Articol de Justin Gafiuc, Sebastian Culea - Publicat joi, 04 septembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 03 septembrie 2014 22:23
Federaţia ar agrea varianta de a-i recompensa pe jucători cu procente de pînă la 50% din drepturile TV distribuite la nivel continental pentru preliminarii, în timp ce fotbaliştii ar prefera ca suma să se calculeze din bonusul de calificare oferit de UEFA participantelor la turneul final.
În prima variantă, dacă vor cîştiga grupa preliminară, ”tricolorii” ar împărţi circa 3 milioane de euro, dar în versiunea alternativă premiile totale ar bate spre 4 milioane.
Cu patru zile înainte de partida de la Atena, "tricolorii" trag la antrenamentele conduse de Piţurcă, dar încearcă să obţină şi maximum din negocierile cu federaţia pentru sistemul de prime care se va activa în cazul calificării la Euro 2016.
Preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Gheorghe Chivorchian au discutat marţi după-amiază cu jucătorii la Mogoşoaia, iar tema financiară a rămas în curs de rezolvare.
Doi dintre fotbalişti au povestit pentru GSP că "a fost mai întîi o întrevedere cu întreg lotul, apoi liderii, între care Marica şi Raţ, au avut un dialog separat cu şefii pentru a le comunica punctual pretenţiile grupului".
Premiere după sistem Champions League
Punctual, FRF ar fi propus o variantă de premiere din banii proveniţi de drepturile TV pentru preliminarii. La Bucureşti vor ajunge în total circa 6 milioane de euro, bani distribuiţi dintr-un market pool colectat la nivel european şi împărţit apoi către toate federaţiile după un sistem tip Champions League, adoptat în premieră la nivel de echipe naţionale.
Din aceste sume, la "tricolori" ar urma să ajungă între două şi trei milioane de euro, în funcţie de locul ocupat în grupă şi modalitatea de calificare.
Ţintarul aproximativ ar arăta astfel:
Loc 1 - 3 mil. euro
Loc 2 - 2,7 mil. euro
Loc 3 (calificare directă) - 2,3 mil. euro
Loc 3 (calificare după baraj) - 2 mil. euro
Record: 150.000 euro/jucător!
Conform acestui grafic, un om de bază în preliminarii ar putea cîştiga circa 150.000 de euro dacă România ajunge la CE din postură de cîştigătoare a grupei. Asta în condiţiile în care recompensele maxime pentru precedentele calificări au fost net inferioare: 100.000 de euro la CE 2008 şi 70.000 de euro la CE 2000!
Banii de la Euro ar fi mai tentanţi
De principiu, "tricolorii" ar agrea versiunea unor premieri în trepte, dar, spun surse de la lot, fotbaliştii ar prefera ca procentele să se calculeze din banii pe care FRF i-ar încasa de la UEFA în cazul accesului la turneul final.
Ar însemna mai mulţi bani, căci, spre exemplu, la Euro 2012, fiecare participantă a încasat din oficiu 8 milioane de euro doar pentru prezenţa la competiţie. Iar pentru 2016 se preconizează o mărire a cuantumului respectiv.
Astfel, s-ar putea ajunge la o versiune mai favorabilă pentru jucători, în genul următor:
Loc 1 - 4 mil. euro
Loc 2 - 3,5 mil. euro
Loc 3 (calificare directă) - 3 mil. euro
Loc 3 (calificare după baraj) - 2,8 mil. euro
Au solicitat primă pentru Atena!
În plus, fotbaliştii au solicitat să li se fixeze deja o primă specială pentru victorie la Atena, chiar în startul preliminariilor! "Ar fi vorba de circa 8.000-10.000 de euro per titular, ţinînd cont că o victorie în Grecia ar deschide perspective formidabile pentru o calificare la Euro de pe locul 1", au explicat surse din cantonament.
Conducerea federaţiei a început să lucreze de ieri pe solicitările jucătorilor, să calculeze impactul pe bugetul de la Casa Fotbalului, astfel încît, într-un final, să vină cu răspunsul către elevii lui Piţurcă.
"Nu e exclus însă ca lucrurile să se tergiverseze pînă dincolo de partida cu Grecia, astfel încît FRF să aibă la dispoziţie un reper mai clar asupra preliminariilor actuale în funcţie de rezultatul şi jocul de duminică. E posibil ca pînă la plecarea spre Atena să se rezolve doar chestiunea eventualei prime pentru primul meci din campanie", susţin sursele Gazetei.
Consiliere pentru drepturi de imagine
Una dintre temele colaterale abordate la discuţia cu jucătorii a fost aceea a drepturilor de imagine a internaţionalilor. Burleanu le-ar fi comunicat fotbaliştilor că FRF intenţionează să pună la punct un departament special pentru a-i consilia pe "tricolori" în sensul de a-i sprijini să identifice posibile contracte proprii de sponsorizare prin vînzarea imaginii. În acest moment, nici un jucător din lot nu are un angajament de impact şi de notorietate în această arie!
4,5 milioane de euro a fost prima totală încasată de greci pentru calificarea la Mondialul brazilian: au renunţat la toţi banii în scopul construirii unui centru de pregătire a echipelor naţionale
"Nu s-a ajuns la un consens în privinţa primei. Am discutat cu domnul Burleanu, noi am prezentat planul nostru, preşedintele pe al dînsului, urmează să mai discutăm şi să ajungem la o înţelegere" (Ciprian Marica, atacant România)
"Ar trebui ca pînă vineri, cînd lotul pleacă spre Atena, Burleanu şi Chivorchian să mai aibă o întîlnire cu liderii lotului pentru a stabili ferm fiecare detaliu din grila de premiere" (Sursă GSP)
"A fost o discuţie constructivă, iar federaţia se străduieşte să-şi facă treaba şi să asigure lotului absolut tot ce este nevoie în planul performanţei" (Gheorghe Chivorchian, secretar general FRF)