Articol de GSP - Publicat luni, 04 septembrie 2017 09:00
Rezultatele slabe din campania pentru Mondial ne plasează deocamdată în urna a treia în Liga Națiunilor, o competiție nou-înființată. Poziția de la tragerea pentru European va fi stabilită în funcție de această competiție.
"Din cauza lui Daum, va fi greu și să ne calificăm la Euro 2020, fiindcă vom cădea în urna a patra pentru tragerea la sorți!". Îngrijorarea asta a fost exprimată de oameni din fotbal. Printre ei, Florin Prunea. Cât de tare ne va afecta însă în viitoarea campanie parcursul dezastruos din prezent?
Peste un an începe Liga Națiunilor
Selecționerul din viitor, Daum sau altul, va avea posibilitatea să-și câștige o grupă mai ușoară în preliminariile Euro. Pentru că UEFA înființează Liga Națiunilor, o competiție nouă al cărei start va fi în septembrie 2018. Pe baza rezultatelor din Ligă se vor stabili urnele la tragerea preliminariilor.
Sistemul e mai complex decât cel clasic, folosit până în prezent în calificările pentru Mondiale și pentru Europene. Nations League înlocuiește, practic, majoritatea amicalelor internaționale. Doar că, spre deosebire de amicale, partidele din NL contează! În principal pentru calificarea la Euro. Care va fi sistemul?
Ce înseamnă Liga Națiunilor
- Liga Națiunilor va conține patru divizii: A, B, C și D. Echipele vor fi repartizate în divizii în funcție de coeficientul pe care-l vor înregistra la finalul acestui an.
- Dacă s-ar face acum repartizarea pe divizii, România s-ar afla în C. Dacă însă vom obține rezultate bune în ultimele 3 jocuri din acest an, putem prinde un loc în B, ceea ce ne-ar mări mult șansele la un loc în urna a doua în preliminariile Euro.
- Divizia A va conține 12 formații, 4 grupe de câte 3. La fel și Divizia B. În C vor fi trei grupe de 4 și o grupă de 3. D: 4 grupe de 4.
- Echipele din grupe joacă fiecare cu fiecare, în sistemul-campionat, acasă-deplasare. Prima clasată din fiecare grupă obține promovarea în divizia superioară. Ultimele clasate retrogradează.
- Apoi, câștigătoarele seriilor din Divizia A se vor întâlni într-un turneu Final Four pentru stabilirea campioanei Ligii Națiunilor.
- Ierarhia finală a Ligii, în funcție de divizii și de liniile de clasament, va constitui unicul criteriu pentru stabilirea urnelor pentru preliminariile clasice ale Campionatului European.
Cum se vor desfășura calificările obișnuite la Euro:
- Vor fi 10 grupe: 5 de câte 5 echipe și 5 de câte 6.
- La Euro se califică primele două clasate din fiecare grupă. Doar primele două, locul al treilea nu mai participă la un baraj, ca în preliminariile Euro 2016!
- Câte două echipe din fiecare grupă calificate înmulțite cu 10 grupe rezultă 20 de echipe pentru turneul final.
- Ultimele patru locuri disponibile pentru Euro vor fi alocate Ligii Națiunilor. Va exista un play-off în care vor participa cele mai bune patru formații din fiecare divizie, dintre cele care nu au reușit să se califice ca urmare a preliminariilor clasice.
- Play-off-ul va conține 16 echipe, câte 4 din fiecare divizie. Vor juca în sistem eliminatoriu grupate la tragere în funcție de divizia din care provin. România ar întâlni doar adversare din Divizia C, din care face parte ea. Ceea ce înseamnă că până și Divizia D, a celor mai slabe naționale de pe continent, are garantat un loc la Euro.
- În play-off, semifinalele se dispută pe terenul naționalei mai bine clasate, iar finala pentru Euro va avea loc pe terenul uneia dintre echipe, prin tragere la sorți.
Cum ar arăta Liga Națiunilor acum
Divizia A: Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Anglia, Elveția, Italia, Franța, Rusia, Polonia, Croația, Islanda
Divizia B: Slovacia, Ucraina, Țara Galilor, Austria, Olanda, Irlanda de Nord, Suedia, Irlanda, Bosnia, Ungaria, Turcia, Cehia
Divizia C: România, Danemarca, Albania, Slovenia, Scoția, Muntenegru, Grecia, Serbia, Bulgaria, Norvegia, Israel, Cipru, Finlanda, Lituania, Belarus
Divizia D: Estonia, Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Macedonia, Letonia, Feroe, Luxemburg, Moldova, Kazahstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar, Kosovo.
Exemplu: Ce se poate întâmpla cu România
- Dacă reușim să urcăm în grupa B, am avea șanse mari de calificare la Euro. Ori prin sistemul grupelor clasice, unde am fi probabil în urna a doua, ori la barajele din play-off-ul Ligii Națiunilor.
- În Divizia C putem avea o grupă cu Scoția, cu Danemarca și cu Serbia. Sau cu Albania, Muntenegru, Cipru, în varianta mai ușoară.
- Dacă ne câștigăm grupa, promovăm în Divizia B pentru ediția 2020-2021 a Ligii Națiunilor. Și căpătăm un loc mai bun în urnele pentru tragerea la sorți a Euro 2020. Plus șansa participării în play-off-ul final, destinat celor mai bune echipe din LN care au ratat calificarea din preliminarii.
- Dacă terminăm pe 4 din 4, picăm în Divizia D, a celor mai slabe naționale din Europa. Dar și așa am păstra șanse de calificare la European, prin preliminariile clasice.
Calendarul competițiilor
Septembrie-noiembrie 2018: Liga Națiunilor
Martie 2019: Încep preliminariile clasice pentru Euro
Iunie 2019: Final Four pentru stabilirea campioanei LN
Martie 2020: Play-off pentru alegerea ultimelor 4 formații calificate la Euro
Iunie 2020: Campionatul European
Amicalele dispar
UEFA a anunțat într-o notificare din iunie anul acesta care a a fost scopul creării Ligii Națiunilor: meciurile amicale nu aveau miză și sunt substituite cu partide oficiale, care contează inclusiv pentru calificarea la Euro. E de așteptat ca și veniturile din drepturi TV să crească în anii următori, odată cu ridicarea mizei și cu fondarea unei noi competiții. Drepturile se vând în continuare la comun și fiecare Federație primește o cotă, după modelul utilizat de UEFA și în Champions League și în Europa League. Amicalele internaționale vor dispărea, probabil, mai ales pentru naționalele de nivelul României, întrucât vor fi greu de găsit date libere pentru aceste teste.
Transmite ProTV
În România, prima ediție a Nations League, cu startul în septembrie 2018, va fi televizată de ProTV și de ProX. Și următorul sezon din NL va fi la aceleași televiziuni. Pro are și drepturile pentru Euro 2020, și preliminariile clasice ale Euro, și pe cele ale Campionatului Mondial din 2022. Pe lângă meciurile României, din Nations League vor fi extrem de interesante disputele din grupele Diviziei A. Germania,Spania și Italia pot forma o grupă, spre exemplu. Franța, Belgia și Anglia sau Portugalia pot alcătui altă grupă.
Nu se mai califică nimeni direct
Nici deținătoarea trofeului, nici țara gazdă nu au garantată participarea la Euro 2020. Pentru că nu mai există o țară gazdă, competiția va fi organizată în 13 orașe diferite, printre care și București. Capitala României va găzdui patru partide, trei din grupe și una din prima fază eliminatorie. Celelalte orașe de Euro: Munchen, Baku, Roma, Sankt Petersburg, Bruxelles, Copenhaga, Budapesta, Amsterdam, Dublin, Glasgow, Bilbao, Londra. Semifinalele și finala vor fi pe Wembley. La București, toate jocurile se vor disputa pe Arena Națională. Steaua, Dinamo, Rapid, arenele modernizate pentru acest turneu, vor fi utilizate doar ca baze de pregătire pentru echipele naționale.
Pare mai greu!
Sistemul nou de calificare conține o șansă dublă, dar și mai multe filtre, care fac accesul la Euro mai dificil
Când a afirmat că el garantează calificarea la Euro 2020, Daum ori n-a știut în ce se bagă, ori a căutat să obțină girul pentru un nou contract cu Federația. Actuala înțelegere expiră la finalul acestui an și, dacă nu va fi înnoită, vom merge în prima ediție din Liga Națiunilor cu un selecționer nou.
Sistemul nu pare atât de permisiv încât să confirme garanția neamțului. Oricum, nu în condiții normale, adică fără ca România să înregistreze un progres grozav într-un timp scurt.
Care e principalul dezavantaj? Dispariția barajului pentru locul al treilea din grupă. La Euro 2016, când ne-am calificat, am avut impresia că aproape toată lumea a mers la turneul final. Au fost tot 24 de participante, la fel ca în 2020. Doar că din grupa preliminară avea o șansă și locul al treilea, într-un baraj cu o formație clasată la fel în altă grupă. De data asta, doar primele două contează, ele se califică direct.
Avantajul: mai există o șansă, în afara preliminariilor clasice. Să ne câștigăm grupa din Liga Națiunilor, ceea ce ne-ar oferi un loc în play-off-ul de după preliminariile clasice. Așa am mai avea o șansă.
În preliminariile normale, va fi greu să evităm un adversar "monstru" și încă unul mai bun în mod clar decât noi, dacă nu vom promova în grupa B la Liga Națiunilor. Calcule despre tragerea la sorți se pot face în funcție de configurația pe care ar avea-o acum diviziile din Liga Națiunilor, de unde derivă urnele pentru tragere.
Cum ar fi o grupă preliminară grea:
Germania
Olanda
România
Serbia
Georgia
O variantă ușoară:
Rusia
Irlanda de Nord
România
Cipru
Feroe
Gibraltar
CLASAMENTUL GRUPEI E:
Echipă | Puncte |
1. Polonia | 16p |
2. Muntenegru | 13p |
3. Danemarca | 13p |
4. România | 9p |
5. Armenia | 6p |
6. Kazahstan | 2p |
Meciurile următoare:
- 4 septembrie 2017: Armenia- Danemarca, Muntenegru- România, Polonia- Kazahstan
- 5 octombrie 2017: România-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia
- 8 octombrie 2017: Danemarca- România, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru
- MUNTENEGRU - ROMÂNIA, luni, 21:45, în direct la TVR 1 și în format liveTEXT pe GSP.ro