Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 24 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2011 22:39
În cele 58 de zile petrecute în arest, fostul şef al CCA a stat în încăperea pe care a ocupat-o timp de şapte luni şi jumătate preşedintele LPF în '90, acuzat de abuz în serviciu din perioada cînd conducea clubul Victoria. Iar Ţerbea a stat în ”celula Gigi Becali”
Agitaţie mare, ca de obicei cînd e vorba despre un proces al fotbalului, ieri, la Curtea de Apel, acolo unde urma să se judece un nou termen al dosarului "Mită în elicopter". Era prima înfăţişare în care "actorii" principali, Vasile Avram, fostul şef al CCA, şi Sorin Ţerbea, fost membru în Comitetul Executiv FRF, urmau să fie prezenţi în sală fără cătuşe, ei fiind eliberaţi din arest cu două zile în urmă. Camerele de luat vederi se aliniaseră în faţa sălii P 955 cu aproape două ore înainte. Din cînd în cînd, prin sala imensă, cîte un avocat mai vîrstnic întreba: "Aveţi nevoie de apărare?". E criză şi în lumea robelor.
Avram a slăbit 3 kg
Cu 30 de minute înainte de programarea oficială a începerii audierilor, ora 14:00, a apărut primul dintre inculpaţi, Vasile Avram. Era însoţit de fiul său, arbitrul Marius Avram. Tuns, frezat, cu pantofi de piele întoarsă, adică impecabil. Chiar şi aşa, urmele celor aproape două luni de arest nu s-au şters. Se vede că a slăbit. Vreo trei kilograme, estimează apropiaţii. E calm, i-au dispărut teama şi nesiguranţa din precedentele înfăţişări, cînd purta cătuşe.
Îşi aranjează cureaua, semn că pantalonii au rămas un pic cam largi. Evită să dea declaraţii. Nu vrea să discute nici despre amănuntul că a stat în arest exact în celula pe care a ocupat-o şi Dumitru Dragomir, în '90. Şi Ţerbea a stat într-o celulă celebră, cea a lui Gigi Becali, cînd a fost reţinut pentru sechestrare de persoane, în 2009. Avram a mai avut 6 colegi în aceeaşi încăpere, toţi "gulere albe", fără criminali sau violatori. Nu le-a lipsit televizorul şi presa scrisă.
În arest, Ţerbea a alergat zilnic pe bandă
La puţin timp a apărut şi Sorin Ţerbea. La fel de sigur pe el ca întotdeauna. Şi el, impecabil. Pus pe vorbă, cu un tonus surprinzător, expansiv şi volubil. "Sînt nevinovat. Din interceptări, DNA ştia unde zboară elicopterul meu. De ce nu l-au oprit la Otopeni, să facă un flagrant? Să fi văzut atunci dacă Avram avea ceva de la mine asupra lui! O să vedem!".
Apoi îşi explică voiciunea: "Sînt în mare formă. În arest, am fost în fiecare zi la sala de forţă, am alergat pe bandă, am tras de greutăţi. Merg şi acasă la sală, dar acolo nu prea am timp. În arest nu aveam altceva de făcut". Stătea departe de Vasile Avram. Cei doi au interdicţie să comunice.
Martorul Sandu a venit "în calitate de om"
A apărut şi Mircea Sandu. "Am venit în calitate de om", le aruncă ziariştilor. Se salută cordial cu Ţerbea: "Îmi pare bine să vă văd liberi, aşa cum şi trebuie". Apoi a intrat repede în sala de judecată, unde alte procese erau pe rol.
Între timp, judecătorii s-au retras şi au lăsat locul celei care urma să conducă audierile în cazul "Mită în elicopter". Părea o pauză la teatru, unde se schimbă decorul. Alt grefier, alte dosare. Intră şi Avram. Naşu' îl tachinează rîzînd: "Domnu' Avram, nu vorbiţi cu noi?". "Nu pot, că sînteţi martori!", i-a răspuns zîmbind Avram.
"Înţelegeam dacă-mi ascultau telefoanele ca spion!"
În prezenţa tuturor, judecătoarea Liliana Bădescu a trimis martorii afară şi a desigilat plicul care conţinea 4 DVD-uri cu interceptările telefonice efectuate în acest caz. Mîine, convorbirile vor fi ascultate de părţi şi de instanţă, cu uşile închise. "Punem noi la dispoziţie aparatura", anunţă amabil avocatul lui Avram, Marian Nazat.
Conform actelor de la dosar, interceptările au fost făcute pe baza Legii siguranţei naţionale, folosită împotriva trădătorilor, spionilor, a celor care uneltesc la răsturnarea regimului sau fură armament în scopul declanşării unor războaie. "Dacă m-ar fi arestat ca spion sau trădător de ţară, aş mai fi înţeles să-mi asculte aşa telefoanele. Dar nu-mi dau seama ce treabă are mita de care sînt acuzat cu Siguranţa naţională", explică Ţerbea. El a cerut desecretizarea motivelor pentru care telefoanele i-au fost ascultate înainte să se înceapă urmărirea penală, dar instanţa i-a respins solicitarea. Explicaţiile din mandat rămîn secrete.
"Unde plecaţi, domnu' Sandu? Cu toţii sîntem grăbiţi!"
Intră martorul Mircea Sandu: "Am lucrat foarte bine cu domnul Avram. L-am ales la şefia CCA pentru calităţile sale organizatorice şi administrative". Nu ştia de ce a fost desemnat supervizor la meciul FCM Tg Mureş - U Cluj, un meci fără miză de la finalul sezonului trecut. "Liga, condusă de domnul Dumitru Dragomir, stabileşte supervizorii".
A evitat elegant întrebarea procurorului: "Chiar era nevoie de un supervizor la un meci ca acela?". "Nu ştiu, dar la orice meci e o miză, e miza meciului...". Zîmbete pe sub masă! Despre Ţerbea a spus că nu-l cunoaşte prea bine, "doar de la şedinţele Comitetului Executiv. Nu am remarcat ca Ţerbea şi Avram să fi avut nişte intimităţi, ca să zic aşa". A corectat ceva în stenograma grefierului, voia să plece. "Nu se poate să părăsiţi sala pînă la final! Cu toţii sîntem grăbiţi, dar rămîneţi aici!", l-a oprit judecătoarea. Sandu s-a conformat. S-a dus la locul său şi i-a făcut cu ochiul avocatului, semn că "totul e OK".
Dialog Sandu - judecătoare
- Domnule Sandu, aţi discutat oficial în Comitetul Executiv ce-i cu atîtea scandaluri în fotbalul românesc?
- Cum să nu, doamnă? Dovadă că am şi făcut multe schimbări la regulament, în special la cel disciplinar
Ţerbea, mai agitat. Avram, preocupat de mustaţă
Pe timpul audierilor, Ţerbea a fost mai agitat. A şi vrut să intervină în timpul audierii lui Mircea Colceriu, patronul unei case de schimb valutar din Tg.Mureş, unde ar fi schimbat banii pentru Avram. A fost invitat să se oprească. În schimb, Vasile Avram a stat calm, ascultînd atent depoziţiile şi jucîndu-se din cînd în cînd cu mustaţa proaspăt tunsă.
Povestea de ieri a durat două ore şi jumătate. Iar cînd judecătoarea a anunţat finalul, martori şi inculpaţi deopotrivă au năvălit pe uşă, ca la şcoală, cînd sună clopoţelul de pauză. Hai, pa, ne revedem la alt episod pe 13 decembrie!
"Pînă la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile în acest caz, nici măcar nu m-am gîndit să încerc să revin la conducerea Comisiei Centrale de Arbitri"
Vasile Avram către ziarişti, la sosirea la Curtea de Apel
"În timpul anchetei mi s-a propus să instaleze pe mine microfoane pentru înregistrări, dar am refuzat. Ce Dumnezeu, eu sînt făgărăşean serios, domne', nu mă ţin de prostii din astea!"
Sorin Ţerbea, fost membru CEx FRF
L-au "umflat" de pe bicicletă!
Episod ca în filmele americane al cărui erou a fost unul dintre inculpaţii din dosarul "Mită în elicopter", în urmă cu circa două luni, cînd s-a pornit cercetarea penală. Recepţionerul de la hotelul lui Ţerbea, Vasile Chiorean, acuzat de complicitate la dare şi luare de mită, a fost ridicat atunci de pe stradă de procurori: tînărul de-abia plecase de acasă cu bicicleta, iar pe marginea drumului a fost abordat de doi poliţişti care l-au legitimat şi l-au rugat să-i urmeze. "Băiatul s-a speriat teribil pînă a înţeles despre ce e vorba", au povestit apropiaţi ai familiei lui Chiorean.
33 de martori vor fi audiaţi în procesul Mită în elicopter, 7 dintre ei urmînd să fie chemaţi în faţa judecătorilor pe 13 decembrie, cînd va avea loc un nou termen
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”