Articol de Maria Andrieş - Publicat luni, 23 februarie 2015 00:00
Steaua - Rapid 0-1. În faţa unui Rapid dornic de viaţă, Steaua a plătit scump relaxarea de lider, fiind învinsă cu un gol superb al cehului Gecov.
Fanii rapidişti au oferit spectacolul dinaintea meciului. Au dansat şi au cîntat aşa frumos că fanii stelişti s-au întors ca la un semnal să-i filmeze cu telefoanele. Mai că n-au aplaudat! Fluierul de start risca să fie acoperit de bubuitul petardelor, dacă nu interveneau jandarmii, ca pompierii pe scena teatrului, să calmeze începutul de incendiu.
VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!
Steaua - Rapid 0-1. Campionii lenei
Steliştii sau "deja campionii" au intrat pe teren cam fără chef. Iar liniştea intensă de la tribune, ca înaintea unui concert filarmonic, nu i-a înviorat. Deşi galeria vişinie, responsabilă de coloana sonoră a meciului, sălta şi cerea "Rapid, dă-le gol!", echipa lui Pustai părea mai preocupată să nu ia gol.
Aşa că a îndrăznit puţin şi a păzit adversarul om la om. Unde sînt derby-urile de odinioară, unde sînt orgoliile? Suporterii stelişti au scos doar o torţă de la ciorap, prin minutul 8. Torţa a plonjat spre tunelul de la vestiare şi a fost redusă la fum, pînă să scoată vreun zgomot.
Unu solist: Papp
Pe fondul relaxării coechipierilor, Papp şi-a făcut numărul pe toate posturile. L-a faultat pe Pancu, în loc să-l ajute să treacă strada. Apoi a fost el însuşi faultat şi a scos o lovitură liberă din 17 metri, ratată la pas de Chipciu şi Ţucudean. După primul sfert de oră, nu se zărea diferenţa din clasament. Abia în minutul 16 Steaua a izbutit o bară spectaculoasă, de departe faza primei reprize. Papp omul-orchestră a reluat cu capul din careu, din centrarea lui Ţucudean.
Balonul a ricoşat în bara laterală şi a fost deviat cu gîfîieli înainte de a trece de linia porţii. Jucătorii lui Gâlcă spuseseră ce-au avut de spus. Apoi au tăcut. Papp a continuat să scoată cornere, să faulteze în atac, să facă un-doiuri cu el însuşi. Rapidul livra acţiune numai dinspre galerie. Mirosul de fosfor şi bubuiturile înfundate, ca de grenade în tomberon, dădeau lîncezelii din teren un "nu-ştiu-ce" festiv, ca pe vremuri.
Speculînd timid plictiseala adversarilor, rapidiştii au trecut la contre din ce în ce mai obraznice. Împinşi de masivul Cmovs sau probabil de frica lui, au ajuns de cîteva ori aproape de careul Stelei. Şi, spre enervarea lui Papp, au încheiat prima jumătate în triumf, cu Daniel Niculae reluînd spre poarta lui Cojocaru.
Gecov și golul de pe uliţa cehă
Ieşirea lui Pancu, în minutul 51, tobele neistovite ale galeriei şi lenea campioanei au pus Rapidul pe roţi. La un atac-fulger al vişiniilor, cehul Gecov a preluat fin pe piept şi a trimis balonul în plasă (min. 61). Golul a fost salutat cu pocnetele de rigoare de suporteri şi cu flash-uri de smartphone.
Cum răspunde Gâlcă sau "încă antrenorul" acestui afront unui anonim tîrguit din Praga? Nu răspunde, meditează pe margine, în timp ce băieţii lui cos pase la gherghef şi brodează driblinguri la mijlocul terenului. Spectatorii de la tribune deveniseră şi mai împietriţi, de parcă ascultau cu urechile minţii un solo de vioară.
Le-au dat trezirea adversarilor de la Steaua
Gladiatorul Bourceanu, intrat după pauză, s-a agitat zadarnic în cuşca de păuni. Nu s-a legat nimic în jocul campioanei, în următoarele zece minute după gol. "Steaua Bucureşti, unde bip bip eşti?", se îngrijora în cor galeria giuleşteană. Asta-i întrebarea! Unde-i Tănase? Oriunde, numai în faimoasele ghete - nu!
Rapidul n-a aşteptat multe invitaţii să-şi reia sprinturile spre poarta Stelei sau "deja campioanei". Dar nici n-a riscat cît să scape fanii steagurile de emoţie. 20 minute s-au scurs fără nici o ocazie, noroc că mai intra targa pe teren, să anime plămînii spectatorilor. Restul a fost, cum se spune în teatru, tăcere.
"Rapid a jucat foarte bine din punct de vedere tactic, şi-a studiat bine adversarul. La Steaua, doar Tănase a mai încercat ceva. Ţucudean discret, Chipciu n-a fost în joc” (Ilie Dumitrescu, analist TV)
"Mai e nevoie de acomodare, s-a simţit asta în teren, cu noii jucători. Nu facem înmormîntare, am mai pierdut cu Ceahlăul, apoi am bătut aproape tot. Ce, dacă am schimbat o siglă pe piept, nu mai sîntem Steaua?! Tot noi am învins Chelsea şi Ajax" (Adrian Popa, mijlocaş Steaua)
"E fault clar la Papp, dar este în afara careului. Se impunea cartonaşul roşu pentru apărătorul stelist" (Dan Lăzărescu, analist arbitraj Dolce)
ALTE ŞTIRI DE LA MECI:
A debutat Guilherme
Brazilianul transferat de Steaua în această iarnă de la echipa din Liga a II-a germană Greuther Fürth, Guilherme Sitya, a fost folosit în premieră de Gâlcă. După decizia lui Becali ca Latovlevici şi Prepeliţă să nu mai joace, tehnicianul a fost nevoit să-l titularizeze în premieră pe fostul jucător al Petrolului. L-a folosit pe partea dreaptă, iar în centru l-a trimis pe Filip. Guilherme a jucat 83 de meciuri în Liga 1, primul în martie 2012, atunci cînd evolua pentru Chiajna, în partida cu Oţelul, 1-0.
Iancu şi-a revenit
După accidentarea de la genunchiul drept suferită în octombrie anul trecut, Gabi Iancu a fost inclus în lotul de 18 al campioanei pentru meciul cu Rapid. El s-a pregătit separat în cele două cantonamente din această iarnă, cele din Spania şi din Turcia, iar de la începutul săptămînii trecute mijlocaşul ofensiv s-a antrenat la capacitate maximă alături de colegii săi. În schimb, Gabi Tamaş, transferat în această iarnă de Steaua, mai are de aşteptat cîteva meciuri pînă cînd va fi folosit.
Roşu pentru Steaua, penalty contra Rapidului!
Cele două echipe au fost dezavantajate, pe rînd, de deciziile luate de "centralul" Cristi Balaj în meciul de pe Ghencea. Primii păgubiţi au fost rapidiştii, cînd Gecov a scăpat către poarta lui Cojocaru, iar Papp l-a ţinut, din postură de ultim apărător.
Arbitrul a lăsat jocul să continue, însă decizia care se impunea era acordarea cartonaşului roşu şi a unei lovituri libere de la marginea careului stelist. Cealaltă fază controversată a avut loc în careul giuleştenilor, în prelungirile meciului.
Nicuşor Stanciu a fost călcat de Borda pe picior, din imprudenţă, dar arbitrul nu a intervenit. Lăzărescu l-a contrazis iar pe Balaj: "Se impunea penalty".
Le-au stins lumina!
Fluierul de final al lui Balaj a adus o bucurie enormă în tabăra Rapidului, iar banca de rezerve a invadat terenul pentru a-i felicita pe jucători. De pe teren, distracţia s-a mutat în sectorul ocupat de galeria din Grant, fotbaliştii dansînd pe ritmurile ultraşilor. Gazdele nu au gustat sărbătoarea giuleşteană, iar administratorii arenei din Ghencea au decis să oprească nocturna la doar trei minute după fluierul de final!