FOTBAL  »  LIGA 3  »  PROIECT DE SENZAȚIE

EXCLUSIV Athletic Bilbao de România » Superacademia de fotbal de 9 milioane de euro! Totul despre investiția Guvernului maghiar + Reacții și imagini

Stadionul și centrul clubului +22   FOTO
Stadionul și centrul clubului

Articol de GSP - Publicat luni, 20 noiembrie 2017 14:30

FK Csikszereda este unul dintre cele mai vechi cluburi din România. A fost înființat în 1904, însă n-a avut până acum performanțe notabile. Formația pregătită în prezent de László Balint este pe locul 4 în Seria I a Ligii a 3-a. Are 24 de puncte, cu 4 sub liderul Aerostar Bacău.

Puțină lume știe că la Miercurea Ciuc s-a dezvoltat o academie de fotbal în care s-au investit în jur de 9 milioane de euro, iar facilitățile sunt printre cele mai moderne din România. Astfel, după Ovidiu (Viitorul) și București (FCSB), a răsărit o a 3-a academie ultradotată.

Finanțare din Ungaria

GSP.RO a stat de vorbă cu președintele clubului, Szondi Zoltan, care a explicat cum a răsărit acest proiect și în ce stadiu se află:

"Clubul nostru e printre cele mai vechi din România. Nu am fost niciodată la un nivel foarte ridicat. În anul 2000, primarul orașului de atunci, care este și acum, alături de alți oameni, printre care și eu, am început să ne ocupăm mai serios de baza de pregătire. În 2010, câțiva oameni din Ungaria au văzut fantezia din acest proiect și au vrut să-l dezvolte.

Mulțumită fondurilor primite din Ungaria am făcut o academie de fotbal, care acoperă zona Harghita-Covasna, dar mai avem subcentre și la Mureș și în alte locuri. Avem cam 10 subcentre. Se formează copii între 5 și 14 ani. Cei mai buni ajung la noi în academie".

Athletic Bilbao de România

Cum formația din Miercurea Ciuc se bazează în majoritate pe fotbaliști regionali, poate fi comparată ușor cu Athletic Bilbao, club care adună doar jucători din Țara Bascilor.

"Bilbao e cel mai potrivit exemplu pentru a ne compara. Cam asta vrem să facem. Clubul nostru reprezintă secuimea, dar avem și copii români. În Harghita și în Covasna trăiesc și români, nu-i putem ignora".

Academie finanțată de Guvernul maghiar, echipa de seniori de la bugetul de stat al României

Proiectul Academiei de la FK Csikszereda este finanțat de Guvernul din Ungaria, însă echipa trăiește pe banii primăriei din Miercurea Ciuc. Clubul s-a dezvoltat mult în ultima vreme și a ajuns să dea 15 jucători la naționalele României și Ungariei. 

De asemenea, Csikszereda are un parteneriat cu Academia Ferenc Puskas, înființată în 2007. Tocmai grație acestei legături, clubul din România a ajuns să intre și pe piața maghiară.

"Academia noastră a primit finanțări pentru proiecte de la Guvernul maghiar. Dar, atenție, discutăm doar despre academia de fotbal. Echipa de seniori este susținută de bugetul local plus sponsori.

Avem o legătură bună cu Academia Ferenc Puskas. Vorbim aici doar despre o legătură profesională, nu financiară. Nu primim nicun ban de acolo. Datorită acestei conlucrări, am ajuns să dăm mulți juniori în naționalele Ungariei și României, chiar și fiul meu este la lotul U16. Cred că la România avem 8 jucători, iar în naționalele maghiare avem 7", a mai explicat președintele clubului.

 Investiție de 9 milioane de euro 

Baza celor de la FK Csikszereda nu a costat deloc puțin. Oficialii echipei susțin că până acum investițiile ating în jur de 9 milioane de euro, dintre care 6 doar pentru facilități. S-a pus accent și pe împrejurimi, pentru ca aria de selecție să fie mai mare.

"Baza a fost construită pentru 6 milioane de euro. Și nu ne oprim aici. Deocamdată avem în proiect pentru anul viitor să începem să mai construim o peluză și câteva locuințe de serviciu. Am mai construit terenuri sintetice cu nocturnă în Târgu Secuiesc și în Odorheiu Secuiesc.

Acum mai facem unul în Târgu Mureș, plus un teren de antrenament în Odorhei. Baza plus tot ceea ce am construit cred că au ajuns să coste undeva la 9 milioane de euro. Cam asta e investiția totală", a mai zis Szondi Zoltan pentru GSP.RO.

Ce include baza formației din Liga a 3-a:

  • stadion cu 1.000 de locuri (lojă VIP + minibar) 
  • alte 3 terenuri sintetice (2 mai mici și unul mare care poate fi împărțit în două)
  • un cămin cu 200 de locuri 
  • 50 dintre ele sunt pentru fotbaliști, restul de 150 pentru elevi
  • cele 150 de locuri sunt ocupate doar de fotbaliștii din provincie, care fac școala în Miercurea Ciuc și au rezultate notabile 
  • Academia are profesori specialiați care țin cursuri de limba română, matematică, engleză și psihologie 
  • o sală de forță 
  • cabinet de fizioterapie + doctor specializat 
  • cabinet medical + psihologic 
  • bibliotecă + sală de lectură 
  • cantină cu două săli de mese (una pentru juniori și alta pentru cei 150 de elevi din cămin) 
  • spălătorie 

"Noi suntem acum în Liga a 3-a. Luptăm pentru promovarea în Liga a 2-a. În momentul de față, cred că e cam mult să discutăm de Liga 1. Spre deosebire de alții, noi, fie că promovăm, fie că nu, ținem să avem echipa plină de jucători formați la noi în academie. Într-un an sau doi sigur vom fi în Liga a 2-a, dar nu are rost să facem profeții legate de Liga 1. Vom vedea ce va fi!"
Szondi Zoltan, președinte FK Csikszereda

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, dezvăluire halucinantă despre partenerii lui Dan Șucu la Genoa: „Eu așa am auzit, ăia nu au vrut să se afle”
Superliga
Gigi Becali, dezvăluire halucinantă despre partenerii lui Dan Șucu la Genoa: „Eu așa am auzit, ăia nu au vrut să se afle”
Soarta lui Dan Petrescu la CFR Cluj a fost decisă, după o ședință de urgență » Neluțu Varga: „Cea mai bună variantă”
Superliga
Soarta lui Dan Petrescu la CFR Cluj a fost decisă, după o ședință de urgență » Neluțu Varga: „Cea mai bună variantă”
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă
Superliga
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă

Părintele Filip, de la biserica românească din Genova, l-a avertizat pe Dan Șucu: „Genovezii sunt suspicioși la început. El trebuie să se țină de cuvânt”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (41)
ray51
ray51  •  21 Noiembrie 2017, 08:49

Forma mascata de patrundere a capitatului unguresc in Romania. N-am nimic impotriva. Guvernul Romaniei are vreo initiativa de acest gen inafara granitelor???

lapusneanul
lapusneanul  •  20 Noiembrie 2017, 18:34
Postat de onduku pe 20 Noiembrie 2017, 17:14

Nu prea mai exista zone sarace in Romania. Eu am batut toata tara, inclusiv zona Harghita-Covasna si Oltenia. Oltenia s-a ridicat fantastic in ultimii ani, cum o facuse Moldova inainte. Poate pe acasa pe la Pataichin sa mai fie saracie, dar am inteles ca si acolo se face un complex fantastic.

habar nu ai ce spui...iti dau doar un exemplu ,du-te in vaslui sa vezi ca-i jale, sunt familii care inca nu au curent electric, de apa sau canalizare nici nu se pune problema, ..... am observat tarziu, esti fecesebist si le stii pe toate..:)

ares123
ares123  •  20 Noiembrie 2017, 18:32
Postat de nebraska pe 20 Noiembrie 2017, 16:58

Cel mai fanatic gigist de pe gsp.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează