Articol de GSP - Publicat miercuri, 07 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2011 13:32
Nici la Divizia C nu ar fi simplu să găseşti un teren atît de prost cum a fost cel pe care s-a jucat un meci atît de important pentru noi, România-Franţa. A fost 0-0 şi nu ştim dacă greutatea cu care jucătorii stăteau în picioare, dară-mi-te să mai mai dea şi o pasă mai lungă de 20 de metri, ne-a dezavantajat pe noi sau pe oamenii lui Blanc. Nu vom şti niciodată, dar ieşim tare prost din această afacere. Avem un stadion de 234 de milioane de euro, efectiv impresionat, şi un gazon de 80.000 de euro care arată oricum, numai a teren de fotbal nu!
Bătaie de joc pe bani publici, reuşită la privat
Istoria gazonului pus pe Naţional Arena nu face decît să confirme amatorismul de care se dă dovadă atunci cînd e vorba de bani publici. SC Gama Verde SRL este firma care s-a ocupat de contractul gazonării. Administrator e Adrian Oprişan, cel care în primăvara lui 2003 a apărut în atenţia presei după ce Europa fotbalistică a mai rîs o dată de noi din aceaşi cauză: firma lui s-a angajat să facă un gazon perfect pentru România-Danemarca pe fostul stadion 23 August, şi a ieşit mai mult o plajă decît un teren de fotbal, iar fluierul final consemna 2-5 pe tabelă. Erau tot bani publici, oferiţi de guvernul Năstase. Tot Oprişan a realizat gazonul şi în Giuleşti, pe care Copos a plătit 150.000 de dolari, iar terenul a devenit atunci cel mai bun din ţară.
Cînd trebuia pus, cînd a fost întins
În prima decadă a lunii iulie era programată desfăşurarea rulourilor de iarbă aduse de la o firmă din Italia. Au fost achiziţionate şi ţinute în Ungaria, în nişte containere frigorifice, pentru a fi întinse imediat după pregătirea solului pe Naţional Arena, acţiune realizată tot de firma lui Oprişan. Finalizarea s-a produs pe 29 iulie, la trei zile după începerea gazonării. Iarba a avut 38 de zile pentru a se prinde şi nu s-a produs acest lucru. Ce se întîmpla dacă Argentina nu ne zicea pas şi jucam pe 10 august?
Ce se va întîmpla în continuare cu gazonul
Pe 4 septembrie, Primăria vine cu un comunicat în care, pe lîngă motivaţii de genul căldură prea mare, lipsa precipitaţiilor, explică faptul că "acest stadion are ca prim obiectiv major finala Europa League din 2012". Numai că România va juca tot aici cu Belarus, pe 7 octombrie, iar Oţelul, Steaua şi Rapid dispută meciurile din Europa tot pe Naţional Arena. Steaua chiar săptămîna viitoare!
"La un astfel de gazon, de cinci centimetri grosime, rădăcina trebuie să aibă cam aceeaşi lungime. Din cauza condiţiilor meteo, ea nu a ajuns decît la 2 centimetri. D-aia s-a rupt", ar fi motivaţia oferită de Oprişan oamenilor de la Primărie.
Dacă Sorin Oprescu a preferat o declaraţie din care să reiasă că nu are nici o vină, "Nu pot comanda să crească iarba", Gigi Becali a anunţat că a vorbit cu George Copos şi că va fi cumpărat un nou gazon, din Olanda, cu 120.000 de euro. "Tirurile vor fi încărcate imediat şi aduse la Bucureşti. Se va putea juca pe el de-a doua zi, iar într-o săptămînă terenul va fi impecabil", a spus stelistul.
Vezi mai jos o galerie foto cu gazonul de coşmar de pe Naţional Arena