Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 13 octombrie 2020 09:43 / Actualizat marti, 13 octombrie 2020 10:21
Șeful FRF, Răzvan Burleanu, a creditat în fruntea naționalei al doilea cel mai tânăr selecționer din Europa, depășit ca vârstă cu doar 8 zile de antrenorul Letoniei. Mirel Rădoi nu are încă licența Pro și e cel mai neexperimentat dintre toți antrenorii reprezentativelor de pe continent. Din 2014 încoace, federația a schimbat cinci tehnicieni pe banca României A, fiind în topul european în materie de incertitudine a selecționerilor.
- România - Austria se joacă miercuri, 14 octombrie, de la ora 21:45, în etapa #4 din Liga Națiunilor. Meciul poate fi urmărit în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.
Prăbușirea naționalei în numai patru zile a coincis cu deschiderea tirului către staff-ul tehnic, a cărui poziție a devenit fragilă după umilințele suferite la Reykjavik și Oslo. Rădoi a adunat doar patru partide pe banca „tricolorilor", cu o singură victorie, acel 3-2 de luna trecută din Austria, rezultat care aprinsese speranțele pentru accesul spre Euro 2020, pe ultima sută de metri.
Colapsul definitivat însă pe axa Islanda – Norvegia repune pe tapet felul în care administrația Burleanu a gestionat din 2014 până în prezent problema selecționerului de la prima reprezentativă. Iar frapant e faptul că, în 6 ani și jumătate de mandat, FRF a schimbat 5 antrenori la nivelul României A: Pițurcă, Iordănescu, Daum, Contra și Rădoi. Neamțul a însemnat un dezastru total. A rezultat o singură calificare, la Euro 2016, definitivată cu emoții de Iordănescu, dar fundamentată de Pițurcă în partea de a început a campaniei, înainte să se producă ruptura de noua conducere federală.
Depășiți doar de Armenia sau Moldova, egali cu Letonia și Kazahstan
Doar 8 federații din Europa au mai reușit asemenea vânzoleală pe băncile tehnice, în același interval de timp:
- Armenia - 7
- Serbia, Grecia, Moldova - 6
- Spania, Azerbaidjan, Kazahstan, Letonia – 5
Sunt, cu precădere, naționale fără pretenții sau în căutări pripite după performanțele de odinioară (Serbia, Grecia), mai puțin, evident, Spania, trecută prin două evenimente speciale, care a obligat forul de la Madrid să apeleze la improvizații vremelnice, Fernando Hierro și Roberto Moreno.
E vorba despre renunțarea abruptă la Julen Lopetegui, chiar înainte de CM 2018, după ce selecționerul semnase deja pe ascuns cu Real Madrid, și situația de forță majoră a lui Luis Enrique, ieșit o perioadă din circuit din cauza gravelor probleme medicale ale fiicei sale de 9 ani, Xana, care a și decedat, răpusă de un cancer osos.
Acum, cu Rădoi, fără licență Pro, FRF a mizat emoțional exclusiv pe traseul lui Mirel de la Euro U21, semifinale în vara lui 2019 și calificare la Olimpiada de la Tokyo. Iar fostul mijlocaș al naționalei e al doilea cel mai tânăr, dar și cel mai neexperimentat selecționer din întreaga Europă, fiind transformat, practic, de Burleanu într-un experiment inedit la scară continentală!
Doar Ucraina, cu Șevcenko, a mai încercat nefirescul
Are abia 39 de ani, la fel ca și antrenorul Letoniei, Dainis Kazakevics, Rădoi fiind însă mai "bătrân" cu doar 8 zile față de baltic: născut 22 martie 1981 față de 30 martie 1981. Diferența majoră e însă că letonul și-a început foarte devreme cariera tehnică, la 28 de ani a promovat cu FK Jelgava în prima ligă, a cucerit imediat Cupa Letoniei și a condus 7 ani naționala U21 a țării sale înainte să preia prima reprezentativă.
În schimb, Rădoi a adunat un singur sezon tulbure la FCSB, când nu avea nicio calificare de antrenor, a strâns 14 meciuri la U21 în 15 luni, după care a fost urcat direct la naționala mare! La U21, FRF și-a încălcat chiar propriile regulamente, pentru că Rădoi nici măcar nu era înscris la cursurile Pro, iar acoperirea s-a numit Adrian Boingiu, posesor al licenței. O singură federație din Europa a mai lucrat astfel, pe repede înainte: Ucraina. Legendarul Andrei Șevcenko și-a început cariera de antrenor direct la națională, mai întâi 6 luni ca secund, apoi numit principal în vara lui 2016, tot la 39 de ani. A ratat campania de calificare la CM 2018, dar va participa la Euro 2020, după ce a câștigat grupa preliminară chiar în fața campioanei europene en titre, Portugalia, învinsă la Kiev cu 2-1.
Regula pe continent: antrenori peste 50 de ani, mandate lungi
Și mai e cazul lui Igor Angelovski, învestit selecționerul Macedoniei de Nord încă din 2015, la 39 de ani, dar pe când avea deja în palmares un titlu național și două Cupe interne, plus un an ca secund la naționala mare. Acum e la un pas de Euro 2020, urmând să joace una dintre finalele barajului cu Georgia. Atât Ucraina, cât și Macedonia de Nord/Georgia vor disputa, de altfel, la București două partide din grupa de la turneul final.
În rest, toate federațiile merg pe mâna unor antrenori versați, majoritatea trecuți de 50 de ani și cu trasee consistente la nivel de club sau la reprezentative. Și nu fac o obișnuință din a schimba selecționerii ca pe ciorapi. Bunăoară, la capitolul granzilor, Deschamps conduce Franța (campion mondial) din 2012, Santos dirijează Portugalia (campion european) din 2014, iar Low e la cârma Germaniei (campion mondial, vicecampion Euro) din 2006. Și pe următoarele paliere sunt exemple: Vladimir Petkovici – Elveția (2014), Luxemburg – Luc Holtz (2010) sau Andorra – Koldo (2010). Cazurile cu doi selecționeri în ultimii 6 ani abundă, de la naționale cu rezultate de top până la liliputani care fac pași mici înainte: Belgia, Suedia, Polonia, Țara Galilor, Austria, Norvegia, Feroe, Kosovo sau Liechtenstein.
FRF nu e prietenă cu antrenorii cu personalitate
Explicația e că, la București, Burleanu a evitat să angajeze selecționeri cu personalitate și cu atuuri solide în negocierile cu FRF, preferând soluții fanteziste (Daum), de avarie (Iordănescu), conjuncturale (Contra) sau emoționale (Rădoi).
Germanul a făcut vraiște la lot, Generalul a încheiat Euro 2016 cu un rușinos 0-1 cu Albania, „Guriță" s-a înfundat lamentabil în finalul mandatului, iar Mirel, după un start promițător, a produs două eșecuri consecutive groaznice, cu ratarea Euro 2020 și periclitarea a două ținte imediate: urcarea în urna a doua valorică UEFA pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2022 și, automat, o cale potențial mai facilă spre Mondiale, unde, oricum, șansele noastre par foarte reduse.
Ce antrenori experimentați ar avea FRF la dispoziție
Dan Petrescu
- Statut: antrenor CFR Cluj
- Vârstă: 52 ani
- Vechime ca antrenor: 17 ani
- Performanțe ca antrenor: 4 titluri România (1 Urziceni+3 CFR), Supercupa României (ASA Tg. Mureș), Cupa Chinei (Jiangsu)
- Alte mandate la națională:
- Șanse: 90% (a mai fost dorit la FRF înainte de numirea lui Contra, negocieri căzute din cauza unei clauze compensatorii, se poate elibera acum de CFR printr-o clauză specială, urmare a calificării Clujului în grupele Europa League)
Gheorghe Hagi
- Statut: liber de contract
- Vârstă: 55 ani
- Vechime ca antrenor: 19 ani
- Performanțe: titlu, Cupa, Supercupa României (Viitorul), Cupa Turciei (Galata)
- Alte mandate națională: 2001
- Șanse: 75% (are la lot mulți jucători produși de Academia de la Ovidiu, a estompat din asperitățile vechi cu FRF, și-a arătat în repetate rânduri disponibilitatea pentru un nou mandat la reprezentativă)
Ladislau Boloni
- Statut: liber de contract
- Vârstă: 67 ani
- Vechime ca antrenor: 26 ani
- Performanțe: titlu, Cupa, Supercupa Portugaliei (Sporting), titlu, 2xSupercupa Belgiei (Standard), Cupa Golfului (Al Jazeera)
- Alte mandate națională: 2000-2001
- Șanse: 30% (e aproape să semneze cu Panathinaikos, are un stil de lucru minuțios și cu o personalitate foarte pregnantă, probabil greu de acceptat de către șefii de acum ai FRF)
Victor Pițurcă
- Statut: liber de contract
- Vârstă: 64 ani
- Vechime ca antrenor: 28 ani
- Performanțe: un titlu național, Cupa și Supercupa României cu Steaua, calificare Euro U21 1998 + România A la Euro 2000 (demis chiar înainte de turneul final) și 2008
- Alte mandate națională: 1998-1999, 2004-2009, 2011-2014
- Șanse: 10% (relații încordate cu actuala FRF, incompatibil cu mandatul Burleanu)
„Nu a fost un eșec dureros, ci o umilință. Îmi cer scuze pentru acest rezultat de la Oslo. Am arătat ca juniorii Norvegiei. Mă gândesc cum să facem pentru a limita scorul cu Austria"
Mirel Rădoi
„Ar fi bine să ne despărțim de cine nu e optimist. Înainte, tot ce însemna echipa națională era plin de optimism, așa vin rezultatele. În momentul de față, pe mine m-a speriat. Eu cred însă că putem avea succes. Asta trebuie să le transmitem acestor copii! Ei au nevoie de cineva în spatele lor, care să-i conducă. Mă refer la toți cei care sunt în jurul lor"
„Noi nu suntem Germania, Spania, Franţa ca să schimbăm jucătorii de la o zi la alta. Mă scuzaţi, cum ne schimbăm lenjeria, aşa ne schimbăm jucătorii. Aşa ceva nu am văzut! Spuneţi că nu avem jucători, că selecţia e mică, nu avem mulţi, dar schimbăm jucătorii de la o zi la alta, de la un moment la altul, după şase luni joacă altul, după doi ani, sunt alţii"
Gheorghe Hagi
„Groaznic! Rădoi se dovedeşte total inoportun în declaraţii, că probabil ceva fotbal mai ştie. Nu poţi să spui că mă gândesc că joc cu Austria la limitarea scorului. Afară! Nu poţi să faci asemenea declaraţii! Înseamnă că nu ai nimic în comun cu postul în care te-ai aşezat"
Cornel Dinu
54,2 anie media de vârstă a selecționerilor din Europa: cei mai tineri sunt Rădoi (România) și Kazakevics (Letonia) - 39 ani, iar cel mai în vârstă e Edy Reja (Albania) - 75 ani