FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FINLANDA

Edi Iordănescu și Darius Olaru, conferință de presă înainte de România - Finlanda: „Spun asta cu tărie: întâlnim cea mai completă echipă din grupă!”

Edi Iordănescu, selecționer România // foto: captură FRF TV
Edi Iordănescu, selecționer România // foto: captură FRF TV

Articol de , - Publicat vineri, 10 iunie 2022 11:51 / Actualizat vineri, 10 iunie 2022 12:59

Edi Iordănescu (43 de ani), selecționerul echipei naționale a României, și Darius Olaru (24), mijlocaș, au susținut conferința de presă premergătoare meciului cu Finlanda din Liga Națiunilor.

  • România - Finlanda se joacă sâmbătă, 11 iunie, ora 21:45, pe stadionul din Giulești (liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1)
A revenit de la Survivor România și a fost ofertat de o echipă de tradiție din Liga 1: „De luni te aștept la antrenamente!”
OFERTĂ
A revenit de la Survivor România și a fost ofertat de o echipă de tradiție din Liga 1: „De luni te aștept la antrenamente!”

VIDEO: conferință de presă Edi Iordănescu și Darius Olaru înainte de România - Finlanda

Declarații Edi Iordănescu:

  • „Permiteți-mi să deschid conferința cu un mesaj special. Pe 8 iunie s-au împlinit 100 de ani de istorie ai echipei naționale. Ca selecționer, doresc să-i felicit pe toți cei implicați în acești ani. Au fost momente foarte frumoase, cu performanțe, de care toți ne-am bucurat. Trebuie să servească și ca o responsabilizare pentru noi. 
  • Vom juca pe Giulești, un stadion cu tradiție. Dorim să schimbăm în favoarea noastră acest moment nefericit pentru noi. 
  • Îmi doream un debut semnificativ mai reușit. Meseria mea cere echilibru, maturitate. Sunt conștient că totul este posibil în fotbal. Am fost pregătit pentru orice fel de scenariu. Am văzut prin ce au trecut și colegii dinaintea mea, am fost pregătit pentru astfel de momente. Încrederea mea rămâne nezdruncinată. Cu un rezultat pozitiv, toată situația se poate schimba în favoarea noastră.
  • Am surprins discuții între jucători. Au mare nevoie de un rezultat pozitiv pentru declic. Am avut și neșansă, în 3 dintre cele 4 meciuri jucate meritam mai mult. Cu Muntenegru nu meritam nimic mai mult, dar în Bosnia am arătat altă organizare, alt efort. Am produs ocazii mari, importante. Meritam cel puțin un egal, dacă nu cele 3 puncte.
  • V-am spus tot timpul că sunt de acord cu orice analiză obiectivă, cu atât mai bine dacă este constructivă. Sunt pregătit să-mi înșusesc criticile. Din păcate, facem multe greșeli de aprecieri pentru că nu cunoaștem unele lucruri în totalitate. Am profesioniști lângă mine care-mi oferă mici actualizări despre situație”. 

Edi Iordănescu, despre obiectivele sale la echipa națională: 

  • „Greșim un pic în analiză și abordare. Imaginați-vă că încercăm să construim un bloc al performanțelor. Blocul înseamnă selecția, despre care tot vorbim, analiza jocurilor noastre, a adversarilor, a metodicii de lucru, cum ne alimentăm. Totul vedem de la nivelul solului în sus, dar hai să ne uităm de la sol în jos. Acolo este problema cea mai mare. 
  • Focusul meu, 70%, este la fundație. Fundația, dacă nu e solidă, nu poate susține blocul ăsta și să mergem spre performanță. Fundația reprezintă așa: mentalitate, spirit, atitudine, patriotism, devotament, capacitate de luptă și de motivare, de a lupta pentru fiecare minge. Lucrurile astea se cultivă. Nu pot să le pun în cârca jucătorilor pentru că au legătură cu toți care îi formăm, care contribuim la formarea lor. 
  • Antrenorul Finlandei intră în al 7-lea său an, pe când eu am avut 21 de zile cu echipa. Nu pot schimba într-un timp atât de scurt această fundație. Dar dacă nu-mi dau silința și nu caut să-i responsabilizez, cu siguranță că șansele vor fi chiar mai mici. V-am spus că mă lupt să construiesc mentalitatea potrivită, să aducem spiritul înapoi. 
  • Am arătat că nu sunt orgolios. Am vorbit cu foștii selecționeri, am încercat să înțeleg cât mai bine situația, să aduc cele mai bune soluții. Vin în fața dumneavoastră, vorbesc mereu cu sinceritate. Nu ocolesc răspunsuri, vă spun ce gândesc. Concluziile sunt triste, dar în același timp văd perspectivă. Mereu găsesc energie în ceea ce înseamnă trecutul naționalei. 
  • Jucătorii ăștia au talent, dar ca să putem spune că sunt valoroși, că am atins un nivel de valoare bun, trebuie să fie pachetul complet. Să avem toate elementele de la fundație despre care am spus că ne lipsesc”. 

Edi Iordănescu, despre siguranța postului: 

  • „Dacă regret că am venit aici? În niciun moment. Mă consider un antrenor consecvent, muncitor, dedicat, care acționează și reacționează. Încerc să dau totul. Am venit cu mândrie, am ales fără niciun fel de gând echipa națională. Nu am venit cu ochii închiși. Am înțeles rostul obiectivului intermediar, dar nu stau acum să mă întorc în trecut. Nu am niciun regret, voi da totul cât timp voi fi aici. Dacă nu ar fi existat acea clauză în contract, exista posibilitatea să intervin într-o manieră mai drastică în privința mai multor lucruri, inclusiv selecția.
  • Nu îmi garantează nimic (n.r. - continuitatea pe banca naționalei). Tocmai de asta mi-am asumat acea clauză (n.r. - referitoare la parcursul din Liga Națiunilor), sunt conștient că poate schimba foarte ușor destinul meu. Vârsta îmi permite să o iau de la capăt, să îmi construiesc cariera de care vorbeam. Regretul, dacă nu voi avea succes aici, ar fi important. Ar fi tristețe mare că nu am reușit ceva bun pentru echipa națională.
  • Mi-am asumat niște obiective. În septembrie e prima linie de analiză. În contextul ăsta, eu sunt foarte puțin important. Important este viitorul echipei naționale. Din acest punct de vedere, sunt extrem de bine ancorat în realitate”. 

Edi Iordănescu prefațează meciul cu Finlanda:

  • „Încerc să pregătesc meciul cât mai bine. Sunt sigur că vom vedea altfel lucrurile dacă obținem 3 puncte. Sunt pregătit pentru un joc dificil. Consider că vom avea în față cea mai completă echipă din grupă. Spun asta cu tărie. E o echipă cu un nucleu format, cu experiență de turneu final, cu antrenor care are continuitate și a avut timp să-și construiască reperele și strategiile. Cu siguranță va fi o provocare majoră pentru noi.
  • Este un moment important, pe care îl putem valorifica în favoarea noastră. Cu o victorie am veni la un punct de Finlanda, apoi avem încă un meci acasă. Nu uitați că suntem singura echipă din grupă cu primele două meciuri în deplasare. Contează asta.
  • Probleme de lot le știți deja, Iulică Cristea, Alibec. L-am recuperat pe Deian Sorescu, a intrat recent în circuitul de pregătire. L-am avut pe bancă cu Bosnia, dar jocul a cerut altceva. Deian este valid. În linii mari, nu sunt probleme majore de accidentări. Avem o stare acută de oboseală, ceea ce este firesc. Încerc să gestionez cât mai bine acest aspect.
  • Sistemul de joc? Vedem, sunt chestii tactice pe care nu putem să le discutăm în public. Consider că jucătorii au valoare, că avem capacitatea să înțelegem rapid planul tactic și să-l interpretăm coerent. Am făcut analize, teste, am încercat să vedem starea de oboseală din punct de vedere medical. Sperăm ca mâine să aliniem o echipă care poate lupta, poate munci. Doar așa putem obține un rezultat pozitiv.
  • Este acțiunea care ne prinde cel mai prost, avem mulți jucători cu problema la nivel de cluburi. Printre puținii sau chiar singurii jucători care sunt bine sunt cei de la CFR, care au câștigat campionatul. Sunt foarte mulți care nu știu unde le e viitorul. Vin cu sechelele astea adunate. Apoi vii aici și intri într-un mediu în care nu găsești siguranță. Nu ai de ce să te inspiri din trecut. Mi-aș fi dorit să fim infinit mai bine, dar nu suntem. Și nu suntem de ceva timp”.
  • Echipa națională ar fi avut nevoie în continuare de niște jucători reprezentativi, cu o anumită experiență în spate, de 37-38 de ani. Aș fi avut nevoie de ei pentru că avem destul de puțini jucători cu multă experiență. Ne-ar fi putut ajuta să ne ridicăm mai repede nivelul mental-emoțional. Dar am datoria să mă gândesc la perspectivă. Sunt conștient că jucătorii de 37-38 de ani ne-ar fi ajutat să gestionăm momentul, dar e foarte greu să mai ai așteptări pe viitor de la ei”.

Darius Olaru, înainte de România - Finlanda: 

  • „Nu au fost două jocuri bune, știm asta, mai ales cel cu Muntenegru. Cred că îl al doilea joc am jucat mai bine, dar nu am reușit să obținem vreun punct. Cred că va fi mult mai bine la următoarea partidă, sperăm să obținem cele 3 puncte. Cred că dacă le-am obține vom avea alt moral pentru returul cu Muntenegru. 
  • Ne așteptam la critici, e normal, la națională este presiune. S-au adunat multe eșecuri în ultimii ani, dar sperăm să facem față presiunii și să facem un meci bun cu Finlanda.
  • Fiecare jucător încearcă să absoarbă presiunea. Încercăm să ne antrenăm cât de bine putem, iar la meci să dăm totul pentru victorie. În momentele grele trebuie să ridicăm capul, să dăm totul pe teren și să obținem victoria.
  • Este un nivel mult mai ridicat față de Liga 1. Trebuie să ne ridicăm cu toții nivelul, vrem să jucăm mai bine decât în campionat.
  • Finlanda are o echipă bună, nu cred că are prea multe individualități, dar e echipă bună, organizată, cel mai bun adversar cu care vom juca. Nu ar trebui să ne temem de ei, cred că avem o echipă bună. Trebuie să ne dorim victoria mai mult decât ei, să dăm mai mult decât ei. Calitate avem, trebuie să o demonstrăm pe teren.
  • Nu cred că acesta ne este nivelul, cred că putem să ne ridicăm așteptările, că putem mult mai mult. Sperăm să arătăm asta pe teren.
  • Nu cred că se pune problema să se retragă (n.r. - despre Chiricheș). Este un jucător foarte important pentru noi, îl susținem. 
  • Ne așteptăm ca lumea să ne susțină. Vom vedea la meci cum va fi. Sperăm să ne susțină un număr cât mai mare de oameni.
  • Trebuie să obținem neapărat victoria, avem nevoie. Cred că o vom obține dacă vom da totul”. 

Mai multe știri despre echipa națională: 

Vicepreședintele Comisiei Tehnice i-a „disecat” pe finlandezi: „Să nu dea gol primii, că greu îi mai desfaci” + „Avem impresia că toți sunt desculți, numai noi încălțați”

Edi Iordănescu, acuzat că l-a dărâmat mental pe Olaru: „Tu cauți să reconstruiești. Ce faci, îl scoți din lot?”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (7)
gilos
gilos  •  10 Iunie 2022, 15:40

Juniorul Iordanescu nu prea intelege el cum sta treaba in Giulesti... Boss, in minutul 15 incep fluieraturile, la pauza va fi DEMISIA, DEMISIA Cand ajungi selectioner, cu zero rezultate si performante, numai pe relatiile lui tata.puiu, cu pile la Stoichita si Burleanu, la ce te astepti ?

prodanka
prodanka  •  10 Iunie 2022, 14:34

Așa este, numai că nu e vorba de încrederea ta, ci de a noastră.

cordell.hull
cordell.hull  •  10 Iunie 2022, 14:25
Postat de cordell.hull pe 10 Iunie 2022, 13:56

“Vom juca pe Giulești, un stadion cu tradiție. ”… bă ești prost?… bă ești ***?

Era vorba de replica lui Celentano vs firicel… oricum sa spui ca stadionul Giulești are tradiție e ceva…

Vezi toate comentariile (7)
Comentează