FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL STRANIERILOR / EPISODUL TREI

Vai de Brazilia noastră! » A apus vremea lui Culio şi Wesley: am rămas cu 35 de sudamericani fără strălucire

Favela, patria fotbalului brazilian, e un amestec de sărăcie şi fericire, soare şi nori: de aici pleacă anual sute de jucători spre toate colţurile lumii!
Favela, patria fotbalului brazilian, e un amestec de sărăcie şi fericire, soare şi nori: de aici pleacă anual sute de jucători spre toate colţurile lumii!

Articol de GSP - Publicat marti, 23 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 23 octombrie 2012 09:50

Din 2000, în toate finalele de Liga Campionilor şi Europa League a apărut cel puţin un sudamerican, în Liga 1 sînt 6 echipe fără jucători de pe continentul fotbalului fierbinte. Liderul României e Gloria Bistriţa, cu 4 brazilieni şi 2 argentinieni în lot, dar cotele lor de piaţă însumează 1,6 milioane euro.

În ultimele trei sezoane din Liga 1 s-au perindat numeroşi fotbalişti sudamericani, mulţi dintre ei reuşind să marcheze evoluţia cluburilor româneşti: motorul Spadacio şi stîlpul Marcos Antonio la Rapid, inventivii Culio, Renan şi Peralta la CFR, stelele Wesley şi Adailton la Vaslui. Acest sezon propune însă o selecţie în pripă şi fără rezultate în privinţa sudamericanilor: marea majoritate fotbalişti fără carte de vizite, poposiţi de la echipe anonime şi care nu au arătat mare lucru pînă acum.
531285-evolutie.jpg

Echipa Liga 1 Sudamericană 2012/13
Pecanha - Wallace, Glauber, Erico, Junior Morais - Aguirregaray, Luis Alberto, Bastos - Viglianti, Ronny, Rocha
Rezerve: Cafasso, Guilherme, Caue, Eric, Romario, DiStefano, Alex dos Santos

Echipa Liga 1 Sudamericană 2009-2011
Zapata - Helder, M. Antonio, Gladstone, Brandan - Spadacio, Culio, Eric  - Wesley, Adailton, J. Moraes
Rezerve: Cardoso, Ezequias, Weldon, Dubarbier, Renan, Peralta, D. Ruiz

Samba la putere, dar în picioarele goale
Lotul sudamerican e dominat de brazilieni (27), completat de argentinieni (5), uruguayeni (2) şi surinamezul Nicandro. Valoarea medie pe piaţa transferurilor pentru un latino-american din Liga 1 e de 595.000 de euro, însă aparenţele pot înşela: cifra e crescută de cei 5 stranieri ai CFR-ului, toţi cotaţi în jurul la un milion de euro, sau de jucători precum Caue (Vaslui) şi Rocha (Steaua), cu cote asemănătoare de piaţă.

În fapt, 20 dintre cei 34 de sudamericani nu sar de 500.000 de euro în accepţiunea transfermakt.de! Doar 11 dintre fotbalişti au profil defensiv (un portar, opt fundaşi, doi închizători), semn că echipele româneşti au căutat soluţii tehnice, aportul de viteză şi creaţie specific Americii de Sud. Dar oare le-a ieşit afacerea?

12 state formează America de Sud: Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Venezuela, Brazilia, Surinam, Uruguay şi Argentina. În Liga 1 sînt reprezentate doar ultimele patru

De la Taboao da Serra la dezamăgire în România
Primul criteriu dezarmează: 61% dintre sudamericani nu au prins în teren nici măcar jumătate din minutele posibile în Liga 1. Deşi s-au căutat soluţii ofensive, cei mai jucaţi sînt fundaşii Astrei şi Petrolului, Junior Morais (1080 minute) şi Guilherme (1019). Cei 12 atacanţi au marcat, în medie, un gol la 275 de minute, golgheter fiind stelistul Rocha (6 reuşite) iar lider în top-ul asisst-urilor acelaşi apărător petrolist Morais (6 pase de gol).

Cluburile de la care provin sudamericanii sînt nume pitoreşti, dar total străine de lumea mare a fotbalului: Clube Atletico Taboao da Serra în cazul lui Alex Braz (U Cluj) sau Deportivo Moron pentru Reano (Bistriţa). În cazul lui Erico şi Alex dos Santos, ambii U Cluj, cariera începe la echipele secunde ale celor de la Fluminense şi Palmeiras, în vreme ce rapidistul Wallace a început în România la Girom Albota!

Cît contează sudamericanii în fotbal
Din 2000 pînă azi, nu a existat finală de Liga Campionilor sau Europa League în care să nu joace un fotbalist din America de Sud. Recordul pentru Champions League pentru această perioadă îl reprezintă finala din 2010, Inter Milan-Bayern, cu 8 astfel de jucători în teren!, în vreme ce pentru Europa League, finala Porto-Braga din 2011 a însemnat 18 sudamericani!

În Serie A evoluează 55 de argentinieni, 47 de brazilieni, 24 de uruguayeni, 12 chilieni, 10 columbieni, doi peruani şi un paraguayan! E vorba de 151 de sudamericani într-o ligă de top a continentului, iar linia e confirmată şi de cifrele din Spania, unde sînt 77 de astfel de stranieri, cel puţin 3, în medie, la fiecare echipă!
531287-tari-brazilieni.jpg

Cum arată America de Sud la noi
Revelaţiile Ligii 1 din lotul sudamerican pot fi numărate pe degete: Bastos (CFR), Romario (Bistriţa), Viglianti (Oţelul), Guilherme (Petrolul) şi Junior Morais (Astra). Se aşteaptă mult la Cluj de la Luis Alberto şi Aguirregaray, vasluianul Caue pare că nu a arătat tot ce poate, rapidistul Renan nu şi-a însuşit încă nivelul tactic. Stelistul Rocha este inconstant, Eric (Gaz Metan) trebuie să revină la forma de altă dată, Lucas (Ceahlăul) revine după accidentare iar Didi (Oţelul) şi Cesinha (Petrolul) fac parte din veteranii care s-au stins.

Sudamericanii din Liga 1 (34)
6 Bistriţa: Laio, Ayza, Markisio, Romario (BRA), Cafasso, Reano (ARG)
5 CFR: Bastos, Ronny, Luis Alberto (BRA), J. Martinez, Aguirregaray (URU)
5 Rapid: Glauber, Wallace, Figueiredo, Renan, Pecanha (BRA)
4 U Cluj: Alex, Erico, Braz, Cleiton (BRA)
3 Astra: Junior Morais, Amorim (BRA), DiStefano (ARG)
3 Gaz Metan: Vitinho, Eric (BRA), Nicandro (SUR)
2 Oţelul: Didi (BRA), Viglianti (ARG)
2 Steaua: Machado, Adi Rocha (BRA)
2 Petrolul: Guilherme, Cesinha (BRA)
1 Chiajna: Welington (BRA)
1 Ceahlăul: Lucas (ARG)
1 Vaslui: Caue (BRA)
Fără sudamericani: Braşov, Iaşi, Pandurii, Viitorul, Severin, Dinamo

Ţările sudamericane:

Brazilia
- un scoţian, Thomas Donahue, a adus fotbalul în Ţara Cafelei: primul meci s-a jucat în aprilie 1894, pe un teren improvizat la marginea unei fabrici din Bangu
- 100 de cluburi activează în primele 4 ligi din Brazlia, piramida fotbalului intern fiind completată cu alte trei niveluri, campionatele statale: 27 de ligi în primul nivel, 26 în al doilea şi 13 în al treilea!
- 16 fotbalişti brazilieni joacă în acest sezon în prima ligă din Vietnam, 8 jucători în Thailanda, 5 în Siria, 3 în Myanmar, 26 în Malta şi 2 în Brunei!

Argentina
- deşi fotbalul e cel mai popular sport, cel naţional este "pato": ceva între polo şi baschet, jucat călare pe cai, în care scopul e să porţi mingea într-o plasă cu mîner. "Pato" înseamnă raţă, la începuturi animalul înlocuia mingea!
- populaţia ţării este de 42 milioane locuitori iar capacitatea medie a unui stadion din prima ligă (20 de cluburi) este de 38.000 de locuri
- 199 milioane de euro au cîştigat cluburile din prima ligă în ultimii trei ani din vînzarea a 1104 fotbalişti: recordul ultimilor ani s-a atins în 2007/2008: 175 de milioane de euro au ajuns la cluburi din 365 de jucători vînduţi

Uruguay
- cu o populaţie de doar 3,3 milioane locuitori, Uruguay este cea mai mică ţară care a cîştigat o medalie olimpică de aur (1924, 1928) şi Campionatul Mondial de fotbal (1930, 1950) 
- cel mai vechi derby din lume, exceptînd fotbalul britanic, este "El Clasico" uruguayan, Club Nacional-Penarol, prima partidă disputîndu-se în 1900
- culorile clubului Penarol Montevideo, galben-negru, sînt cele care au inspirat echipa FC Braşov să adopte echipamentul de astăzi, ca urmare a unui turneu amical al "stegarilor" în Uruguay (1966)

Surinam
- fosta colonie olandeză are o populaţie de 560.000 de locuitori, iar stadionul naţional din Panamaribo, Andre Kamperveen, are o capacitate de doar 6.000 de locuri
- origini surinameze au foştii fotbalişti olandezi Gullit, Winter, Reijkaard, Reiziger, Hasselbaink dar şi extremele batave Lens şi Narsingh care au învins la Bucureşti "naţionala" (1-4)
- preşedintele Desi Bouterse (67 de ani) a fost condamnat în Olanda la 11 ani de închisoare pentru trafic de cocaină şi are un mandat Europol pe numele său, dar beneficiază de imunitatea funcţiei în stat

Doldora de africani şi ex-iugoslavi!
În primul episod, dosarul stranierilor din Liga 1 a prezentat situaţia fotbaliştilor cu origini africane din fotbalul românesc, 40 în această ediţie, un record pentru primul eşalon! Al doilea episod a fost consacrat jucătorilor care provin din spaţiul ex-iugoslav, 30 la număr, cei mai constanţi stranieri din Liga 1.

Citeşte în episoadele următoare:
- cum colorează Liga 1 fotbalişti din Guadelupa, Iordania şi Honduras
- povestea valurilor portugheze de fotbalişti în Liga 1
- aventurile exotice ale jucătorilor vest-europeni în campionatul românesc

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (2)
gabriv
gabriv  •  23 Octombrie 2012, 09:41

Astia mananca fotbal, cred ca din jucatori obtin cele mai mari venituri la export!

vladutz13
vladutz13  •  23 Octombrie 2012, 01:19

Oare este o coincidenta ca tocmai acum cand le-a scazut numarul am inceput si noi sa facem ceva cu Nationala??? Eu nu le contest valoarea... cum sa contesti pe Wesley, Adailton, Weldon?? nu, meritau sa fie titulari clar, insa acum jucand mai multi romani, au si ei sanse sa-si intre in mana... joaca ceva mai slab, dar e mai bine pt Nationala.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează