Articol de Cristian Geambașu - Publicat marti, 23 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 22 octombrie 2012 23:59
Decarul dinamovist s-a întors cu faţa la fotbal într-un moment în care echipa lui suferă. Dinamo îi datorează victoria. Lui şi atitudinii de echipă mică a Rapidului.
Era vară şi era cald cînd Barcelona venea la Bucureşti. Au venit, au plecat, n-am înţeles mare lucru din vizita lor. Dacă s-ar fi jucat atunci, la timpul lui, Dinamo- Rapid ar fi trecut drept un derby. Unul dintre două candidate la titlu. Acum, după 12 etape, avem altceva pe masă. Un meniu banal. Două echipe liniştite, de la mijlocul clasamentului. Aşa să fie? Nu, pentru că vorbim despre Dinamo şi Rapid, două cluburi importante, cu tradiţie. Aşa să fie? Nu, pentru că vorbim despre două echipe în fierbere tocmai pentru că întîlnirea directă le-a găsit vecine de clasament. Locurile 7-8, o vecinătate a mediocrităţii. Poziţia din clasament, oglindă fidelă a jocului.
VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!
Pancu loveşte din nou
Fix o jumătate de oră a trecut pînă cînd Pancu l-a păcălit pe Bălgrădean cu un şut pe colţul scurt, după o pasă inteligentă a orchestratorului Teixeira. 1-0 pentru Rapid, care a arătat parcă mai mult calm. 1-0 după un şut la colţul scurt. Colţul scurt, colţul oricărui portar, mai puţin al lui Bălgrădean care a plonjat cu întîrziere. Înainte de golul lui Pancu fuseseră minute în care Dinamo punctase la capitolul posesie, dar şi la ocazii.
Cea mai mare, la lovitura liberă executată de Cătălin Munteanu (11) din colţul careului, urmată de lovitura de cap a lui Alexe, cu mingea care loveşte transversala şi ricoşează la Curtean, care, la rîndu-i, şutează în blocajul rapidist. Cu 6 minute mai devreme, Curtean fusese protagonistul unei faze din categoria "Moartea fotbalului" - pasă excelentă primită de la Alexe, încercare de sprint, urmată de un şut atît de slab că nu mergea nici ca pasă la portar.
Alexe răspunde
Dinamo n-a reacţionat nervos după primirea golului, aici prin nervos înţelegînd iuţirea acţiunilor. Cătălin Munteanu a continuata să combine cu Boubacar, iar Cosmin a traversat terenul de la stînga la dreapta şi invers în căutarea unei pase către Alvarez sau Curtean. Şi, cum se întîmplă din ce în ce mai des, pe cînd Rapidul încerca să conserve rezultatul şi să intre în avantaj la pauză, a venit golul celorlalţi, al conduşilor. Boubacar (45) a ajuns în poziţie de şut, iar mingea expediată spre poarta giuleştenilor este respinsă în faţă de Pecanha. Atent şi la locul potrivit, Alexe n-a mai iertat. 1-1 şi adulmecam o repriză a doua cu substanţă fotbalistică.
Pauza, sfetnic dinamovist
Băieţii din Ştefan cel Mare ies mai vii de la cabine, ocupînd terenul advers încă din primele minute ale părţii a doua a meciului. Curtean şi Alvarez dau consistenţă jocului pe flancuri, iar Cătălin Munteanu iuţeşte ritmul paselor. Alexe (50) şi Matei (53) îl pun la treabă pe Pecanha, care încearcă să repare ceva din greşeala de la gol. Deşi are jucători de calitate, ca Teixeira, Bozovici sau Grigore, Rapidul nu face altceva decît să încerce domolirea atacurilor dinamoviste. Dar minima rezistenţă este o tactică falimentară.
Cosmin Matei (59), unul dintre cei mai activi jucători ai lui Bonetti, este faultat la marginea careului, iar lovitura liberă este executată de Alexe. Şutul este oprit de Ionuţ Voicu, sancţionat cu cartonaş galben pentru nerespectarea distanţei regulamentare. Lovitura se repetă după acelaşi scenariu, dar cu alt actor în rolul barajului viu. Cu deosebirea că Grigorie face şi henţ, motiv pentru care Cristi Balaj arată punctul de la 11 metri. A 3-a lovitură liberă consecutivă bătută de Alexe, acum un penalty, este fatală Rapidului. Şut puternic, precis, 2-1 pentru Dinamo.
Rapid la atac
Previzibil, băieţii "celui mai mare rapidist în viaţă", Marian Rada, îşi aduc aminte că fotbalul se mai joacă şi pe atac. Mai ales atunci cînd te revendici din farmecul vieţii. Este rîndul lui Dinamo să temporizeze, iar al adversarilor să atace. Bălgrădean se opune şutului lui Pancu (65), căpitanul rapidist fiind evident alt om după plecarea lui Sabău. Ca atitudine, ca dăruire în meci. Timpul trece greu pentru fundaşii dinamoviştii, o dată pentru că nu presiunea exercitată de adversar este punctul lor forte şi a doua pentru că oamenii din faţă n-au mai produs ceva care să creeze pericol la poarta apărată de Pecanha.
Totuşi, Dinamo continuă să muşte pe contraatac, fiindcă Ţucudean simte ce înseamnă să rugineşti pe bancă. Oros semnează ultima ocazie rapidistă, iar Bălgrădean încheie meciul cu un reflex demn de un portar care îşi respectă meseria. E gata. Fumigenele nu mai ard, petardele au tăcut, s-a lăsat frigul peste stadionul prea mare pentru Dinamo şi Rapid. E frig mai ales pentru cei care au pierdut. În Giuleşti se anunţă o iarnă timpurie.
ALTE ŞTIRI DESPRE MECI:
Au cerut fault la golul lui Alexe
Rapidiştii i s-au plîns lui Cristi Balaj în pauza meciului, reproşîndu-i arbitrului că n-a dictat fault în atac la reuşita lui Alexe din minutul 45, cînd alb-roşiii au egalat. Giuleştenii susţin că Pecanha a fost imobilizat de Matei, care se prăbuşise peste el, şi că în aceste condiţii nu a mai putut interveni la şutul lui Alexe.
Rapidiştii au urlat la arbitru
Cristi Balaj a fost duşmanul numărul 1 al rapidiştilor. Întîi, giuleştenii au contestat golul egalizator al lui Alexe, motivînd că Pecanha a fost imobilizat de Matei, care se prăbuşise peste el, nelăsîndu-l să intervină la şutul dinamovistului. Apoi, în minutul 62, cînd şutul lui Curtean l-a lovit în cot pe Grigorie, vişiniii au contestat decizia, susţinînd că mingea s-a oprit în umărul rapidistului. Rapidiştii au luat foc trei minute mai tîrziu, cînd Pancu a luat "galben" pentru simulare la intervenţia lui Bălgrădean din careu.
Bergodi stă la pîndă
Deşi Constantin Zotta, preşedintele executiv al Rapidului, a anunţat ieri că, în eventualitatea în care Rada va avea rezultate, va continua pe banca giuleştenilor şi din iarnă, aseară la meci a asistat Cristiano Bergodi. Acesta e prieten cu directorul sportiv al giuleştenilor, Renzo Rossi, şi în prezent e liber de contract, după ce s-a despărţit de Modena, formaţie din Serie B. Bergodi (48 de ani) a mai antrenat Rapidul în 2007, reuşind să cîştige Supercupa României.