Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 09 mai 2016 00:00
Aidoma fiecărei țări calificate la turneul final, România va participa cu un grup de ofițeri la dispozitivul de securitate al CE.
Securitate de grad zero va fi cuvântul de ordine la Euro, care se va desfăşura în condiţii de stare de urgenţă menţinută de autorităţile din Paris la nivel naţional până după turneul final, urmare a atentatelor teroriste din noiembrie 2015.
Iar în dispozitivul de siguranţă vor figura şi efective de ofiţeri români, cot la cot cu colegi din toate ţările reprezentate la CE. Şi totul va fi coordonat, bineînţeles, de forţele din Hexagon.
Rol de consiliere, relaţionare şi comunicare
În Franţa, lt. col. Toni Cernat va fi omul care va conduce micul dispozitiv de jandarmi ce urmează să fie dislocat pe durata Euro.
"Vor fi opt ofiţeri îmbrăcaţi în uniformă sau cu veste imprimate cu însemnul «Jandarmerie», folosite de obicei la misiuni internaţionale. Plus încă doi, probabil, care vor acţiona cu precădere în perimetrul Pas de Calais în zona de migranţi dinspre graniţa către Anglia", explică Cernat.
Rolul lor va fi de consiliere, relaţionare şi comunicare în sprijinul fanilor români. "E important de ştiut că nu vom avea acolo puteri executive. Adică jandarmii români nu vor putea opera arestări sau aplica amenzi, ci se vor constitui ca o punte între autorităţile locale şi suporterii naţionalei României", mai punctează Cernat.
Ineditul muzeu al fotbalului
La Bucureşti, el conduce Punctul Naţional de Informare Fotbal (PNIF) din cadrul Jandarmeriei, structura care se ocupă de monitorizarea şi siguranţa la evenimentele sportive. Iar cartierul general e fixat într-o cameră care aduce cu un muzeu al fotbalului.
Pereţii sunt plini cu fulare, fanioane şi plachete de la cluburi de pe întreg continentul, de la Arsenal, UTA şi Rangers până la "U" Cluj, Stuttgart şi Bilbao. Iar pe dulapuri tronează o colecţie simpatică de caschete de poliţie sau jandarmerie primite la schimb de la colegi din alte ţări cu ocazia diferitelor confruntări sportive.
Pază și pentru națională
În plus, spun surse GSP, alături de trupa lui Iordănescu va exista un dispozitiv suplimentar de siguranţă deplasat de la Bucureşti. "Vor fi oameni din firme private de security, dar şi câţiva ofiţeri din serviciile secrete", susţin persoane din anturajul reprezentativei.
E obligatorie prezenţa titularilor de bilet!
O condiţie importantă: un cetăţean poate cumpăra maximum patru bilete pe numele lui, unul pentru sine, celelalte pentru amici sau familie. La intrarea pe stadion va trebui să fie însă de faţă obligatoriu titularul biletelor, altfel restul grupului riscă să nu primească acces la meciuri!
SCURT GHID PENTRU FANII ROMÂNI LA EURO
- la fiecare stadion vor exista câte trei filtre concentrice de securitate: la primul se verifică valabilitatea biletului cu un marker chimic, la al doilea va exista controlul corporal şi de bagaje, iar la ultimul se va desfăşura un control al documentelor de identitate
- porţile stadioanelor se deschid cu trei ore înainte de începutul meciului şi se închid la o oră şi jumătate după finalul partidei
- obiecte nepermise: bagaje mari, lichide, arme, obiecte contondente, laser pointer, petarde, camere video, drone, dispozitive pirotehnice, căşti, hârtie igienică, vuvuzele, goarne, umbrele, confetti, steaguri mai mari de 2 m, bannere sau tricouri care pot conţine mesaje pro sau contra opinii politice sau religioase
- fumatul e interzis în stadioane
- în caz că sunaţi din greşeală la numărul de urgenţă 112 nu e indicat să închideţi: veţi fi localizaţi prin apel şi vi se va trimite automat o maşină de poliţie, care va verifica dacă totul e în regulă
- parcarea în zone interzise se pedepseşte cu amendă până la 375 euro sau ridicarea maşinii
- e interzisă deţinerea şi folosirea detectoarelor radar: amenda e 1.500 de euro, în caz de refuz de plată se ridică permisul şi se confiscă maşina.
2.000de voluntari vor participa în dispozitivele de securitate organizate pentru reţeaua de fanzoneang