Articol de Vlad Nedelea - Publicat sambata, 16 ianuarie 2021 13:58 / Actualizat sambata, 16 ianuarie 2021 14:43
Gazeta Sporturilor a prezentat în primele zile din 2021 un reportaj realizat la Stadionul „Municipal" din Bacău, altădată casa fotbalului din oraș. Acum e doar o ruină plină cu balast, gunoaie, mușchi și copaci uscați.
Primăria Bacău, prin vocea noului primar Lucian Daniel Viziteu, a răspuns în cele din urmă solicitării venite din partea ziarului și a discutat amplu despre problemele depistate acolo.
- Ce planuri mai sunt cu stadionul din oraș?
- Situația stadionului este una cunoscută de aproape fiecare băcăuan. Personal am vizitat stadionul de mai multe ori, atât înainte de a fi ales primar cât și după. Recent, în luna noiembrie, am mers pe stadion alături de o organizație de mediu și am scos copacii care creșteau pe teren. Aceștia au fost replantați într-o pădure de lângă Bacău.
- În stadion, dar și în afara lui locurile sunt adevărate focare de infecție. Când s-a făcut ultima igienizare, în limita posibilităților?
- Într-adevăr, în acea zonă nu s-au făcut igienizări de ani de zile. Nici nu știu dacă vorbim de 5 ani, de 7 ani sau de 10 ani. Nimeni nu a putut să-mi ofere o informație clară. Primăria ar fi trebuit să se ocupe de conservarea acelui loc, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel a ajuns să fie exact ceea ce spuneți, un focar de infecție și un pericol pentru copiii care uneori sar gardul pentru a juca fotbal acolo. Avem un proiect, un studiu DALI care a fost făcut pentru actualul stadion, în 2014, însă acesta este expirat acum. El trebuie actualizat pentru a vedea dacă structura de rezistență mai suportă o reabilitare sau nu. Asta dacă dorim să modernizăm stadionul vechi. Eu personal nu cred în această posibilitate, un studiu realizat de fostul primar arată că ar fi chiar mai mari costurile decât dacă am construi unul nou.
Se dorește construirea unui nou stadion la Bacău: „Avem mesaje pozitive de la CNI”
- Apropo de proiecte, care e cel luat în calcul pentru stadion?
- După cum vă spuneam, costurile reabilitării vechiului stadion sunt mai mari decât costurile necesare construirii unuia nou. Tocmai de aceea, am solicitat Consiliului Local al municipiului Bacău și am obținut fonduri pentru un studiu geotehnic și topografic pentru o altă locație pentru construirea unui nou stadion. Am cerut acest studiu din două motive: pe de o parte, studiul făcut de fostul primar arată că ar fi mai ieftin să facem un stadion nou; pe de alta, lângă stadion a fost construit un nou spital.
În acest moment suntem deci în faza în care vom achiziționa un studiu geodezic și topografic pentru noua locație și urmează la bugetare să actualizăm și studiul din 2014. Astfel vom avea date certe care să ne spună dacă se mai poate reabilita stadionul în acest moment și ce costuri ar implica. Cele două studii au fost solicitate de CNI pentru a putea merge mai departe cu proiectul unui stadion nou.
- Sunteți primar de 3 luni, în timpul ăsta ați încercat să discutați cu oficiali de la București despre situația stadionului?
- În noiembrie 2020, adică în chiar primele săptămâni de mandat (am preluat mandatul la jumătatea lunii octombrie 2020) am discutat la București cu fostul premier Ludovic Orban și cu oficiali de la CNI despre posibilitatea de a construi la Bacău un stadion nou. Am primit din aceste locuri mesaje pozitive de susținere, atât domnul Orban cât și cei de la CNI mi-au spus că pot finanța acest proiect și că doresc să facă acest lucru. Sper să am o discuție cât mai repede și cu premierul Cîțu pentru a vedea exact când se va putea întâmpla asta. Și eu dar și băcăuanii așteptăm să vedem când se vor concretiza aceste promisiuni.
Cred că stadioanele construite la Ploiești, Cluj, Arad, Craiova și în alte locuri din țară s-au dovedit un succes. Ele au produs un reviriment al echipei locale și mai ales au produs întoarcerea cetățenilor către sport. Când spun că avem o întoarcere către sport, mă refer atât la sportul de performanță cât și la sportul de masă. Îmi doresc ca noul stadion să fie parte dintr-un complex mai amplu, cu sală polivalentă modernă dar și cu terenuri ce pot fi folosite atât de cluburile de copii și juniori cât și de tinerii care nu sunt înregimentați într-un club sportiv.
- Lucian Daniel Viziteu, primar Bacău
- Ne puteți pune la dispoziție informații despre proiectul noului stadion?
- Proiectul nu mai este chiar atât de nou din păcate, este cel din 2014. Se poate folosi acest proiect sau poate suferi mici modificări, acest lucru va fi decis de experți. Nu sunt genul de primar care să le știe pe toate. Și nici nu îmi doresc. Îmi doresc însă un complex sportiv multifuncțional care să deservească atât sportul de performanță din Bacău cât și sportul de masă.
În final, aș avea o rugăminte la dumneavoastră. Continuați să puneți presiune pe politicieni pentru ca împreună să dezvoltăm sportul românesc. Stadioanele sunt doar cele mai vizibile investiții, e drept, și cele mai costisitoare. Avem însă nevoie de terenuri de sport în cartiere, personal susțin deschiderea terenurilor de sport din școli către locuitorii din acea zonă, avem nevoie să susținem în primul rând copiii și juniorii. Investițiile din aceste zone nu se vor vedea imediat, însă România va avea în viitor perfomanțele sportive pe care le dorim cu toții doar dacă astăzi construim pe baze solide. Iar acestea trebuie să conțină nu doar fier și beton ci mai ales valori ce trebuie insuflate tinerelor generații.
În teorie, arată extraordinar
În 2020, înaintea alegerilor locale și parlamentare, prin Bacău s-a vorbit insistent că ar exista un proiect pentru o nouă arenă. Care ar urma să aibă o capacitate de minimum 18.000 de locuri, toate pe scaune, o parcare pentru 550 de mașini, un magazin pentru suporteri, plus alte facilități pentru cei care vor veni la stadion. Pe hârtie, totul arată extraordinar.