FOTBAL  »  Superliga  »  PANDURII

VIDEO Partea a doua a interviului eveniment cu Marin Condescu: "Voi să staţi la căldură şi pentru mine să nu opresc nimic?!"

Marin Condescu e omul din spatele Pandurilor.
Marin Condescu e omul din spatele Pandurilor.

Articol de , - Publicat vineri, 02 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 02 noiembrie 2012 00:19

În partea a doua a interviului acordat Gazetei, liderul de la Tg.Jiu vorbeşte despre mineriade, sindicate şi atuurile Pandurilor în campionat. Prima parte a fost publicată ieri exclusiv în ediţia de print a ziarului.

"Sînt preşedintele minerilor. Nu vreau în politică"

- Intenţionaţi să candidaţi la alegerile locale sau parlamentare?
- Nu, ăsta a fost angajamentul meu. Sînt preşedintele minerilor de 20 de ani. Şi la fiecare congres m-au întrebat: "Spune, te alegem şi rămîi cu noi patru ani sau...?"

- Mulţi lideri sindicali au migrat în politică.
- Şi ce-au făcut? Mitrea? Ce carieră? A fost de două ori ministru? Cît sînt oamenii lîngă tine, te simţi puternic, în orice loc vei fi. În '92, '93, '94, cînd vorbea un senator, un deputat, aveai încredere... Acum trece un senator şi dacă se opreşte cineva şi se uită după el, eu beau şampanie. Noi n-am avut niciodată un proiect, n-am avut o strategie. Noi am rezistat aici fiindcă ne-am înţeles foarte mult cu cei din administraţie, fiind colegi.

- Cum aţi ajuns lider de sindicat?
- Şi la noi s-a întîmplat o defecţiune, dacă vreţi, în lumea sindicală. Lumea ne-a ales în '90 pe cei care conduceam administrativ. Pe cei în care au avut oamenii încredere atunci i-au ales. N-a venit cineva, cum este în Germania, un lăcătuş, un electrician, care să fie din rîndul lor. Din momentul ăla, dacă ai uitat de unde-ai plecat... Împreună cu cei din administraţie, întotdeauna cînd ne-am dus la un ministru, ne-am dus cu două soluţii de-ale noastre, ca să-i dăm şi lui satisfacţie, dom'le, pe care s-o aleg... Dar erau tot ale noastre. Şi aşa am rezistat în perioade grele, '98, '99, au dat de gaze în Marea Nordului, se zicea despre cărbune că nu mai are nici un viitor...

- Acum conduceţi Federaţia Naţională Mine-Energie.
- Am devenit federaţie cînd au început să apară complexurile energetice. În CEO, sînt trei termocentrale şi toată producţia de lignit din Vîlcea, Mehedinţi şi Gorj. Singura structură finanţată, subvenţionată de bugetul statului e producţia de huilă. Dar nu e doar cazul României.

- Cîte sindicate sînt în FNME?
- Sînt 40 de sindicate. În total, 31.750 de membri. Aici intră şi Nuclear Electrica Cernavodă. Şi feroasele, şi neferoasele.

"Miron Cozma, ca un fraier, credea că lumea e la picioarele lui"

- Ce relaţie aţi avut cu Miron Cozma?
- Noi am avut capacitatea şi în '89, cînd au început la Timişoara, şi cînd au fost mineriadele, să nu participăm niciodată. Dar în acelaşi timp ne-am cerut scuze, că sîntem din aceeaşi categorie socială, e clar că şi ei sînt tot mineri de-ai noştri.

- Ce-aţi făcut la mineriade?
- La ultima au fost prea puţini mineri. Nu minerii ştiau drumurile. Cozma, ca un fraier, credea că toată lumea e la picioarele lui. El care n-a avut niciodată sindicat... L-am primit că eram prieteni, l-am lăsat să creadă că-i cel mai mare, cel mai tare. Dar niciodată Maramureşul, Moldova, zona de Transilvania sau Oltenia n-au făcut parte dintr-o structură pe care s-o conducă el.

"Bugetul pe 2012 e de cinci milioane de euro"

- Dacă sindicatul şi-ar retrage sprijinul de la Pandurii?
- Ar putea să vină alţi investitori. Eu ştiu dac-ar putea să vină...

- Dar veniturile din drepturi TV, transferuri de jucători?
- Transferuri cîte ai? Unu, două pe an. Bine, ai voştri au scris exagerat, nu-s opt milioane de euro!

- Cît e bugetul pe 2012?
- Cinci milioane de euro! Problema e că dacă noi ne-am retrage sau dacă s-ar retrage patronatul, n-ai putea să prevezi în contractul colectiv de muncă această posibilitate. Nefiind prevăzută în contractul colectiv, n-are cum s-o finanţeze. Fiindcă după ce noi o prevedem în contractul colectiv de muncă se face un buget de venituri şi cheltuieli, care se duce la Guvern şi se aprobă prin Hotărîre de Guvern. Nemaifiind prinsă în contractul colectiv, n-ai avea la ce capitol s-o prinzi ca şi... Şi-atunci ar veni partea de sponsorizare, reclamă şi publicitate. Dar în momentul ăla nu mai ai nici un drept în clubul respectiv.

- Nu-l mai poţi conduce ca sponsor.
- Da, nu mai beneficiezi de absolut nimic asupra lui.

- Cei 20.000 de angajaţi la CE Oltenia sînt toţi membri de sindicat?
- În afară de cei din conducere, toţi, dar în conducere nu sînt decît vreo 60-70. De la un anumit nivel nu au dreptul să facă parte din sindicat. Restul - 90 şi la sută - îi reprezentăm noi. Mai sînt şi unii care ies în alte zone, şi e bine să-i şi laşi, că nu toţi trebuie să te iubească numai pe tine. Să aibă unde să se ducă.

VIDEO Intră să vezi imagini din lumea condusă de Marin Condescu


"Sînt bogat fiindcă moştenesc"

- Ce avere aveţi?
- Am patru nepoţi, am copii, am o viaţă liniştită. Mă consider un om bogat. Cred că nimeni nu se consideră bogat dacă are numai avere materială. Trebuie să te simţi şi împlinit. Am şi un nepot de zece ani, care joacă fotbal.

- Dar strict material, cum vă situaţi, în raport cu alţi şefi de cluburi, ca Becali sau Porumboiu?
- Din punct de vedere material, eu provin dintr-o zonă în care n-a fost niciodată colectiv. Aşa că m-am născut bogat şi sînt bogat, fiindcă moştenesc. Aveam undeva la 40 de hectare, cu păduri, cu toate cele. Şi pe urmă m-am însurat cu o fată care şi ea era singură la părinţi. Încolo, nu. Nu am o altă afacere decît în domeniul ăsta, dar mai mult de distracţie. Ştii cum e la ţară, dacă laşi pămîntul nemuncit, poţi să fii prim-ministru, că lumea tot zice: "Uite-l, bă, pe ăsta..."

"Am mai făcut şi lucruri caritabile"

- Cum vă explicaţi că sezonul ăsta Pandurii au ajuns pe podiumul Ligii 1?
- Eu cred că la început a fost un şoc şi-o întîmplare. Şi noroc. Anul ăsta au fost meciuri pe care le-am cîştigat şi cu şansă. Au fost lucruri care au fost cu noi. Jucînd bine, jucînd bine, au căpătat încredere în ei. Grigoraş lucrase deja la joc. Şi am cîştigat şi pe greşelile celorlalţi.

- Şi altceva ce-a contribuit?
- Am mai făcut şi lucruri caritabile. În zona Sibiului, Prinţului Charles i-au plăcut bisericile fortificate. Şi se chinuie foarte mult să le restaureze cei de pe-acolo. Noi cred că în fiecare an construim şi două-trei biserici. Sîntem nevoiţi, că mutăm satul, ridicăm şi biserica. Dar de la Vîlcea, Horezu şi pînă la Pamfil Şeicaru, am contribuit la refacerea tuturor mănăstirilor. Fiecare echipă şi-a ales o mînăstire. Că dacă ţi-o-mprăştii la prea mulţi, nu faci niciunde.

- Echipă de fotbal?
- Da. Singurul lucru de care aveau nevoie la mănăstiri era apa. S-au dus jucătorii acolo şi au zis: "Noi facem asta". Au săpat, au lucrat şi au tras apă. Maicile s-au organizat ele, atît de bine. Şi-au făcut fortăreaţă. Politicienii, dacă aveau minte, luau o femeie din astea şi-o făceau ministru. Şi-atunci, anul ăsta, în campionat a fost şi norocul. Trebuie să crezi în ceva, că se întîmplă lucruri pe care nu le înţelege nimeni.

"Avem investiţii în televiziune, în hoteluri, în turism"

- În cupele europene, dacă vă calificaţi pe ce stadion jucaţi?
- Aici. Refacem stadionul. Avem şi proiectul. În două luni de zile terminăm totul, pe structură metalică. Iniţial voiam să-l facem în afara oraşului, undeva pe unde vine centura. Dar am plănuit proiectul ăsta, va fi un stadion de 15.000 locuri. Trebuie să fii pregătit. Şi chiar dacă nu ajungem în Europa, rămînem cu infrastructura făcută. E foarte greu să-i mobilizezi pe oameni să investească în ceva dacă nu au în ce să creadă. Ceva concret.

- După modelul Cluj, vreţi să investiţi şi în mass-media?
- Avem şi noi investiţii în televiziune deja.

- Unde?
- La Tele 3. Avem şi investiţii în hoteluri, în activităţi economice.

- Cu trustul media vă gîndiţi să mergeţi la nivel naţional?
- Da. Vrem prima dată regional. Părerea noastră e că, pînă la urmă, euroregiunile vor apărea. E clar că toate cele cinci judeţe din Oltenia vor forma o euroregiune. Şi atunci, primul proiect al nostru este la nivelul acesta. Că-l vom... vinde sau îl vom păstra, nu pot să ştiu acum. Dar... avem investiţii şi în hoteluri, şi în staţiuni turistice, avem... Noi mai mult ca să facem cantonamente sau pregătirea în intersezoane, atunci cînd nu mergem în Antalya sau în Austria.

- Doar pentru fotbalişti?
- Copiii, de cîte ori sînt în vacanţă, două săptămîni se duc în tabără, fără ca părinţii să contribuie cu bani. La biletele de odihnă contribuie şi angajatul. Biletele la tratament le avem gratuite, pentru bolile specifice. După doi ani de zile, îţi apare desenul pulmonar, care trebuie tratat. În minele de feroase şi neferoase nu scapi niciodată... Silicoza deja se instalează. N-au reuşit nici chinezii, cu toată medicina lor, s-o vindece. Avem staţiuni şi pentru reumatism, pentru boli de vedere, pentru boli de stomac.

"Fără comunitate nu faci nimic"

- Cît de interesaţi de fotbal credeţi că sînt minerii?
- Avem 7.500 de abonamente vîndute în fiecare an. Şi de-aceea e bătaia mare. N-avem decît 1.500 de bilete puse la vînzare. Nu vin la toate meciurile, că sînt schimbul doi sau trei, dar nici nu poţi să vinzi bilete pe locurile pe care le-ai dat pe abonament. Anul ăsta facem 50 de ani de cînd s-a înfiinţat clubul.

- Pregătiţi ceva?
- Vom sărbători la sfîrşitul turului... Deci cam aşa stau lucrurile. Eu ştiu că-i greu, să vii într-o altă lume aici. Miniştrii, de la Sereş încoace, au spus toţi: "Bă, da' ce facem cu activitatea asta?". Şi-atunci am făcut împreună delegaţie în Germania, în bazinul minier. Şi prima întrebare care i-a venit lui Sereş, cînd a văzut foarte multe trofee acolo: "Activitate sportivă faceţi?". "Da". "Care?" "Păi, fotbalul". Noi ne duseserăm la cei care-i susţin pe Energie Cottbus. Mai mult de-atît, în Germania, au cam două sărbători religioase pe an, că sînt şi catolici, şi reformaţi. Inclusiv acelea se finanţează. Fără comunitate nu poţi face nimic în activitatea asta. Din păcate, avem şi sate în care admiţi cu greu că nu se revoltă. Cu praful şi toate astea. Nu spun că fotbalul este o alternativă la condiţii grele. Este o... ceva.

"Noi aducem bani la buget!"

- Sînteţi companie de stat, depindeţi de Guvern.
- Noi nu mai avem nici o întreprindere, în afară de Piteşti, care nu mai este a noastră, Dacia... Noi nu mai avem nici o întreprindere care să reprezinte România în Europa şi să fie un brand. CE Oltenia, din punctul de vedere al producţiei de energie, este una dintre cele mai mari întreprinderi din Europa Centrală şi de Est. Dar dacă tu nu-l laşi să se comporte ca un agent economic privat pe piaţă, care e concurenţială, şi tu vii şi te amesteci politic de fiecare dată, îl schimbi pe ăsta care nu-i de la tine din partid... N-ai nici un viitor. Înc-o dată spun: noi nu primim bani de la bugetul statului! Aducem bani la bugetul statului!! Sîntem o companie, societate comercială. Aducem 10.000 de miliarde de lei în fiecare an.

- Profitul ar fi şi mai mare dacă nu s-ar investi bani în fotbal?
- Păi, nu se investeşte din profit! Dacă vă uitaţi în Codul Fiscal, doi la sută din ceea ce produce o întreprindere este scutit de taxe şi poate să-l folosească. La orice. Unii îl dau la... Şi fiecare decide. Deci tu nu din profit susţii activitatea asta!

- Deci e vorba de exclusiv cei 2 la sută?
- În marja aceea de 2 la sută, tu, ca societate, dacă vrei să investeşti în ceva care din punct de vedere social, fiindcă nu numai economic se rezolvă lucrurile, îţi asigură creştere economică, poţi s-o faci. Fiindcă ... Şi-apoi, hai s-o vorbim şi pe cealaltă. Bun, da' eu ce să fac, numai să fiu exploatat? Să staţi voi la căldură, să apăsaţi pe întrerupător, aia, aia, şi eu numai să mă duc la muncă şase din şase şi să plec acasă? Pentru mine nu mai opresc nimic?

- Şi sindicatul susţine echipa cu bani?
- Da. Susţinem şi activitatea asta, dar noi, ca structură, susţinem şi echipa, Pandurii, în acelaşi timp. Apoi fiecare în zona lui îşi susţine echipele. În tot ce negociem, convenim anumite lucruri.

"Ce să vă mai spun de Tîrgu-Jiu? De aici a plecat Tudor Vladimirescu. Şi a ajuns pînă la Bucureşti" ( Marin Condescu)

"Trebuie să crezi în ceva, că se întîmplă lucruri pe care nu le înţelege nimeni" (Marin Condescu)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
sympalg
sympalg  •  02 Noiembrie 2012, 11:56

cum vine asta ...."cum vă situaţi, în raport cu alţi şefi de cluburi, ca Becali sau Porumboiu?..."de unde are asta bani ,cum justifici averea mai lider de sindicat ??!!!

 •  02 Noiembrie 2012, 08:33
Postat de catalinuzuru pe 02 Noiembrie 2012, 01:55

Cred ca n-ati fost la scoala, nici voi care scrieti articolele, nici cei care comenteaza la televizor. Una e sa fie echipa sponsorizata de CEO si alta sa spuneti "situatia minerilor din Tg-Jiu". Nu exista minerit in Tg-jiu! E adevarat ca exista foarte multe zone miniere pe suprafata judetului Gorj, dar Gorjul e mare! E ca si cum i-ati numi pe stelisti, dinamovisti, rapidisti, ploiesteni, pitesteni -> "petrolisti", doar pentru ca-n zona munteniei se exploateaza petrolul. (e doar un exemplu) In fine, oricum n-am cui sa explic. Tu iei 1000 de euro ca scrii numai prostii iar eu nu iau niciun ban ca-ti citesc tampeniile. Numai bine!

Totul pleaca de la cultura generala si de fapt de la cunostiintele minime de geografie!Pai de cate ori nu am fost confundati cu Valea Jiului?Daca aici e Tg-JIU sunt cativa si nu putini care ne confunda cu Jiul cu Petrosani,deci explici degeaba!Si iar vesnicile discutii "echipa sponsorizata de stat"!Ca sa combati tampenia asta trebuie sa faci informare fiscala cu 80% din cei care comenteaza pe aici!Doila suta(2%) din impozitul pe care Compania Lignitului trebuie sa-i verse la stat sub forma de IMPOZIT merg la activitatile sportive si nu numai la noi (vezi Energie Cottbus)!E mai bine sa fii patron ca Becali si sa vii cu bani sub forma de inprumut si cand vin niste bani sa-si traga pa

catalinuzuru
catalinuzuru  •  02 Noiembrie 2012, 01:55

Cred ca n-ati fost la scoala, nici voi care scrieti articolele, nici cei care comenteaza la televizor. Una e sa fie echipa sponsorizata de CEO si alta sa spuneti "situatia minerilor din Tg-Jiu". Nu exista minerit in Tg-jiu! E adevarat ca exista foarte multe zone miniere pe suprafata judetului Gorj, dar Gorjul e mare! E ca si cum i-ati numi pe stelisti, dinamovisti, rapidisti, ploiesteni, pitesteni -> "petrolisti", doar pentru ca-n zona munteniei se exploateaza petrolul. (e doar un exemplu) In fine, oricum n-am cui sa explic. Tu iei 1000 de euro ca scrii numai prostii iar eu nu iau niciun ban ca-ti citesc tampeniile. Numai bine!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează