FOTBAL  »  Superliga  »  PORTRET

Ultimul mohican al Cooperativei » Adrian Vidan a renunţat la arbitraj

Adrian Vidan şi-a încheiat cariera de arbitru cu un meci făcut praf: Braşov-Concordia 2-3
Adrian Vidan şi-a încheiat cariera de arbitru cu un meci făcut praf: Braşov-Concordia 2-3

Articol de , - Publicat miercuri, 11 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 aprilie 2012 22:06

Tuşierul din Bucureşti a anulat un gol valabil gazdelor şi a validat eronat golul doi al Concordiei, marcat din ofsaid. Cunoscuţii din fotbal îl caracterizează ca pe ”un tip descurcăreţ, abil, orientat şi crescut în al Cooperativei anilor '90”.

După ce a făcut vraişte meciul FC Braşov - Chiajna (2-3), asistentul Adrian Vidan a luat decizia de a se retrage din arbitraj. Două greşeli incredibile a comis în meciul de la poalele Tîmpei: a anulat eronat un gol al lui Buga pe motiv că, în momentul centrării, mingea depăşise linia porţii şi a validat golul doi al Concordiei, marcat din ofsaid de Rocha.

"Prieten cu «vinul de Lechinţa»"
Cine e însă Vidan, considerat drept ultimul mohican al celebrei Cooperative? Portretul se conturează chiar din mărturiile venite din lumea fotbalului. A fost promovat în lotul naţional la mijlocul anilor '90, pe vremea cînd şeful CCA era Dan Petrescu, iar peisajul arbitrajului românesc era unul foarte tulbure.

"A intrat de la început în «corpul de balet», dar, fiind băiat deştept, a ştiut să slalomeze cu cap peste toate obstacolele. În plus, e cunoscut ca un tip retras, nu foarte volubil sau sociabil, ai senzaţia în permanenţă că ascunde ceva. Şi era prieten cu cine trebuie, cu «vinul de Lechinţa»! :-)", povesteşte un oficial din prima divizie. În jargonul Ligii 1, expresia "vinul de Lechinţa" echivalează cu Bistriţa lui Jean Pădureanu.

Cîrţu: "Nu-l plîngeţi, o să-l reîntîlnim ca observator sau conducător!"
Iar Vidan chiar a fost eroul unui episod celebru, cu Gloria în prim-plan. În noiembrie 2010, a dictat de la linie un penalty în favoarea Bistriţei la sfertul de finală contra lui CFR Cluj! Şi din lovitura de la 11 m indicată de Balaj la semnalizarea colegului său de la margine s-a marcat unicul gol al întîlnirii: 1-0 pentru Gloria, calificată în semifinale.

Antrenor la CFR, Sorin Cîrţu l-a alergat la vestiare spre a-i aplica o corecţie: "Nu vă faceţi probleme că va dispărea, pleacă de la bine la mai bine, o să-l vedem observator sau conducător pe la vreo echipă!".

Alt episod "greu" cu Vidan: CFR Cluj - Vaslui 2-0, aprilie 2008, semifinalele Cupei, gol din ofsaid marcat de Diego Ruiz. Plus două penalty-uri neacordate moldovenilor de "centralul" Serea, care a şi fost exclus din arbitraj după acel meci.

Avram l-a scos de pe lista FIFA, Crăciunescu l-a recuperat de bun
Şi încă un moment care a făcut valuri: Steaua - Urziceni 5-0, aprilie 2011, meci de campionat, bucureştenii au înscris primele două goluri din ofsaiduri mari pe partea lui Vidan, în minutele 7 şi 10! Restul a fost un galop de sănătate. "Era om care putea merge şi pe ploaie, şi pe vînt acolo unde ardea casa. Înţelegeţi dumneavoastră!", a explicat un fost conducător de club.

În mandatul lui Vasile Avram, a fost scos de pe lista FIFA, în octombrie 2011, după 12 ani ca arbitru internaţional. Motivaţia: fără perspectivă, fiind spre finalul carierei, mai putea arbitra pînă în decembrie 2013. După arestarea lui Avram, a acuzat public faptul că s-a simţit vînat spre a i se face loc fiului cel mic al ex-şefului CCA, Valentin. "Crăciunescu l-a aruncat atunci la înaintare ca gură de foc împotriva lui Avram, s-a folosit de el, iar acum ce motiv ar mai fi avut să-l protejeze?", a decriptat scenariul ultimelor luni un fost membru CCA.

"Sîntem prea mici ca să avem acces la arbitri" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Chiajna)

"Vidan ar trebui anchetat, pentru că nu a fost în regulă. A greşit cu intenţie. Cred că e băgat la pariuri!" (Ioan Neculaie, patron FC Braşov)

"Nu mă încălzeşte cu nimic că s-a retras. Ar trebui să doneze baremul suporterilor braşoveni. Au fost greşeli prea mari pentru experienţa lui. M-am pîrlit cînd am spus că am încredere în arbitrii români!" (Marius Şumudică, antrenor FC Braşov)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Superliga
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (1)
brod
brod  •  11 Aprilie 2012, 09:32

ducă-se! şi pe unul ca ăsta îl plânge distinsul domn crăciunescu?! înseamnă că...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează