FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRAGERE

A fost sau nu Lobonț cel mai bun din istorie? Radu Oprișan, dezbatere cu stelistul MM Stoica: "Nu are cum să fie peste Vasile Iordache"

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 04 iunie 2018 21:07

Opinie de Radu Oprișan » Ne va fi dor de Lobonț

Bogdan Lobonț a decis să pună capăt carierei și deja simțim că fotbalul nostru e mai sărac. Ne-a devenit drag în poarta în care s-au consacrat Silviu Lung senior, Dumitru Moraru, Bogdan Stelea și Vasile Iordache, poarta echipei naționale.

La un moment dat discutam în contradictoriu cu MM Stoica, ale cărui cunoștințe despre fotbal m-au stimulat mereu către contraziceri. "Cred că Lobonț e cel mai bun portar din istoria noastră!" am susținut. MM a respins ideea cu un gest ferm. "Nu are cum să fie peste Vasile Iordache" s-a aparat MM stelistul.

Cu o carieră liniară la superlativ, Bogdan a avut fluctuații greu de explicat. A semnat cu Rapid și la scurt timp cu Steaua, numai un gentlemen's agreement între Mircea Lucescu și Tică Dănilescu făcându-l să rămână să caute gloria în Giulești. Dupa Rapid, via Ajax, a ajuns la Dinamo!

Personaje importante în cariera lui Lobby? Antrenorul Marian Ioniță e cel care l-a scos la rampă și apoi l-a antrenat la Rapid și la lotul național. Liță Dumitru conducea Rapidul. Și l-a vrut hotărât.

Grigore Sichitiu este cel care l-a racolat pentru Rapid. Ajuns în Giulești a intrat pe mâna lui Liță. Vă imaginați un antrenor principal care, în cantonamentul montan din Poiana Brasov, nu face altceva decât să-si antreneze puștiul din poartă?! Liță, devenit legendar pentru loviturile sale libere, îi punea mingea numai în vinclu și poate jumătate din plonjoanele lui Lobby i se datorează.

Dumitru i-a nedreptățit atunci pe consacrații Tene și Blid pentru a-i face loc puștiului de la Hunedoara și l-a făcut titular la Rapid, totul continuând cu Mircea Lucescu. Marian Ioniță a fost adus special de la Hunedoara pentru a-l antrena. Cum l-a călit? Antrenamente cu mingea de rugby. Ați încercat vreodată să prindeți mingea ovală care vine la firul ierbii? Lui Lobby îi iese!

Care e principala lui calitate? Dirijeaza excelent apărarea, astfel încât la finalul meciului e răgușit. El e antrenorul din teren! Este portarul care dă pasă de gol! Pancu a înscris într-un meci cu U Cluj primind pasă de la Lobonț. Avea înțelegere cu copiii de mingi ca, în funcție de scor, să-i dea imediat minge să degajeze!

Lobonț era atât de atașat de tot ce se întampla la Rapidul din vremea lui Lucescu, încât și-a tatuat pe umărul drept sigla echipamentului. Colegii au remarcat într-o zi că are tatuaj permanent cu sigla Kappa!

Ajuns la Ajax, i-a cucerit pe olandezi cu jocul excelent de picior. Fanii erau înnebuniți după el și îl umileau pe titularul de atunci, veteranul Grimm, murmurând a compatimire când bătrânelul se apleca după minge.

A fost sau nu cel mai bun din istorie? E greu de stabilit, însă gestul celor de la Roma, care i-au făcut contract până la 40 de ani, singura lor pretenție fiind să-l ia în lot!

 

 

E Lobonț cel mai bun portar din istoria României?

Da
Nu

Citește și:

Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Superliga
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cupa Romaniei
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cristiano Ronaldo a decis! Pentru ce echipă va evolua în sezonul viitor, după dezamăgirea trăită aseară la Al Nassr
Campionate
Cristiano Ronaldo a decis! Pentru ce echipă va evolua în sezonul viitor, după dezamăgirea trăită aseară la Al Nassr

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (39)
andrey.fcd
andrey.fcd  •  04 Iunie 2018, 22:21

Personal nu i-am prins pe Vasile Iordache sau Dumitru Moraru. Pe Silviu Lung senior l-am mai urmarit pe internet. Insa fata de Bogdan Stelea, Lobont a fost indiscutabil mai bun. Daca Romania in meciul cu Suedia din 94' il avea pe Lobont in locul lui Prunea , probabil acum vorbeam de o semifinala de CM a Romaniei. Accidentarea pe care Lobont a suferit-o in 2009 in acel meci cu Bistrita, practic i-a incheiat cariera. Dupa aproape un an de inactivitate nu a mai reusit sa revina la forma buna niciodata. Insa pana in 2009, Lobont era dupa mine unul dintre cei mai buni din Europa la acea vreme. Perioada Ajax si perioada de la Dinamo 2007-2009 au aratat ce valoare incontestabila a fost acest mare portar al Romaniei. Euro 2008 este o alta dovada a valorii sale incontestabile. Dupa mine in top 5 portari romani all time este fara discutie. Pisica Lobont va ramane in topul acesta mult timp de acum inainte. Multumim Bogdan Lobont!

vasy86le
vasy86le  •  04 Iunie 2018, 22:12

Domnule Radu Oprisan, eu va respect foarte mult pentru ca puneti suflet in articolele dumneavoastra, dar va rog,nu mai dezbateti cu acel huligan.. Ar fi trebuit sa fi amintit si de perioada cat a fost la Dinamo, perioada in care si-a aratat clasa si a atras privirile celor de la AS Roma, sa fi amintit de paradele din meciul cu Steaua etc.

mariuss72
mariuss72  •  04 Iunie 2018, 21:40

M-ati pierdut la "mm stelistul"...

Vezi toate comentariile (39)
Comentează