanski, Goian, Ghionea, P. Marin - Nicoliţă, Tiago, Toja, Semedo - Arthuro, Stancu
Echipa în 2007-2008: 5 străini
Zapata - Golanski, Goian, Ghionea, P. Marin - Nicoliţă, Rădoi, Mendoza - Dayro Moreno, Dică - Pepe Moreno
Echipa în 2006-2007: 3 străini
Carlos - Saban, Goian, Ghionea, P. Marin - Nicoliţă, Ov. Petre, Paraschiv, Boştină - Dică, Thereau
Primii străini acum 14 ani
Cînd a adus Steaua primul jucător străin în lot? În vara lui 1998, cînd antrenor era Mihai Stoichiţă. Atunci, albanezii Albert Duro si Elton Ceno au venit în Ghencea, însă doar primul a dat randament, rezistînd 3 ani la echipă, în timp ce atacantul Ceno a bifat doar 5 jocuri, după care a fost îndepărtat.
O singură perioadă a fost mai neagră
Dacă nu ar cîştiga titlul nici în sezonul următor, atunci Steaua ar egala cea mai neagră perioadă din istoria clubului fără cel mai important trofeu intern. Începînd din sezonul 1968-1969 au urmat 7 ediţii la rînd în care roş-albaştrii nu s-au impus în Divizia A, luînd titlul abia în 1975-1976. Acum, Steaua are 6 ani la rînd fără campionat.