Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 18 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 aprilie 2012 22:25
Verdictul de ieri în "dosarul Valiza" vine să completeze tabloul implicării DNA în fotbalul românesc: urmăriri penale, tam-tam mediatic, acuzaţii, rechizitorii, uneori arest preventiv, însă nici o condamnare. Acum două săptămîni, "Dosarul Transferurilor", acelaşi rezultat.
Fireşte, nimeni nu doreşte pedepse pentru nevinovaţi. Dar dosarele "Valiza", "Mită pentru arbitri", "Mită în elicopter" şi cel al "Transferurilor" cumulează ani de activitate pentru procurori, cheltuieli suportate în final de români şi o pată neagră asupra fotbalului românesc, formată deocamdată doar din bănuieli.
Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a refuzat în mod constant propunerile Gazetei de a comenta izul de bombă care face fîs pe care acţiunile instituţiei conduse de el le întreprinde în fotbal. Iată cum arată un "dream team" al întrebărilor pe care Gazeta le adresează public DNA:
1. Care e suma pe care o vor plăti românii, reprezentînd cheltuielile de judecată în dosarele din fotbal şi care revin în sarcina statului, conform deciziilor de pînă acum ale instanţelor?
2. Ce se va întîmpla cu procurorii care au instrumentat dosarele din fotbal şi au întocmit rechizitoriile în aceste procese dinamitate din start de instanţă? Lucian Papici, şef Secţia I DNA (Dosarul Valiza), Doru Ţuluş, şef Secţia II DNA (Dosarul Transferurilor) şi procurorul-şef Daniel Morar vor demisiona dacă inculpaţii din fotbal vor rămîne nevinovaţi după epuizarea tuturor căilor de atac?
3. Cunosc procurorii în amănunţime mecanismele din fotbal şi înţeleg fenomenul, astfel încît să poată duce la capăt dosarele în instanţele următoare?
4. Au fost comise greşeli în instrumentarea cazurilor şi alcătuirea rechizitoriilor pe care vi le puteţi recunoaşte public?
5. După primele verdicte nefavorabile la "Transferuri" şi la "Valiza", vă asumaţi propria incompetenţă sau o invocaţi pe cea a instanţelor de judecată?
6. De ce nu s-a organizat flagrant în dosarul în care Vasile Avram e acuzat că a luat mită de la Sorin Ţerbea în condiţiile în care deţineaţi, pe interceptări, toate detaliile întîlnirii suspecte?
7. De ce, înainte ca speţa să ajungă în instanţă, s-a cerut arestarea preventivă a lui Vasile Avram în dosarul "Mită în elicopter" şi nu s-a respectat aceeaşi logică şi în Dosarul dezafilierii Craiovei, pentru Sandu şi Dragomir? Reprezenta Avram un pericol public mai mare decît cei doi?
8. De ce aţi trimis în judecată la grămadă cei 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor şi nu aţi alcătuit 8 dosare separate şi mult mai coerente, cîtă vreme e vorba de inculpaţi şi fotbalişti diferiţi, mai multe echipe păgubite şi perioade separate în care s-au realizat transferurile?
9. Puteţi nominaliza un singur succes notabil pe care l-aţi repurtat în sport de-a lungul celor 10 ani de activitate ai instituţiei?
10. Folosiţi dosarele din fotbal drept fumigenă ca să justificaţi activitatea instituţiei şi constanţa salariilor?
11. În ce an credeţi că veţi proba un fapt de corupţie la nivel înalt în sport:
a) La anul
b) La anul şi la mulţi ani
c) La Paştele Cailor
c) La revedere
Şeful DNA ia salariu de 13.240 de lei
DNA e condusă din august 2005 de procurorul şef Daniel Morar (45 ani). Conform declaraţiei de avere din 2011, acesta a cîştigat numai din salariu 158.857 de lei. Adică 13.238 de lei pe lună! Jurist de profesie, Daniel Morar are două case la Cluj, conduce un VW Passat din 2004 şi deţine în bănci 61.889 de euro, respectiv 163.790 lei. Are şi două credite bancare: 3.105 dolari şi 36.525 euro.
70 de milioane de lei, aproximativ 16,1 milioane de euro, este bugetul DNA pe 2012
143.069 lei a încasat din salariu, pe 2011, Doru Ţuluş, şeful secţiei II DNA, conform propriei declaraţiii de avere
145.414 lei a încasat din salariu, pe 2011, Lucian Papici, şeful secţiei I DNA, conform propriei declaraţiii de avere
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul