Articol de GSP - Publicat vineri, 17 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 17 iunie 2011 16:52
1. De 21 de ani, Federaţia Română de Fotbal nu mai beneficiază de niciun ban public, forul nostru fotbalistic rulând exclusiv bani privaţi, în condiţiile în care FRF este o instituţie de drept privat. Într-adevăr, ea se supune tuturor controalelor financiare ale statului, auditului intern şi celui extern, iar toate operaţiunile sunt efectuate respectând în totalitate legislaţia naţională.
UPDATE Federaţia Română de Fotbal nu a întîrziat să-i răspundă deputatului timişorean care a propus înfiinţarea unei comisii de anchetă a FRF. Răspunsul forului condus de Mircea Sandu este mai mult ironic la adresa lui Gheorghe Ciobanu, încheind dreptul la replică cu un simplu "no comment".
"Lecturând declaraţiile făcute azi, 17 iunie a.c., de deputatul PDL de Timiş, domnul Gheorghe Ciobanu, nu putem constata decât că se află într-o permanentă şi periculoasă eroare:
2. Atenţie la această tentativă de imixtiune a politicului! Nu uitaţi ce au păţit Federaţiile din Bosnia-Herţegovina, Ungaria sau Polonia, pentru a da doar trei exemple. Informaţi-vă, domnule deputat!
3. Cât despre vehiculata cotă de 20 la sută din încasările realizate din pariurile sportive, aceasta a fost abrogată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 77/2009.
Nu ne referim decât la trei aspecte, care, însă, spun totul despre pertinenţa discursului domnului Ciobanu.
Drept care, no comment"
Deputatul de Timiş Gheorghe Ciobanu (PDL) a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze activitatea FRF atît sub aspect financiar, cît şi sub cel al acuzaţiilor de abuzuri şi corupţie care-i sunt aduse în presă.
Ciobanu a declarat într-o conferinţă de presă, că propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze modul în care FRF cheltuie fondurile publice pe care le are la dispoziţie, să analizeze acuzaţiile de corupţie venite din partea presei şi a unor conducători de cluburi şi să verifice dacă procesul de licenţiere a echipelor de fotbal a fost unul echitabil.
"FRF nu este stat în stat, atât timp cât cheltuie bani publici", a afirmat Ciobanu, conform Mediafax.
El a afirmat că, în funcţie de concluziile comisiei parlamentare de anchetă, va fi sesizat Parchetul sau DNA.
Pe de altă parte, Ciobanu a spus că va încerca schimbarea legii prin care FRF primeşte 20 la sută din încasările Loteriei Române din pariurile sportive. El a spus că, dacă propunerea sa va fi aprobată de Parlament, FRF ar urma să primească doar 5 la sută din aceste încasări, respectiv în jur de 1,5 milioane de euro anual, faţă de 6 milioane de euro, cât primeşte acum, restul banilor urmând să fie alocaţi Comitetului Olimpic Român pentru finanţarea altor sporturi.
"FRF, din pariuri sportive, conform legii, ia 20 la sută din încasările realizate din pariuri sportive. Acest buget al FRF a crescut de la an la an, dar performanţa sportivă a scăzut de la an la an. Am pregătit o iniţiativă legislativă prin care aceste procente să fie realocate. Astfel, 5 la sută din apriurile sportive să le ia FRF, adică 1,5 milioane de euro anual şi 15 la sută să meargă la Comitetul Olimpic Român. Pentru că avem şi alte sporturi, unde avem performanţă, dar nu avem buget", a conchis Ciobanu.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!