FOTBAL  »  NATIONALA  »  HAGI VS. MUTU

10+ şi 10 - » Mutu e pentru naţionala actuală mai mult decît a fost Hagi pentru «Generaţia de aur»

Articol de - Publicat marti, 02 noiembrie 2010 00:00

Revenirea lui Adrian după suspendarea de 9 luni readuce în actualitate discuţiile despre convocarea atacantului Fiorentinei la reprezentativa României.

"Mutu face mult mai mult diferenţa la echipa naţională decît o făcea Hagi. Chiar şi în formă mai slabă, Adrian e foarte util pentru reprezentativă. Dacă duminică, contra Cataniei, a jucat bine, la primul meci după 9 luni de suspendare, sînt premise foarte bune", consideră  fostul internaţional Gică Popescu. Gazeta Sporturilor a căutat să interpreteze teoria "Baciului" altfel decît ca pe un factor de presiune asupra selecţionerului Răzvan Lucescu pentru a-l rechema la lot pe atacantul Fiorentinei. 

Mutu are media de goluri mai bună
Statistica arată că per ansamblu, Mutu este într-adevăr mai hotărîtor pentru "naţională" decît a fost cel mai bun fotbalist român din toate timpurile.

Jucător    Selecţii    Gol de 1-0    Victorii/Remize cu gol decisiv
Adrian Mutu    67    17    5/0
Gheorghe Hagi    125    11    3/2   

Teoria lui Gică Popescu este susţinută şi de faptul că Mutu, locul 3 în topul all-time al golgeterilor "tricolori" cu 29 de goluri, are o medie de un gol înscris la 2,3 meciuri, iar liderul  Hagi (35 de goluri), o reuşită la 3,6 partide. 

"Mutu e mai decisiv pentru <naţională> decît a fost Hagi, fiindcă în jurul lui nu mai sînt fotbalişti de valoarea celor care îl înconjurau pe Gică. Atunci erau mai mulţi care puteau decide un meci"
Emeric Ienei, fost selecţioner

Hagi hotărîtor la "decisive"
"Regele" a fost însă mult mai determinant decît Mutu în meciurile importante. A marcat în memorabila victorie de la Cardiff, 2-1 cu Ţara Galilor, în '93, care a asigurat naţionalei calificarea la World Cup '94 din SUA.
De asemenea, Hagi a avut o contribuţie esenţială la realizarea celei mai mari performanţe din istoria reprezentativei, "sferturi" la mondialul american. A înscris cîte un gol cu Columbia (3-1), cu Elveţia (1-4) şi cu Argentina (3-2), şi a dat patru pase de gol.

"Briliantul" a picat examenele importante
În schimb, Mutu a  ratat să iasă la rampă în momentele-cheie: "barajul" cu Slovenia pentru CM 2002, meciurile cu Olanda (0-2, 0-2, prel. CM 2006), cu Franţa (2-2, prel. CE 2008) şi cu Serbia (2-3, 0-5, prel. CM 2010).

Adrian a şi marcat în jocuri importante, cu Danemarca (2-5 şi 2-2), dar a ratat calificarea la Euro 2004, şi cu Italia (1-1) la Euro 2008, cînd a şi irosit însă un penalty ce i-ar fi calificat în "sferturi". Meciul de referinţă al lui Mutu la lot rămîne cel cu Cehia, 2-0, la Constanţa, pe care l-a decis printr-o "dublă".  

"Hagi a făcut diferenţa mai mult decît Mutu. Diferenţa nu se face doar prin goluri, ci şi prin influenţa asupra echipei în momentele delicate"
Anghel Iordănescu, fost selecţioner

"Nu vreau să minimalizez valoarea lui Mutu, dar generaţia noastră a trăit din sclipirile lui Hagi. Gică a decis multe meciuri, nu poate fi egalat"
Dorinel Munteanu

"Am jucat cu ambii, dar Hagi a fost mult mai determinant şi mai constant decît Mutu. Hagi era un adevărat lider"
Laurenţiu Roşu, fost internaţional

6 turnee finale are Hagi în palmares (CE '84, CM '90, CM '94, CE '96, CM '98, CE 2000), unde a jucat 21 de meciuri şi a înscris trei goluri

2 este numărul turneelor finale la care a participat Mutu (CE 2000, CE 2008). Bilanţ: 6 partide, o reuşită

75% din cele 35 de goluri marcate de Hagi la "naţională" sînt în "oficiale"

62% din cele 29 de goluri înscrise de Mutu la lot sînt în meciuri cu miză


Fără suspendări, era în top 10 selecţii la lot
Cele 16 luni de suspendare primite în total pentru dopaj l-au făcut pe Mutu să rateze 12 meciuri ale "naţionalei": 4 în perioada celor 7 luni primite la Chelsea în 2004 şi 8 după cazul sibutramina. Cu 12 selecţii în plus, "Briliantul" putea fi acum pe locul 10 în topul celor mai selecţionaţi "tricolori"! Mutu are 67 de prezenţe în reprezentativă şi se află pe poziţia 19, la egalitate cu Cornel Dinu şi Mirel Rădoi. Fără cele două perioade negre, atacantul Fiorentinei (29 de goluri) s-ar fi apropiat probabil şi mai mult de Hagi (35), liderul golgeterilor "naţionalei".    

DECLARAŢII DESPRE REVENIREA LUI MUTU
"Mi-a plăcut cum a jucat Mutu la Catania, dar se vede că e doar la 75-80 la sută din capacitate. Trebuie să doarmă două zile după meci"
Mircea Sandu, preşedintele FRF

"Mutu are o valoare incontestabilă, dacă el va fi din nou cel pe care îl ştiam, cu siguranţă va fi chemat şi va juca din nou la <naţională>"

Ionuţ Lupescu, director general al FRF

12 meciuri ale "naţionalei" a ratat Mutu în cele 16 luni de suspendare primite pentru consum de substanţe interzise

6,5 este nota pe care i-au acordat-o la unison ziarele italiene lui Mutu pentru evoluţia din meciul cu Catania (0-0)

Mihajlovici: "Are caracter şi charismă"
Deşi intenţiona să-l ţină cel mult o oră în teren, Sinişa Mihajlovici l-a lăsat pînă la final împotriva Cataniei, fiind mulţumit de reintrarea lui Mutu: "Nu e pregătit încă pentru 90 de minute, însă a avut o evoluţie bună. Cu caracterul şi charisma lui, reuşeşte să ofere încredere colegilor. Pentru mine jucătorii cu personalitate sînt cei ce nu acceptă eşecul şi-şi asumă responsabilitatea. În afara problemelor mentale, reuşeşte să facă mereu diferenţa în teren şi te ajută să cîştigi meciurile". (Daniel Scorpie)

CITATE DIN PRESA ITALIANĂ
"Mutu e un campion adevărat. S-a întors şi s-a simţit: nouă şuturi <viola>, toate ale lui. A tras după el echipa şi Mihajlovici l-a lăudat"
Corriere dello Sport

"Mutu nu a fost de ajuns. Românul a jucat, a tras la poartă şi s-a implicat, însă meciul s-a terminat 0-0. A fost un <Fenomen> între modeşti"
Corriere della Sera

"Început fulminant şi sclipitor, marcat de tehnica lui Mutu, incomparabilă cu a celorlalţi jucători. Pe plan fizic este pregătit, sigur va veni şi golul"
Corriere Fiorentino

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (18)
452677235171212
Boghitoi Bujorel  •  23 Mai 2018, 21:05

NU A FOST NICIODATA FOTBALIST ADEVARAT CI UN RATAT SI IN VIATA SI IN FOTBAL ! pe unde a trecut numai rau a facut ! *** MEZERABILE !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dannysukaru
dannysukaru  •  02 Noiembrie 2010, 13:04

deci o prostie de articol.cum dracu sa fie mutu mai mult pt nationala decat hagi?poate la pumni si droguri,ca la fotbal mai are de invatat.un drogat mutu asta.

m1k3
m1k3  •  02 Noiembrie 2010, 12:25

Numa aberatii p'aici..Dobrin si Mutu peste Hagi cand va fi Hagi considerat mai bun decat Pele si Maradona..DOBRIN - fotbalist urias..dar HAGI a fost un TITAN al fotbalului..La ce dracu a fost mai bun Dobrin decat HAGI ? Performante ?nu..Goluri marcate? nu..Pase de gol?nu..echipe la care a evoluat ? nu..Tehnica, dribling..NU!!!Cam asa e top 5 al jucatorilor romani: 1.HAGI 2.M.Raducanu 3.Iordanescu 4.Dobrin 5.Balaci

Vezi toate comentariile (18)
Comentează